Deze Week
EO

#28 - ‘CO2-budget: toonbeeld individualisme’ (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #28 - ‘CO2-budget: toonbeeld individualisme’ (S02)

vr 5 augustus 2022

Een persoonsgebonden CO2-budget met de mogelijkheid tot bijkopen? Dit voorstel van Barbara Baarsma om klimaatverandering op te lossen leidde deze week tot een grote Twitter discussie. Ook in de studio zijn de meningen hierover verdeeld. ‘Vreselijk’, is Jurjens’ primaire reactie. Volgens hem vergroot dit voorstel alleen maar de kloof tussen mensen met een grote en een kleine portemonnee. 
Ondanks de haken en ogen van het voorstel, zou Talitha wel aan een CO2-budget pilot meedoen. ‘We hebben een collectieve verantwoordelijkheid, maar dat is vaak een excuus om maar te zeggen we moeten het gezamenlijk oplossen. Maar wie zijn dat? Wij, individueel.’ 

Een ander collectief en individueel probleem is de krappe arbeidsmarkt. In de hoop nieuwe postbezorgers te enthousiasmeren, heeft PostNL bekend gemaakt voortaan vaste contracten te geven. Jurjen ziet dit enerzijds als een stap in de goede richting, omdat hij zich kan ergeren aan de consequenties van veel ZZP-contracten. ‘Toen Covid uitbrak hebben flexcontracten ons laten zien dat dat niet het paradijs is.’ 

Anderzijds vragen ze zich in de studio af of het geen individualistische keuze van PostNL is, gezien het aantal uur en het loon van de vaste contracten.

Benieuwd hoe je deze zomer ‘ontprikkeld’ doorkomt? Of hoe je voorkomt om na een vakantie overprikkeld aan het werk te gaan? 
Joram gaat hierover het gesprek met Jurjen en Talitha aan en samen geven zij tips van een dump telefoon tot aan de weeknummers van hun agenda.

Luister hier de podcast Deze Week!