Vroeg op 5
EO

Zondag 2 januari 2022

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 2 januari 2022

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

06:00-07:00
Morning Has Broken – Cat Stevens
On A Bus To St. Cloud – Trisha Yearwood
Bridge Over Troubled Water - Simon & Garfunkel
Higher And Higher – Rita Coolidge
Samen Staan We Sterk – Stef Bos
Don’t Dream It’s Over – Sixpence None The Richer
Dust In The Wind – Kansas
He Ain’t Heavy… He Is My Brother – Olivia Newton John
I’ll Take You There – Bebe & Cece Winans & Mavis Staples
Als Je Iets Kan Doen – Karin Bloemen & Edsilia Rombley
Give Me Strength - Eric Clapton
Reach Out And Touch – Diana Ross
You Raise Me Up – Josh Groban
I Believe – Dolly Parton
Lean On Me – Bill Withers

07:00-08:00
Thy Word – Amy Grant
Friends – Michael W. Smith
Finally Free – Nichole Nordeman
What A Friend We Have In Jesus – Steven Curtis Chapman
Heb Het Leven Lief – Elise Mannah
Where Could I Got But To The Lord – Elvis Presley
My Life Is In Your Hands – Kathy Troccoli
Only Jesus – Adrian Snell
Schuil Bij Mij – Delise
You Me And Jesus – Cliff Richard
Shine Your Light On Me – Oslo Gospel Choir
When I Pray – Darrell Evans
Journey Into The Mom – Iona
Quiet Times – Andrae Crouch

08:00-09:00
In De Morgen – Sela
Psalm 150: Looft God, Looft Zijn Naam Alom – Samenzang Bovenkerk
Veilig In Jezus Armen – Zanggroep
Geprezen Zij De Heer – Kerkkoor Dronten
Mijn God Waarom? – Suzanne van der Velde & The Psalm Project
Ik Wil Zingen Van Mijn Heiland – Remco Hakkert & Centre Gospel Choir
Groot Is Uw Trouw, O Heer – Opwekking
Samen In De Naam Van Jezus – Chr. Mannenkoor Lelystad
Maar Ik Bezing Uw Sterkte – Bouw Uw Troon
Wat Hou Ik Van Uw Huis – Psalmen Voor Nu
Prijs Mijn Ziel De Hemelkoning – Massale Koorzang Vanuit de Doelen
Jeruzalem, Stad Van Goud – Christian Verwoerd
Kom Tot Uw Heiland – Chr. Gem. Zangver. Looft Den Heer

Overdenking van Jurjen ten Brinke:
In gesprekken met mensen in Amsterdam merk ik dat er bepaalde momenten in het leven zijn dat bijna iedereen God en/of de kerk nodig lijkt hebben. Toen ik 15 jaar geleden net in Amsterdam begon te werken als voorganger, zocht ik alle andere collega’s in Amsterdam-Noord op. Aan mijn katholieke collega vroeg ik hoe zijn week er nu uit zag. Hij vertelde dat hij druk was met dopen, trouwen en begraven…
Dát dus. De momenten dat je extra bepaald wordt bij het leven. Pas geleden merkte ik het weer bij een begrafenis: familieleden van de overledene hebben herinneringen aan God en geloof, van vroeger, en op zo’n moment speelt dat ook allemaal op, natuurlijk.

Misschien kun je het wel samenvatten door te zeggen: elk mens, gelovig of niet, heeft zorg voor zijn of haar ziel nodig. Jij ook. Neem je daar eigenlijk wel eens de tijd voor? Je zou vandaag eens in alle rust Psalm 16 kunnen lezen. Een psalm die begint door te melden dat het een ‘stil gebed’ van David is. Het brengt ons meteen in de goede sfeer: die van rust en stilte, van even tot bezinning komen, nodig om contact te maken met je ziel, met wat binnen in je is. Het Hebreeuwse woord dat hier staat is qua betekenis niet zo duidelijk. Het kan nogal veel betekenen, variërend van een muziekinstrument dat we niet meer kennen tot een ‘parel’ (en daarmee een lievelingspsalm) van David. Het woord nodigt ons in ieder geval uit in een bepaalde sfeer: een sfeer van een stil gebed, van een gouden moment, van een nederig zoeken van onze grote God.

