Deze Week

#48 - ‘Rauw verhaal hoort ook bij Kerst’ (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #48 - ‘Rauw verhaal hoort ook bij Kerst’ (S02)

vr 23 december 2022

Het excuus van Rutte namens het kabinet over het slavernijverleden heeft Jurjen deze week positief verrast. ‘Vaak is er in de politiek en samenleving niet een oprecht excuus. Hier was geen woord Spaans aan.’ Tegelijkertijd valt hem een snelle verandering in sentiment op. ‘Veel media bewogen mee op de tegenbewegingen van actiegroepen. Ook ik dacht op den duur dit is gek. Vervolgens komt er een goede speech en merk ik dat veel mensen daarin beïnvloed worden.’ Of te wel: kunnen we het heersende sentiment nog onderscheiden van de feiten?

Met Kerst om de hoek kunnen Joram, Cocky en Jurjen er niet omheen: Kerst ongemakken. Cocky vertelt hoe zij dit jaar radicaal anders naar Kerst is gaan kijken. ‘Ik snap dat je het gevoel krijg dat je offers moet brengen met Kerst, maar dat is totaal het tegenovergestelde van wat het zou moeten zijn!’

Jurjen herkent zich niet in de worsteling van mede-predikanten met de zogenoemde chocomel-preekjes. ‘Met een soft praatje komen is zo idioot. Als wij niet meer een rauw verhaal over het leven te brengen hebben in de kerk, ook niet met Kerst, dan moet je niet gek kijken als de kerk leegloopt’, vindt hij.