Vroeg op 5
EO

uitzending 26 mei

  1. Nieuwschevron right
  2. uitzending 26 mei

Muziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Vroeg Op 5

Overdenking

Afgelopen week kwam ik terug van een EO Ledenreis naar Israël. Wat een goede tijd hebben we daar gehad! Zoveel gezien en zoveel gehoord van goede gidsen, die ons veel konden vertellen. De Bijbel ging er léven en dat was ook precies wat veel mensen die mee op reis waren gehoopt hadden. Opvallend dat in de reacties eigenlijk alles positief beoordeeld werd, maar dat de tijd in het Noorden van Israël, namelijk rond het meer van Tiberias (of Galilea), het best gewaardeerd werd. Toch iets rustiger dan de drukte in en rond Jeruzalem en bij de Dode Zee en aan de kust, Jaffa en Netanya. Het wás ook mooi daar: vanaf een boot op het meer naar de oevers kijken en door de gidsen aangewezen krijgen waar de berg van de zaligsprekingen was, waar het wonder van de vermenigvuldiging van de broden plaats vond, waar Kapernaüm ligt (waar we vervolgens naar toe gingen), met dan op de achtergrond de witte toppen van de berg Hermon. En aan de oostkant de Golan-hoogte, met alle (ook politieke) verhalen die daarbij horen.
En tegelijk: wat dubbel om in een land dat in oppervlak tweederde van NL is en dat met zóveel verschillende landschappen, prachtig, toch ook zo verdeeld is. Qua veiligheid merkte ik daar weinig van, maar één van de dingen die me triggerde was dat de gids uitlegde dat hij als Israëlisch Joods burger niet anders het land uit kan dan via de lucht… Eens even aan de warmte van Israël ontsnappen en in je auto stappen naar een buurland… dat zit er niet in. Voor de mensen uit Gaza ook niet trouwens… De relaties met de buurlanden zijn slecht of redelijk, maar je moet je eigen boontjes doppen. Het bevolkingsaantal groeit pijlsnel, mede door immigratie van Joodse mensen van elders. Er wordt overal gebouwd. En een Israëlische krant lezen geeft je een indruk van hoe mensen dáár over de wereldpolitiek denken. Oftewel: over het Iran-Amerika conflict. En over dat wat er wel of niet aan Gaza of een Palestijnse staat te doen is.
Ik houd me voorlopig maar vast aan het thema van de reis: God zet mensen in. Bij zijn werk en zijn wonder. Dan kan ik gewoon op mijn plekje aan de slag, n.a.v. wat ik van Jezus geleerd heb. Niet dat ik geen mening wil hebben over de grote politieke vraagstukken, wel dat ik me graag inzet en niet wil verzanden in te grootse plannen en ideeën waar ik dan niet bij kan met mijn beperkte mogelijkheden. Een fijne zondag gewenst, jij op jouw plek; wees een zegen voor wie je tegenkomt!

Platenlijst

06.00-07.00 uur

Joy!, Joyce van Boven
Be in her eyes, Our Family
I am sure, Deniece Williams
Don’t be afraid of the light that shines within, Luka Bloom
Heb het leven life, Elise Mannah
Farther on, Russ Taff
Blessings, Laura Story
Isn’t she lovely, Stevie Wonder
How great Thou art, Dolly Parton
Lichtjes in de mist, Matthijn Buwalda
Homesick for heaven, Kelly Willard
Table for two, Ceadmon’s Call
Hallowed, Jennifer Knapp & Phil Keaggy
Blessings, Laura Story
Veilig in Jezus' armen, Dick Le Mair Orchestra

07.00-08.00 uur

The name lives on, David Phelps
Little bits of lightning, Martina McBride
Dust in the wind, Kansas
O for a closer walk, Joanne Hogg
Herboren, Wouter Seinen
Image of God, Chrystal Lewis,
Road to Zion, Petra
Top of the world, Bethany Dillon
Holding on, Josh Baldwin
I’m accepted, Tat Vega
Friends that lives in you, Jon Gibson
Find your wings, Mark Harris
U maakt ons één, Opwekking
Song of Hope, Nancy Rumnel