Tim van Iersel

Uitzending 7 september

'Ik denk dat niets de eer van de mens kan aantasten’ 

Onderweg (07 september 2019)

© Niek Stam

In ‘Onderweg’ is ‘dementiedominee’ Tim van Iersel een uur lang te gast bij Elsbeth Gruteke. Tim (36) kan het moeilijk hebben als mensen met dementie worden afgeschreven. Hij heeft inmiddels twee boeken uitgebracht: ‘Dilemma’s bij dementie’ en ‘Godvergeten; gedachten over geloof en dementie’. Zijn muzieksmaak is allesbehalve bejaard, hij houdt namelijk erg van hiphop. In het dagelijks leven is Tim werkzaam als geestelijk verzorger in drie woonzorgcentra in Den Haag. Daarnaast geeft hij overal in het land lezingen aan professionals en mantelzorgers. Ook zit hij in de Toetsingscommissie Euthanasie. In zijn werk met ouderen kwam Tim erachter dat geloof niet alleen iets verstandelijks is maar dat het ook alles met gevoel en sfeer te maken heeft. ‘Mijn visie op geloven is te beperkt.’ Hij krijgt vaak van mensen te horen dat ze niet dement willen eindigen in een bejaardentehuis omdat dit mensonterend zou zijn. Tim zegt hierover: ‘‘Ik denk dat niets de eer van de mens kan aantasten.’
Over zijn jeugd in Woerden, zijn twijfels aan het geloof tijdens zijn studie aan de VU, en over zijn belevenissen met ouderen vertelt deze veelkleurige gast op zaterdagavond in ‘Onderweg’ op NPO Radio 5.

Playlist

Lean on me – Bill Withers
Jabin the Saw – T-bone
Personal Jesus – Johnny CashLaat een reactie achter
Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie3 reacties

Geschreven door:  

Henriette Kauffmann

17 september 2019 - 22:32 uur

Boeiend interview! Ik ben predikant en verdiep me in geestelijke verzorging bij mensen met dementie.


Geschreven door:  

J.K. Verbree

16 september 2019 - 19:29 uur

Dagelijks kom ik mensen met dementie tegen. Zelf ben ik ook niet meer de jongste. Ik vind het werk van Tim bijzonder opbouwend. Tim van harte veel sterkte en zegen bij dit geweldige werk.


Geschreven door:  

Jan Erica

8 september 2019 - 01:53 uur

Ik ben praktiserend lid van de PKN Best-Oirschot en de Beerzen en ben een babyboomer. Ik heb met belangstelling naar uw uitzending geluisterd, waarbij u het respect van dementie in een hoog vaandel draagt.
Wat mij bezig houdt met dit onderwerp is dat, mocht ik aan dementie gaan lijden, ik deze degeneratie van de mens zo verschrikkelijk vind dat mijn kinderen mijn laatste ziektebeeld het langst bij zich dragen en de persoon die ik was op de achtergrond geschoven wordt.