Deze Week

#39 - ‘Heel verstandig dat de koning naar Qatar gaat’ (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #39 - ‘Heel verstandig dat de koning naar Qatar gaat’ (S02)

vr 21 oktober 2022

Deze week bleek dat de overbelaste jeugdbescherming vastloopt op de complexiteit van vechtscheidingen, waar kinderen de dupe van zijn. Voor Cocky was dat een drijfveer om relatiecoaching in te gaan: het probleem aanpakken bij relaties tussen ouders om daarmee de overbelasting te verminderen. Ze pleit voor een ouderschapsbelofte en het signaleren van scheurtjes in een vroeg stadium van een relatie. ‘Het is de kunst om een scheiding te voorkomen’, zegt ze. 
Maar in hoeverre is het daadwerkelijk mogelijk om dat te voorkomen? En is het in sommige gevallen niet schadelijker om voor de kinderen bij elkaar te blijven?

De ophef over de keuze van voetballer Kökcü om de One Love aanvoerdersband niet te dragen is niemand in de studio ontgaan. Volgens Joram moeten er meer begrip zijn voor de keuze van Kökcü en doet de vorm van een aanvoerdersband tekort aan het statement. ‘Ik stoor me eraan dat alle statements in de voetbalwereld via een armband gemaakt moeten worden. Je kan toch ook gewoon met elkaar praten? Dit is een soort creatieve armoede’. 
In hoeverre mag je nog anders denken of drukken we elkaar in hetzelfde malletje? En is tolerantie niet wederzijds, ondanks afwijkende meningen?

Nu er een Nederlandse delegatie naar het WK in Qatar lijkt te gaan, vindt Talitha het lastig te begrijpen dat we het ene land zoals Rusland wel boycotten en een ander land niet. ‘Het Nederlands elftal had hun morele principe kaart erbij moeten pakken. Je wil toch niet voetballen in een stadion waar bloed aan kleeft?’
De keuze om wel naar Qatar te gaan ziet Joram juist als opkomen voor het Nederlandse volk. ‘Ik vind het wel verstandig eigenlijk’, vertelt hij. Cocky vindt het daarentegen onbegrijpelijk. ‘Al die mensen die voor het WK dood zijn gegaan. Hoe groot is dan de macht van voetbal?’