Vroeg op 5
EO

Uitzending 12 mei

  1. Nieuwschevron right
  2. Uitzending 12 mei

Muziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Vroeg Op 5

© ANP

OVERDENKING

Deze week was ik dagvoorzitter van een college Ecologische Gerechtigheid in het EO-gebouw. Stichting Tear, waar ik ambassadeur voor ben, organiseerde deze dag samen met A Rocha, Groene Kerken, Missie Nederland en Micha Nederland. Een bont gezelschap van wel 100 mensen. Predikanten, theologie studenten, medewerkers van diverse organisaties en mensen uit de politiek en een lid uit de Tweede Kamer. En twee sprekers die in hun eigen leven én in de kerk waar ze leiding aan geven een verandering teweeggebracht hebben. We willen als organisaties voorkomen dat op deze dag een soort nieuw evangelie gebracht wordt. Maar ja, milieu en klimaat is wel een onderwerp natuurlijk en… ook als dominee zeg ik, vaak een blinde vlek in de verkondiging van de blijde boodschap. Er kwamen veel praktische tips langs, en natuurlijk ook een paar mooie oneliners. Een belangrijk Bijbelgedeelte was Jeremia 29:4-7 en 11. Daar komen de ecologische, de politiek-economische, de sociologische en de spirituele principes van duurzaam leven aan bod. Het volk Israël zit daar in ballingschap, afgevoerd naar een vreemd land. Ze worden opgeroepen om zich in te zetten voor de plek waar ze nu zijn. Door er te werken, te bouwen, te planten, kinderen te krijgen, etc. We werden meegenomen in de vraag: ben je geworteld op de plek waar je bent? Weet je wat er leeft? Ken je de dieren die er zijn? En de bomen? Geloof je dat dit Gods schepping is en dat je je daarvoor in mag zetten? Een beeld wat mij enorm aansprak was dat van een mangrovebos. Dat komt natuurlijk ook omdat ik Tropisch Landgebruik gestudeerd heb… ik herken dit beeld. Zo’n bos aan de kust van diverse landen op het zuidelijk halfrond, met die wortels die diep de grond in gaan en de enorme biodiversiteit die er op zo’n plek is.
De kerk mag als een mangrove zijn. Met diepe wortels in Jezus, in God en de Bijbel. Maar ook met diepe wortels op de plek waar ze staat als een verdedigingslinie tegen erosie en afkalving. Die plek zou ze moeten innemen in onze samenleving.
Het punt bij dit soort dagen is altijd groot durven denken en dromen. Maar het moet ook klein en toepasbaar zijn. Eén van de sprekers sloot haar bijdrage af met een voorbeeld uit haar eigen leven. Ze was met haar dochter onderweg die haar vroeg te stoppen om een blikje afval op te ruimen. ‘Sorry lieverd, dat doet een ander nu maar even.’ Waarop haar dochter antwoordde: ‘Maar… die ander kunnen wij nu zijn!’ Juist die opmerking… namen veel bezoekers van de dag mee naar huis. Ik wens je toe dat ook jij als luisteraar vandaag ‘die ander’ mag zijn.


PLATENLIJST

06.00-07.00 uur

In amazing grace land, Susan Ashton
What a wonder you are, Phil Keaggy & Michelle Pillar
Lost in You, Howard Hewett
A Living Prayer, Alison Krauss & Union Station
People need the Lord, Steve Green
Waar Ga Je Heen, Schrijvers voor gerechtigheid
Love Never Fails, Brandon Heath
Love, Sara Groves
When I approach my God, Wayfarer
Vreugde van mijn hart, Sela
You turned my mourning into dancing, Andy Pratt
Thy Word, Ginny Owens
The Lords My Shepherd, Stuart Townend
Ma Navu (How Beautiful), David Fitzgerald

07.00-08.00 uur

Good life, Bruce Carroll
The love of God, Philip Bailey
Nervous in The Light Of Dawn, Leigh Nash
Mercyland, Phil Madeira
Liefde Voor Altijd, Irma Dee
Send one your love, Stevie Wonder
Change, Heather Headley
Streets Of London, Ralph Mc Tell
Common Ground, Sierra
In The Ocean Of His Love, Glenn Kaiser
I believe in miracles, Deniece Williams
People get ready, The impressions
Wat Een Liefde (bij U ben ik thuis), Opwekking
Breeze From Saintes Maries, Jesse Cook