Vroeg op 5
EO

Zondag 28 maart 2021

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 28 maart 2021

“Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam”

06:00-07:00
Early In The Morning – Vanity Fare
The Green Leaves Of Summer – Mahalia Jackson
Life Worth Living – Antonio Neal
For God So Loved – Brian Free & Assurance
Rechtop Mens – Matthijn Buwalda
A House Is Not A Home – Dionne Warwick
Victory Day – One Hundred Days
Body And Soul – Susan Ashton
Thought You’d Be Here – Wes King
Ik Hoor Bij U – Elize Verlaan
The Power Of Your Love – Don Moen
Where I Stand – Maire Brennan
Song Of Hope – Nancy Rumbel

07:00-08:00
Hallelujah To The King – The Sonflowerz
Wash My Sins Away – Chris Falson
Hallowed – Jennifer Knapp & Phill Keaggy
Grand Canyon – Wayne Kirkpatrick
Wat Een Mensenoog Niet Kan Zien – Elise Mannah
In My Mother’s Eyes – Kenny Marks
I Honestly Love You – Olivia Newton John
Live This Mystery – Michael Card
I See A Crimson Stream – The Jim Brady Trio
No Condemnation – Lisa Bevill
You Raise Me Up – Westlife
Op Die Dag – Opwekking
I Will Never Leave You – Elisa Krijgsman & Dennis Tielkes

Overdenking van Jurjen ten Brinke:
Het was een wonderlijk gesprek, afgelopen week. Online kwamen we samen met de leiders van geloofsgemeenschappen in Amsterdam-Noord, met de overheid, de stadsdeelbestuurders en de chef van de politie. Helaas haken de meeste christelijke collega’s niet aan, vaak ook omdat de onderwerpen vaak meer islamitisch gekleurd zijn. Dat is dan weer niet verwonderlijk, want in ons stadsdeel zijn er zeer veel meer moslims dan christenen.
Toch leverde het na 40 minuten ramadan-verhalen (en hoe moet het met de avondklok, kunnen we dispensatie krijgen – nee dus, etc.) ook nog een mooie andere kant op. Want de gespreksleider zei: ‘En dan nu Pasen. Want dat komt eerst nog.’ Mijn Leger des Heils collega vertelde erover en ik ook. Prompt vroegen een paar moskeebestuurders: ‘Hey Jurjen, hoe kunnen we jullie helpen om in deze corona tijd het Paasfeest tot een succes te maken?’ Kijk, die vraag had ik niet zien aankomen. Maar het resulteerde vervolgens in een tof gesprek over ons gezamenlijk verlangen voor onze stad en over het onderzoek wat we vanuit de kerken initiëren, om in kaart te brengen wat de gezamenlijke geloofsgemeenschappen nu te bieden hebben. Spontaan bood een onderzoeker van de gemeente Amsterdam, die ook in de Zoom sessie zat, zijn hulp aan. En de stadsdeelvoorzitter reageerde enthousiast. Vervolgens vroeg een moskeebestuurder of hij de collega van het Leger des Heils kon helpen met het vervoer of uitdelen van de Paaspakketten.
Een grappig moment ontstond toen de ambtenaar die het regelde en die namens de overheid contact met ons allen onderhoudt bedankt werd. ‘Ach ja, ik word ervoor betaald’, zei ze. Wat tot grote hilariteit leidde bij de rest van de aanwezigen. Immers: de meesten zitten er als vrijwilliger namens kerk en moskee en doen het échte werk. Maar we hebben haar vergeven zoals het hoort ;-).
Ik heb maar weer een paar afspraken gemaakt. Met islamitische collega’s. En ik hoor sommige luisteraars al denken: pas nou op jongen, pas had je het ook al over contact met Jehova’s Getuigen. Lieve mensen, don’t worry, voor mij is de allerbelangrijkste Bijbelse waarheid: ‘Jezus is de Weg, de Waarheid, het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij.’ Maar ik weet ook dat God de roeping op m’n leven heeft gelegd om verbinding te brengen. Tussen verschillende christenen en soms ook tussen andere groepen. Want al zal ik nooit water bij de wijn doen als het gaat om de Evangelie boodschap, ik ben graag bevriend met de moslimleiders in m’n stad. Zodat ze een menselijke ketting rond de kerk kunnen leggen als wij door (andere) moslims bedreigd worden. Of kunnen helpen als we extra handen nodig hebben. Heb je vijanden lief, zei Jezus. Soms denk ik: dat betekent dus ook dat je indien mogelijk met ze bevriend raakt. Opdat ze proeven, voelen, zien en merken wat het betekent om als christen te leven. Zodat vooroordelen weggehaald worden, immers: die leven er ook in moslimhuize als het gaat om christenen. Op hoop van zegen.
Ik wens jou en u toe… dat je vandaag opgebouwd wordt in de kerk, of via de stream of via televisie. Palmpasen, nog een week om je voor te bereiden op het lijden en sterven van Jezus, alsook Zijn opstanding. In onze kerk doen we dat deze week door alle avonden samen te bidden. En door te vasten. Door Avondmaal te vieren, de maaltijd van Jezus dus, in brood en wijn. Om daarna volgende week júbelend Paasfeest te vieren.
Een goede stille week gewenst en een mooie zondag… en vraag jezelf eens af met welke moslim of niet-christen je contact kunt leggen, om vrienden te worden? En als je het niet weet, bid God er maar om: Heer, breng mij deze week maar iemand op mijn pad, of leg iemand op mijn hart, zodat ik kan bidden voor hem of haar. Tot volgende week!