Vroeg op 5
EO

Zondag 7 november 2021

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 7 november 2021

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

06:00-07:00
Change – Heather Headley
Love Divine – Ben Cantelon
In The Arms Of God – Our Family
Mercyland – Phil Madeira
Uw Naam – Sela
Silent Love – Russ Taff
With All My Heart – Joann Rosario
Song For Guy – Elton John
Somebody Ask Me – Reana
Dit Is Wie U Bent – Christian Verwoerd
Raindrop – Emily Jane Bristow
Sunshine – Pee Wee Callins
The Road To Home – Brian Thiessen

07:00-08:00
Tribe – Luka Bloom
Whatever I Can’t Erase – Anthony Evans
Stubborn Love – Kathy Troccoli
Walking Over The Water – Mat Kearny
The Truth Is – Lisa McClendon
Kom Maar Bij Mij – Marco Borsato
Higher Love – Irma Dam
The Man I Want To Be – Ben Glover
Feel Like Falling – Ashley Cleveland
Have You Ever Been In Love – Leo Sayer
Homesick For Heaven – Kelly Willard
Een Hoop Die Zeker Is – Opwekking
Breezin’ – George Benson

Overdenking van Jurjen ten Brinke:
Wat een week weer. Met alle afwisseling van dien. Een preek maken, NL Zingt Dichtbij voorbereiden, een SOFAK (stichting ondersteuningsfonds allochtone kerken) voorbereiden, gemeenteleden bijstaan (bijvoorbeeld een verliefde broeder, die een leuke vriendin heeft gevonden, maar haar moeder is het niet eens met de liefde… al zijn ze al ver in de twintig). Tienerwerk in de gemeente evalueren en een tienerdienst voorbereiden, een Iraanse broeder helpen met zijn toespraak voor de Iraanse groep, bidden voor de school van de kinderen met een groep ouders, nieuwe werkers in Hoop voor Noord inwerken, telefoontjes, appjes, ach. Je weet het zelf wel. Een druk leventje. Met gelukkig ook momenten van rust en ontspanning.
De afspraak die me deze week het meest bij is gebleven, was die van ‘kerk en media’. Namens de EO zat ik bij een overleg met diverse andere organisaties, waar het ging over de rol van media en social media in geloof en kerk-zijn.
Zeker de huidige generatie tieners en jongvolwassenen… zijn zó gewend geraakt aan de online wereld dat voor hele groepen nauwelijks meer onderscheid te maken valt tussen online en offline (zeg maar: het echte leven). Natuurlijk: elk mens wil uiteindelijk andere mensen ontmoeten en ik ken geen verhalen van verliefde stelletjes die elkaar niet echt tegen willen komen. Maar de lijn wordt flinterdun… Ik merk ook aan mezelf al dat ik vaak rekening houd met digitale vergaderingen en dat is prima. Scheelt reistijd, het is vaak effectief. En toch…
Veel van wat we online doen wijst ons op offline. We kondigen online aan wanneer je naar de Alpha cursus kunt komen, of welke kerkdiensten er zijn, waar studiemiddagen zijn of waar je voor uitgenodigd bent. Tijdens de meeting maakte iemand de opmerking dat het voor veel jonge mensen echt niet relevant is dat ‘de kerk’ iets organiseert, of dat het een ‘organisatie’ is, of een ‘stichting’ of via podcast of kerkdienstgemist of een stream van welke organisatie ook. Niemand van de aanwezigen ontkende het belang van de bestaande kerk! Om het maar even heel simpel en zwart/wit te zeggen: degene die een inspirerende podcast maakt is niet degene die jou op een dag gaat begraven… Die plaatselijke kerk is ergens nodig. En tegelijk is het erg belangrijk om ons te realiseren dat voor veel jonge mensen vooral belangrijk is dat de problemen van nu (daar waar zij zich zorgen om maken, en voor veel jongeren – of je dat nu terecht vindt of niet – is dat bijvoorbeeld het milieu) behandeld en bespreekbaar gemaakt worden. Met concrete actie: wat kan ik doen!? Jonge mensen zoeken antwoorden op die vragen en als voorganger van een kerk zou ik denken: die kun je vinden in de kerk. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ook in de gemeente die ik dien vaak gesproken wordt over allerlei andere belangrijke onderwerpen. Ik geniet van een prekenserie waar ik nu mee bezig ben, over de tabernakel. Het wasvat. De kandelaar. Het reukofferaltaar. En de betekenissen voor nu. Mensen zeggen dat ze er wat aan hebben, dus daar ben ik blij mee! En tegelijk… realiseer ik me dat er genoeg mensen zijn die liever naar een podcast luisteren over hun favoriete onderwerp. En dat voor hen dat wat met God te maken heeft niet per se in de kerk te vinden is, zeker niet nu er op het internet en in de media een overaanbod is aan goede (!) bezinning en informatie.
Nou, stof tot nadenken. Dat is duidelijk. Ik ga vanmorgen niet zeggen wat goed of fout is. Maar dat het een tijd is van onbegrensde mogelijkheden… is duidelijk. En dat we dingen niet tegen elkaar moeten afzetten… ook. Daar sluit ik vanmorgen graag mee af: immers, wat een mogelijkheden en kansen om op allerlei manieren de grootheid van God en het leven met Hem zichtbaar te maken!
Een mooie zondag gewenst. Ik hoop dat je naar een kerk gaat. Maar misschien is het ook wel TV, radio, podcast, een stream uit de kerk of wat ook. God zij met je! Ik hoop dat je nieuwe dingen gaat leren. En je door God laat vullen.