Deze Week
EO

#1 - Week 2: Onverklaarbare oversterfte in coronacrisis (S02)

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #1 - Week 2: Onverklaarbare oversterfte in coronacrisis (S02)

vr 14 januari 2022

Sinds augustus 2021 sterven er meer wekelijks meer mensen dan verwacht. Volgens de laatste cijfers van het CBS was er de afgelopen weken sprake van bijna 1000 doden méér dan gebruikelijk. 

Sjirk vindt dat er te weinig aandacht is voor de mensen die in rouw zijn. Het gaat vooral over ziekenhuisopnames, besmettingen en ic-opnames, maar doden? Laat staan aandacht voor rouw? Niks daarvan. 

Sjirk vertelt uit eigen ervaring. Toen zijn ouders overleden, kon hij een jaar niet werken. "Daarom moeten we in deze coronatijd, stil staan bij al die mensen die een familielid hebben verloren.

Nieuw elan in Huize Drost
Terwijl het nieuwe kabinet op de foto ging, was het in Huize Drost hommeles. Cocky: "In ons gezin was iedereen geprikkeld. Het was niet bepaald gezellig in huis, ik vond mijn echtgenoot niet meer zo leuk." 

Dus toog Cocky met haar man naar Gent om haar relatie te onderhouden. "Wij noemen dat emotioneel de sauna in: moeilijke gesprekken met elkaar voeren."

Het was volgens de relatietherapeut zwaar en zeker niet altijd leuk. "Je wordt verplicht om de pijnlijke vragen te stellen. Maar uiteindelijk zijn we er beter uit gekomen."