En tegelijk: in de kern van de Psalm gaat het over juichen. Dat staat in vers 9: ‘daarom verheugt zich mijn hart en juicht mijn ziel.
Waarom juicht David, vanuit die stilte van zijn hart? Hij noemt een aantal redenen.
1) Hij kent de HEER als zijn enige geluk! En hij heeft andere goden, andere zaken waarop hij vertrouwde, weggedaan. Omdat hij erachter kwam dat bouwen op God écht houvast biedt (en let op: dat is wat anders dan dat je antwoorden op al je vragen krijgt).
2) Hij juicht ook omdat hij verrukt is over dat wat hij van God krijgt en wat God hem heeft toebedeeld.
3) En David juicht omdat hij de HEER voor ogen houdt en zich bij Hem veilig weet (mooi he, met 2022 dat net begonnen is: de Heer voor ogen houden!).

Dus: God is zijn enige geluk, God geeft hem heel veel en David weet zich bij Hem veilig. Reden genoeg om te juichen!
Doe je even mee? De tijd nemen… even schuilen bij God en Hem vragen om je te beschermen en om te kijken wat er dan gaat stromen. Dit gebeurt er bij David: hij voelt zich de koning te rijk! Hij heeft de Heer als zijn enig geluk. En hij zegt het: ‘U bent mijn Heer! U bent mijn geluk! Niemand gaat u te boven!’

Herken je dat? Of is dat te hoog gegrepen, te weinig realistisch?
Kun je eigenlijk wel zeggen dat de HEER alleen je geluk is? Er zijn zoveel andere dingen die ons geluk kunnen vormen! Je vindt je geluk in de relatie met je geliefde, of in je gezin, of in de natuur als Gods schepping, of in je werk waarin je op een geweldige manier je van God gekregen talenten kwijt kunt.
Nou ja… laten we eerlijk zijn: David ként de klappen van de zweep. Een kind verliezen. Leidinggeven aan een volk wat voortdurend in opstand komt, een zoon die het op je leven gemunt heeft, etc. Hij is in ieder geval niet iemand die makkelijk praten heeft. En David concludeert kennelijk dat zijn (en jouw en mijn) ziel alleen echt gevuld kan worden door God. Iemand zei eens, en ik vind dat heel mooi: ‘Onze ziel is naar God toe geschapen’.

Kijk, onze ziel wordt gevuld met wat we zien, met waar we naar kijken, met wat we binnen laten komen in ons leven. Ook in 2022. Dat is allemaal niet onschuldig, want het komt echt binnen. En onze ziel zal gaan lijken op wat we zien, op wat we horen. Als we angst, boosheid, lelijkheid op ons af laten komen (bijvoorbeeld via social media), dan komt dat binnen in onze ziel, en onze ziel zal vervormd worden, zal samenknijpen, zal zich verharden en verontreinigd worden. Maar als wij onze ziel richten op de glorie van God, op wat Hij voor ons heeft bedacht, dan zal onze ziel openbloeien, vol vrede zijn, vol zachtmoedigheid en lieflijkheid, vol van de aanwezigheid van de Heer zelf.

Misschien ken je het verhaal van een vrome man die aan een rabbi vroeg hoe je God nu kon prijzen als er slecht nieuws is. Als het leven níet gaat zoals je wilt. De rabbi stuurde de man door naar een ander, iemand waarvan íedereen wist hoe heftig zijn leven was. Toen de vrome man daar kwam, zag hij direct hoeveel deze man geleden had tijdens zijn lange leven. Aan zijn gezicht en zijn lichaam kon je zien hoeveel hij had doorgemaakt: getekend door de pijn van ziekte, zorgen en armoede. Toen vroeg de vrome man: ‘Hoe is het mogelijk om God te blijven danken, ook als er slecht nieuws is en als het niet gaat?’ En weet je wat het antwoord was? ‘Waarom vraag je dat aan mij? Hoe zou ik daar een antwoord op kunnen geven? Mij is nooit iets ergs overkomen.’

Kijk, dat is de uitwerking van een leven lang God danken voor wie Hij is. In alles danken betekent namelijk ook dat negatieve ervaringen zoals ziekte, armoede, onrecht of een pandemie een reden is om God te zoeken en niet om je in wanhoop van hem af te sluiten. En natuurlijk is er ook plaats voor het gebed waarin we God vragen om herstel van gezondheid of om recht of om werk, maar ook daarvan is het diepste doel: de lofprijzing van God die (in Davids woorden) ‘uit gevaren redt’.

Ik wens je een prachtig 2022 toe! JUICH! Met David. Dat hoeft niet in volle glorie (al mag het wel), maar het kan ook… zoals in Psalm 16 als een stil gebed tot God.