Deze Week
EO

#11 - Week 12: 'Spiritualiteit is een glibberig begrip' (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #11 - Week 12: 'Spiritualiteit is een glibberig begrip' (S02)

vr 25 maart 2022

Het Sociaal en Cultureel Planbureau kwam donderdag met een rapport waaruit blijkt dat we niet alleen minder gelovig, maar ook minder spiritueel zijn geworden. Toch wel verrassend, want het lijkt alsof veel mensen zich met alternatieve zingeving zoals mindfulness bezighouden.

Joram wijt de ontkerkelijking aan de manier waarop de kerk zich weinig probeert te vernieuwen. Of dat juist te weinig doet. "Het liefst zou ik de kerk als een rondreizend circus zien dat liefde en respect brengt. Maar in plaats daarvan worden we steeds meer een in-crowd groepering. We praten niet met elkaar, we gaan tussen elkaar wonen. We proberen te beschermen wat er ooit was. En dat is zonde, want zo kom je elkaar niet meer tegen."

Voorzitter Sywert-fanclub
Gekscherend wordt Cocky aan de podcasttafel zo genoemd. Zelf zegt ze erover dat ze "niet wil meedoen aan het roasten van Sywert. Ben ik soms een haar beter dan hem? Volgende week kan ik degene zijn die in de fout gaat."  

Joram vindt het storend dat er nog steeds geen berouw aan de kant van Sywert is geweest. En ook de rol van De Jonge - die zich te veel bemoeide met de mondkapjesdeal - verdient niet de schoonheidsprijs. 

Matthäus Passion
In aanloop naar Goede Vrijdag wordt de Matthäus Passion weer volop uitgevoerd. Het verhaalt over de laatste dagen van Jezus, vanaf het laatste avondmaal tot aan de kruisiging. Sjirk vindt dit een prachtig stuk. Vooral omdat het gelovige snaren raakt die je door alleen de Bijbel te lezen niet kan invoelen.

"Door dit stuk kan je echt voelen wat genade en lijden betekent. Je zou het echt op Goede Vrijdag moeten luisteren. Daarna moet het stil worden, stil blijven en je zou de hele zaterdag je kop moeten houden totdat je zondagochtend weer mag jubelen."