Deze Week
EO

#21 - Vrouwen in het ambt: ‘Gooien we niet honderden jaren kerkgeschiedenis overboord?’ (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #21 - Vrouwen in het ambt: ‘Gooien we niet honderden jaren kerkgeschiedenis overboord?’ (S02)

vr 3 juni 2022

Een speciale uitzending vandaag: presentator en kerkpionier Jurjen ten Brinke schuift vandaag aan en Cocky viert haar verjaardag! 

Dreigende kerkscheuring
Afgelopen weekend werd het door de mainstream media opgepikt: de wekenlange discussie binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken over vrouwen in het ambt. De negatieve manier waarop de kerk in het nieuws is gekomen vindt Jurjen jammer.
Jurjen: "Willen we als kerk zo in het nieuws komen? We kunnen niet doen alsof wij met elkaar de afgelopen 30 à 40 jaar het licht hebben gezien en dat oude kerken het hebben over iets wat een gepasseerd station is. Dan gooi je alle 19de eeuwse geschiedenis in de bak," vertelt hij op kritische noot. Cocky bekijkt het debat vanuit een andere hoek en denkt dat er een groter onderliggend probleem achter zit. 

Record aantal narcisten in Nederland
Cocky weet te vertellen dat het hoogste aantal narcisten ooit in Nederland is geconstateerd. Dat blijkt uit onderzoek en Cocky herkent het tevens in de samenleving.

Het maakt Joram wat boos als er zo makkelijk over narcisme wordt gepraat. Hij mist de nuancering tussen narcistische trekjes en de diagnose narcisme. Volgens de EO-presentator worden mensen makkelijk weggezet als narcist, terwijl ze slechts zo nu en dan egocentrisch gedrag vertonen. Dat maakt je nog geen narcist. "Op die manier halen we de ware betekenis en zwaarte van narcisme af. Ik heb een aantal familieleden die waarschijnlijk een narcistische stoornis hebben. Dat is echt wel wat anders."

Elkaar veroordelen als gewoonte?
Vooroordelen, iedereen heeft ze. In het nieuwe EO-programma Het Grote Hokjes Experiment worden vooroordelen en discriminatie bespreekbaar gemaakt. "Ik voel me vaak schuldig als ik een oordeel vel", vertelt Joram. "Tegelijkertijd voel ik een soort ontspanning in het gegeven dat we dit allemaal doen en zo werken." Met z’n drieën delen ze hun moeilijkheden op het gebied van vooroordelen. En - het belangrijkste - hoe ga je daarmee om?