Vroeg op 5
EO

Uitzending 25 augustus

  1. Nieuwschevron right
  2. Uitzending 25 augustus

Muziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Vroeg Op 5

© Capri23auto

OVERDENKING

Deze week sprak ik bij de EO met een aantal collega voorgangers. Ik had hen uitgenodigd omdat de EO ook hén graag vertegenwoordigt. Het gaat om de migrantenkerken. Honderdduizenden migranten die in Nederland wonen zijn christen. Veel van hen kwamen hier, maar heel veel van hen zijn hier ook geboren. Het raakte me opnieuw om de verhalen van deze twee migrantenpastors, Moses Alagbe en Samuel Lee, te horen. Wat verzetten migrantenkerken enorm veel werk als het gaat om inburgering, samenleving, gezinnen en huwelijken. Bij relatieproblemen… wordt de pastor gebeld. Bij het zoeken naar werk… speelt de pastor een rol. Bij het omgaan met rouw en verdriet… is er de pastor. Maar ook gewoon het geheel van de migrantengemeenschap en -kerk: nog veel meer dan in een Nederlandse kerk. De community, de gemeenschap en het gevoel ergens bij te horen is zo sterk! Ik merk dat ook als voorganger van een multiculturele kerk in Amsterdam-Noord. Als er iemand jarig is in een Afrikaans gezin, dan ziet men het liefst dat ik op zaterdagmiddag om 16.00 uur langs kom om een preekje te geven en te bidden met de jarige. Vroeger kon dat nog wel, maar mijn kinderen willen ook niet meer overal mee naar toe.
In het gesprek bleek al snel hoe gevoelig dingen liggen. Als ik een migrantenpastor bel met de vraag of hij namen en telefoonnummers heeft van geschikte gasten voor dit of dat programma, dan voelt hij zich al snel ‘gebruikt’ als het niet een juiste match oplevert. En gelijk heeft hij! Tegelijk is de EO een media-bedrijf die ook weer verantwoording moet afleggen naar de NPO toe en de overheid en rekening moet houden met de bezuinigingen. Toch hadden we een mooi en goed gesprek waarin we nadrukkelijk uitspraken naar elkaar dat we meer samen willen werken. Dat de derde generatie migranten, goed opgeleid in Nederland en vooral ook vloeiend Nederlands sprekend een plek moet krijgen binnen de EO. Dat hun stem gehoord mag worden. Dat hun inzicht waardevol is en dat we kunnen leren van elkaar.
Ik ben benieuwd naar het vervolg. En stiekem denk ik dan alvast, wat als mijn opvolger ooit, een migrantenpastor is die prima Nederlands spreekt zodat u het als luisteraar kan volgen… dan krijg je waarschijnlijk andere inzichten als het gaat om de afgelopen week, om de interpretatie van Bijbelteksten. Het zou verrijkend zijn. Maar wel wat buiten je comfort zone en dus spannend. Nou ja, het zijn mijmeringen, hardop denken is het vandaag. Omdat de Bijbel ons leert en laat zien dat er veelzijdigheid en veelkleurigheid is in het Koninkrijk van God. Dat is een zegen en we mogen er allemaal de vruchten van plukken. Opdat God geëerd wordt en Hij in alle diversiteit Zijn Majesteit kan laten zien. Ik wens je een goede zondag!


PLATENLIJST

06.00-07.00 uur

1. Go and Sin no more – Liaison
2. When I let it go – Sierra
3. When I pray – Darrell Evans
4. Wonderland – Kendall Payne
5. In it after all – Larnelle Harris
6. Geel – Elise Mannah
7. Chop Chop – Burlap to Cashmere
8. Lovin a Person – Sara Groves
9. Change the World – Madeira & Spraque
10. Zoveel groter is Uw liefde – Remco Hakkert
11. Falling deep in love – Helen Jayne
12. Mercy came running – Phillips, Craig & Dean
13. In a little while – Amy Grant
14. Rain – The Rippingtons & Russ Freeman

07.00-08.00 uur

1. I’m a Pilgrim – Lost Dogs
2. Dreaming of April – Out of the Gray
3. Never should have left you – The Sweet Comfort Band
4. Goed Terecht/Ode 40 – De Oden van Salomo
5. Never for nothing – Margareth Becker
6. Under the influence – Anointed
7. The Cross that bears His name – Cheri Keaggy
8. Promise me – Aaron Jeoffrey
9. Out of Hiding – Staffany Gretzinger
10. Troubled World – Glenn Kaiser
11. Wees stil en weet dat Hij is uw God – Opwekking
12. Please you more - Commissioned