Deze Week

#42 - Week 47: EO-jongerendag als vaccin tegen verdeeldheid in christelijke contreien

  1. Podcastschevron right
  2. Deze Weekchevron right
  3. #42 - Week 47: EO-jongerendag als vaccin tegen verdeeldheid in christelijke contreien

vr 26 november 2021

De EO-jongerendag gaat door! Op 11 juni vindt het plaats in Ahoy Rotterdam. Joram en Cocky halen herinneringen op aan eerdere edities. Voor Cocky - die opgegroeid is in de reformatorische hoek - was het vroeger not done om daar naartoe te gaan. Ze werd op school en in haar kerk uitgemaakt voor het 'EO-meisje'.

Joram begon door de EO-jongerendagen ineens het geloof beter te begrijpen. "Ik kom uit de charismatische hoek en daar werden altijd van die moeilijke woorden gebruikt. Er werd bijvoorbeeld geroepen: je zit in je vlees! Ik had geen idee wat ze daarmee bedoelden. Maar op de EO-jongerendagen werd het geloof echt duidelijk uitgelegd."

Het belangrijkste aspect voor de presentator van de EO-jongerendagen is dat christenen elkaar weer kunnen opzoeken. En over elkaars verschillen heen kunnen stappen. Dat is volgens Joram hard nodig, want de coronaloopgraven lijken steeds dieper te worden.

Jason
Cocky heeft afgelopen week de documentaire Jason bekeken. Hierin strijdt een 23-jarige jongen, die zelf allerlei misère heeft meegemaakt, tegen de gesloten jeugdinrichtingen. Cocky is  dusdanig onder de indruk dat ze in de podcast Deze Week luisteraars aanspoort de docu te gaan kijken. "Ik moest huilen en bedacht me: hoe moet God hiernaar gekeken hebben? De onschuld van een kind, het allerkwetsbaarst wordt zo ontzettend beschadigd. De documentaire Jason is te zien via NPO Start.

En natuurlijk hebben Joram en Cocky het over de coronamaatregelen die in het verschiet liggen.