Vroeg op 5
EO

Zondag 13 juni 2021

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 13 juni 2021

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

06:00-07:00
Preacher Tom – Dolly Parton
Lifeline – Steward & Kyle
Rain – Sara Groves
Lean On Me – Bill Wihers
Schuil Bij Mij – Delise
Still – Riley Harrison Clark
I Wish Someone Would Care - Clarence Becker Milton
I Don’t Know How To Love Him – Petula Clark
Too Late For Praying – Gordon Lightfoot
Love Has A Name - Kathy Troccoli
Ik Wil U Danken – Christian Verwoerd
Ups And Downs – Kendall Payne
The Water Is Wide – Cliff Richard
It Is Well With My Soul – Sam Levine

07:00-08:00
Getting On With Life – Philippa Hanna
The Man I Want To Be – Ben Glover
When Will I – Candi Staton
Uncloudy Day – Willie Nelson
Zuiver Hart – Woorden van Waarde & Marieke Sleurink
Have A little Talk With Jesus – Bart Millard
L’oiseau et l’enfant – Marie Myriam
The Veil – Bruce Carroll
Coat Of Many Colors – Emmylou Harris
Bridge Over Troubled Water – Oslo Gospel Choir
Love Divine – Susan Ashton
Michael Row The Boat Ashore – Trini Lopez
Machtig Heer – Opwekking & Reni Krijgsman
Lord Have Mercy – David Fitzgerald

Overdenking van Jurjen ten Brinke:
Tjonge. De zondagen worden alweer aardig als vanouds. Afgelopen week, prachtig weer, wij hebben drie samenkomsten per zondag om zoveel mogelijk mensen te huisvesten. En dan in aantallen weer omhoog, heel tof. We houden ons netjes aan de richtlijnen, behalve als het gaat om zingen. Ik kan het niet meer tegenhouden en doe het ook niet meer. We ventileren, er staat een apparaat op het dak dat frisse lucht naar binnen blaast, ramen en deuren open, heerlijk! En tussen de samenkomsten door poetsen we alle stoelen en staat iedereen lekker buiten om even door te praten. Als het zonnetje dan schijnt, zoals vorige week ook het geval was: prachtig!
Ik weet, verschillende kerken gaan er verschillend mee om, en het hangt ook echt van je context af. De ene gemeente is de andere niet, maar oh wat is ontmoeting toch belangrijk.
Het was en is een ingewikkelde tijd om leiding te geven aan een gemeente, neem dat van mij aan. Zeker, ik moet niet afhankelijk zijn van goedkeurende woorden en ik wil graag opbouwend kritische reflectie krijgen, dat geldt ook voor nagenoeg al mijn collega’s. Maar op den duur moet je een knoop doorhakken en anno 2021 vindt werkelijk iedereen daar wat van. Tel daarbij op dat je heel gemakkelijk een Whatsapp, Insta, Messenger, sms, mail bericht naar je dominee of wie dan ook kunt sturen en hup: hij of zij moet er wat mee, terwijl jij het lekker van je af hebt geschreven. Ga er maar aan staan.
Nou, ik hoef deze tijd op NPO Radio 5 niet te gebruiken om zielig te doen, maar er zijn echt beroepsgroepen die het best wel stevig voor de kiezen kregen, de afgelopen tijd. Politici (moeten ze ook maar niet van die gekke dingen roepen of foute keuzes maken), journalisten (moeten ze maar niet zo vooringenomen zijn), medici (moeten ze mijn familie lid maar opnemen en zich niet achter druk-druk verschuilen), politieagenten (ga boeven vangen), boa’s (ze zijn toch geen politie, daar zijn ze te dom voor) en dus ook dominees en kerkenraden. Snappen ze dan echt niet dat hier meer aan de hand is!?
Man man, wat weten we het goed allemaal. Ik ook.
In de kerk die ik mag dienen zijn we een paar weken geleden begonnen met een serie over de vrucht van de Geest (n.a.v. Pinksteren). Negen keer gaan we het hebben over het volgen van Jezus op een heel specifiek terrein: liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zelfbeheersing, matigheid. En ja, dit zijn allemaal karaktereigenschappen die als vrucht moeten groeien in het leven van iedereen die christen is. Het is er niet in één keer, het moet groeien. En Paulus, die dit aan de Galaten schrijft, heeft het erg vaak over ‘omgaan met anderen’ in zijn brieven. Aan de Romeinen, de Efeziërs, de Galaten… telkens heeft hij het over verschillende groepen. Joden en heidenen. Mensen die samen Jezus gaan volgen. En welke spanningen dat oplevert. Uiteindelijk resulteert het in ‘God is je rechter, Hij zal oordelen, iedereen moet zich voor Hem verantwoorden’. En ook zegt hij: er zijn zwakken in het geloof en er zijn sterken in het geloof. Ik vind het zo fijn dat hij daarna niet uitlegt wie de sterken en wie de zwakken zijn. Alsof Paulus al aanvoelde: jij en ik, wij allen moeten vanuit de Geest van Jezus handelen… en daarin niet onszelf maar de ander op het oog hebben.
Wauw, als we dat nu eens massaal gaan doen?
Wat een mooie zomer gaan we dan tegemoet.
Een fijne zondag gewenst!