Vroeg op 5
EO

Zondag 4 april 2021

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 4 april 2021

“Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam”

06:00-07:00
The Sweet Love Of Jesus – Andrae Crouch And The Disciples
The Cross That Bears His Name – Cheri Keaggy
Amazing Grace – Elvis Presley
Via Dolorosa – Sela
Love Is A Cross – Russ Lee
I Will Arise And Go To Jesus – Ruut Sallinen
Jesus Is The Answer – Michael W. Smith
Wonderful, Merciful Saviour – Susan Ashton
Zoveel Groter Is Uw Liefde – Remco Hakkert
Power To Redeem – Lauren Daigle & All Sons & Daughters
He’s Alive – Don Francisco
Jesus Your Name – Becker, Getty & Hogg
What Grace – David Fitzgerald

07:00-08:00
Grace Flows Down – Sandi Patty & Jenn Helvering
Less Of Me – Glen Campbell
God Who Saves – Caedmon’s Call
Miracle Of Mercy – Steven Curtis Chapman
Salvation Belongs To Our God – Crystal Lewis
Veilig In Uw Armen – Gerald Troost
Surely Goodness And Mercy – Ashley Cleveland
Because He Lives – The Bill Gaither Trio
Holy Is The Lamb – Oleta Adams
Yes He Lives – Cliff Richard
Open Your Eyes Dear Savior – Ginny Owens
Risen Indeed – Andrew Peterson
Jezus Leeft In Eeuwigheid – Opwekking
No Ordinary Love – Ben Tankard

Overdenking van Jurjen ten Brinke:
Pasen, de Heer is waarlijk opgestaan! Jarenlang kwam op zondagochtend eerste Paasdag mijn vader door het huis met die heerlijke boodschap. En beneden stond dan Groot Nieuws Radio (zo heette het toen geloof ik) aan.
Wat een ongelofelijk mooi nieuws. Er is hoop en er is leven!
Er zijn al heel wat momenten van bezinning langs gekomen de afgelopen week, misschien bij jou in de kerk ook. Momenten van bezinning en van gebed. Avondmaal en Bijbel, Gods Woord. Wake’s, wandelingen, online vieringen, en wat dies meer zij. Het is ook goed om dat te doen; een dieper besef creëren van wat God heeft gedaan met dit wonderlijke feest.
Als kerk hebben wij de naam Hoop voor Noord. Pasen is het feest van hoop, dus dat komt goed uit. Wel is het zo dat anderen het per ongeluk vaak over ‘Hoop van Noord’ hebben. Dat geldt zowel gelovige als niet-gelovige mensen. Eerst dacht ik: ach, maakt niet uit. Maar nu verbeter ik toch altijd degene die ‘Hoop van Noord’ zegt. Want als kerk zijn wij geen hoop van ons stadsdeel. De enige Hoop die er is, is Jezus Zelf. Is God. Hij biedt ons houvast. Hij geeft ons vrede. En als kerk kunnen we hooguit hoop voor Noord zijn, een plek waar je de Hoop Zelf, de Hoop Van Noord, kunt vinden. De richtingaanwijzer naar de Weg dus. En daarbij geldt dan weer… dat je alleen maar door Gods Geest overtuigd kunt worden van die richtingaanwijzer…
Pasen is ook de dag dat je hoop kunt krijgen als het gaat om je geliefden. De mensen die je ontvallen zijn, in het afgelopen jaar of misschien al lang geleden… ik ging vroeger met mijn ouders op Pasen vaak naar de begraafplaats. Als teken van hoop, dat zeker; hoop in de opstanding van Jezus Christus, opnieuw dé reden dat het zo’n bijzonder feest is. Juist het feit dat Jezus uit de dood opstond maakt dat het leven op aarde, in het lijden wat hier kan plaatsvinden, een leven is wat je vol mag houden… je mag door je kruis heen kijken naar de toekomst, die God heeft voor alle mensen die Hem liefhebben en die geloven dat Jezus voor hen stierf.
Ik sluit af met een heftig en mooi voorbeeld. Een dominee reed met zijn gezin naar de begrafenis van zijn eigen vrouw. Onderweg zocht hij een manier om met zijn kinderen over de dood van hun moeder te praten. Halverwege werden ze gepasseerd door een truck. De schaduw van de vrachtwagen kwam over de auto. Hij keerde zich naar zijn dochter en vroeg haar of ze de vrachtwagen zag. Zou je liever worden geraakt door de vrachtwagen of door zijn schaduw? Door de schaduw natuurlijk, antwoordde zij. Hij vertelde haar vervolgens dat de vrachtwagen van de dood Jezus had geraakt, zodat mama alleen geraakt kon worden door de schaduw van de dood. Wanneer je dit beseft, hoef je niet langer bang te zijn voor moeilijkheden en de dood. Laat de opstanding je een zekerheid geven die alles aankan. Je kunt een moedig leven leiden. Je hebt een Redder die echt is. Jezus leeft. De dood is overwonnen.
De dood is dood. Leve het leven.