Vroeg op 5
EO

Uitzending 29 oktober

  1. Nieuwschevron right
  2. Uitzending 29 oktober

Over paddenstoelen en sneltekenen: Lees meer over de volgende uitzending!

DE WEEK VAN KEES

Met Kees van Velzen

De sneltekenaar

Ooit bezochten mijn ouders een sneltekenaar. Willy heette hij dacht ik. Mijn vader die goed kon tekenen was onder de indruk. Die Willy vroeg aan zijn publiek of er iemand was die wat op een bord wilde zetten. Als iemand dat gedaan had maakte hij een compliment. Dan vroeg hij iemand die niet goed kon tekenen. Zo kreeg hij twee tekeningen. En dan ging Willy aan de slag. Met die twee tekeningen. En wat er dan gebeurde...

PUUR NATUUR

Met Martine Dubois

Duizenden en duizenden

‘Ik luister de radio-opname terug voor aanstaande zondag. De hoeveelheid paddenstoelen is onvoorstelbaar dit najaar en ze zijn zo fascinerend dat ik Peter Meeuwenoord over wist te halen om samen met mij naar paddenstoelen te kijken. Maar, ik maak een paar keer dezelfde fout met het aantal paddenstoelen dat in Nederland voorkomt. Het zijn er ruim 5000 en geen 7000’.

Het aantal paddenstoelen in Nederland varieert. Ze zijn ook klein en mysterieus. Kijk, die wolf die onlangs weer gezien is, die zie je minder gauw over het hoofd, maar een paddenstoel wel. Deze vruchtlichamen van de zwamvlok kunnen slechts een paar cm groot zijn. Hoe het komt dat er dit najaar zoveel zijn? Naar alle waarschijnlijkheid door de lange droge periode in het voorjaar, gevolgd door een paar natte zomerweken. En in dit soort jaren gebeurt het dan ook dat het aantal soorten dat Nederland kent ineens wordt uitgebreid. Onbekende zwammen voelen zich ineens goed genoeg om hun ‘vlezige bloem’ aan ons te tonen en zo scoort de paddenstoelenlijst er weer ééntje bij.

Zondag dus genieten van paddenstoelen, maar ook van vuilnismannetjes en moordenaars. Nieuwsgierig? ‘Loop’ met ons mee a.s. zondag.