Vroeg op 5
EO

Uitzending 1 december

  1. Nieuwschevron right
  2. Uitzending 1 december

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Vroeg Op 5

Meditatietekst

Afgelopen maandag was het Onafhankelijkheidsdag voor Suriname. 44 jaar geleden kwamen ze losser van Nederland te staan. En om dat te vieren hadden wij afgelopen zondagmiddag een samenkomst met een Surinaams tintje. Onze kerk heeft huiskerken, taalgroepen… waaronder een Surinaamse. Ze komen maandelijks op een vrijdagavond samen om ‘lekker Surinaams’ te doen (qua eten, liedjes, dans, etc.). Samen met de leiding van de Surinaamse huiskerk bereidde ik de samenkomst voor. En wat hebben we gezongen, gedanst, pure-echte-mooie mensen op het podium zien staan. In vol ornaat, kleurrijk, wauw! Dat soort zondagen zijn voor mij het neusje van de zalm. Omdat de grootheid en heerlijkheid van de machtige Schepper God er zo zichtbaar wordt.
De getuigenissen buitelden over elkaar heen. Hoe mensen vroeger niet met elkaar mochten spelen, vanwege hoge en lage rangen in Suriname. Hoe mensen door het offer van Jezus hadden geleerd dat hun zonden vergeven zijn en dat zij ook anderen mogen vergeven. Dat we ons naar elkaar toe mogen opstellen als personen die van elkaar leren en die één zijn in Jezus Christus.
Die week nam ik ook een Nederland Zingt Dichtbij uitzending op, met een gekleurde Nederlander: Jay. Hij woont in Amsterdam, en is er ook geboren. Meer Amsterdammer dan ik dus. En tegelijk… ondervindt hij nog heel geregeld dat hij, als zwarte burger van onze stad, zichzelf moet bewijzen. Dat hij schuin aangekeken wordt in een winkel. Dat mensen wat van hem vinden. Op een eerlijke en integere manier legde hij uit hoe het op hem overkomt als hij op Facebook foto’s ziet van Nederlandse mensen die naar Afrika reizen, daar twee weken in een weeshuis werken, foto’s met zwarte kindjes maken en weer naar Nederland komen… waar dezelfde personen zich mogelijk niet bekommeren om achterstandswijken in de grote steden, waar veel armoede en nood is. ‘Natuurlijk moeten we blijven gaan naar Afrika’, legde hij uit. ‘Maar echt, het voelt een beetje alsof het weer zo is dat de blanke rijke Europeaan iets goeds moet doen voor de arme Afrikaan; en daarna vlieg je weer terug naar je rijke plek in Nederland.’
Pijnlijk… maar er zit in ieder geval een kern van waarheid in. En zoals gezegd: hij liep niet te fitten. Je voelde de pijn als het ware. Dat raakte me wel. En het maakte mijn respect voor deze rapper groter. Heel anders dan ik, met andere muziekvoorkeuren, met een andere levensstijl. Maar iemand die gevonden is door Jezus Christus. En iemand die de blijde boodschap van het Evangelie wil uiten naar mensen om hem heen. Prachtig toch?
Ik wens je een mooie zondag toe!

Playlist

06.00-07.00 uur

Change Heather Headley

Love Divine Ben Cantelon

In the arms of God Our Family

Mercyland Phil Madeira

Uw naam Sela

Silent love Russ Taff

With all my heart Joann Rosario

Song for Guy Elton John

Show you love Reanna

Dit is wie U bent Christiaan

Raindrop Emily Jane Bristow

Sunshine Pee Wee Callins

The road to home Brian Thiessen


07.00 – 08.00 uur

Tribe Luka Bloom

Whatever I can’t erase Anthony Evans

Stubboom love Kathy Troccoli

Walking over the water Mat Kearny

The truth is Lisa McClendon

Kom maar bij mij Marco Borsato

Higher love Irma Dam

The man I want to be Ben Glover

Feel like falling Ashley Cleveland

Have you ever been in love Leo Sayer

Homesick for heaven Kelly Willard

Een hoop die zeker is Opwekking

Breezin’ George Benson