Vroeg op 5
EO

Zondag 23 mei 2021

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 23 mei 2021

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

06:00-07:00
Teach Me To Love – Steve Green & Larnelle Harris
By My Soirit – Leslie Philips & Matthew Ward
You’ve Got A Friend – Gaither Vocal Band
With All My Heart – Joann Rosario
Sweet Holy Spirit – Newworldson
Door Alle Tijden Heen – Kinga Ban
Holy Ghost – Wes King
Wind And Fire – Marantha Singers
Just The Way You Are – Johnny Mathis & Deniece Williams
Spirit Of The Living God – Michael Crawford
Neem Uw Plaats – The Fruits
Fishlove – Paul Cherryseed
Walking In The Spirit – Wanda Jackson
From This Old Steeple – Tom Howard

07:00-08:00
Holy Ghost – Pilgrim
Devoted – Liz Fitzgibbon
Spirit Wind - Casting Crowns
When The Wind Blows – Point Of Grace
Welkom, Heilige Geest van God – Gerald & Nelinda Troost
As The Deer – David Phelps
Every Time I Feel The Spirit – Babbie Mason & The Gaithers
Come Holy Spirit – Bryan Duncan
Reaching Out – Cae Gaundt
Be Still For The Spirit Of The Lord – Jonny & The Jazzuits
Kom, O Heilige Geest – Opwekking
Please You More - Commissioned

Overdenking van Jurjen ten Brinke:
Het is Pinksteren. Hoe mooi! Het sluitstuk van de christelijke feesten, voordat een nieuw ‘kerkelijk jaar’ (als je dat zo wilt noemen) kan beginnen.
Ik heb er naar uit gezien, naar deze dag. Omdat het gaat over de Heilige Geest. De Persoon die je nodig hebt om je leven als christen te leiden, in alle afhankelijkheid van je Schepper, maar ook met de passie die je wilt hebben voor dat wat je doen mag.
Sinds ik ooit een preek heb gemaakt over ‘vervuld zijn met de Heilige Geest’ kan ik geen Pinksteren meer vieren zonder dat ik terugdenk aan een voorval uit mijn jeugd. Vervuld zijn met de Geest is namelijk niet iets van een ‘kracht’ of een ‘energie’ die je krijgt, maar: er is een Goddelijk persoon in je leven aanwezig. Vervulling met de Geest is geen ‘gevoel’ wat je happy maakt, of wat weer weg kan gaan… het is veel meer dan dat. Er woont iemand in je. Die iemand kun je verdriet doen, zegt Jezus. Het is Zijn Geest.
Het voorval van vroeger was dat mijn ouders bezoek kregen van een paar Nigeriaanse dominees. Ze zouden bij ons logeren en we moesten een plekje voor hen maken. Mijn broertje offerde z’n kamer op en kwam bij mij slapen. M’n vader ging naar de kringloopwinkel en haalde een leuk tafeltje. Er werd een slaapkamer ingericht voor hen, echt een leuke plek, ook om zich even terug te trekken… om de vele indrukken in Nederland te verwerken. Normaal gesproken moesten wij al zachtjes doen in huis, maar nu was het helemaal ongeoorloofd om de trap af te rennen of te schreeuwen. Je zou kunnen zeggen dat alles in ons gezin die week draaide om onze gasten. En even voor de duidelijkheid: dat mooie kamertje en de extra regels voor in huis hadden niet te maken met het feit dat mijn ouders zich nu eens even beter dan anders wilden voordoen. Nee, ze hielden van hun gasten en wilden hen het beste van het beste voorschotelen. Ik vond dat prachtig.
Nou, als je vervuld bent met de Geest, dan heb je een permanente Goddelijke bewoner in je hart zitten. Hij hoort en ziet je doen en laten, je zitten en je gaan. Zijn aanwezigheid bepaalt je spreken, je luisteren, je werk, je opvoeden, ja alles. Het is niet iets wat komt of gaat, wat je een beetje voelt of wat je in beweging zet… dat is het óók, maar slechts ten dele. Het belangrijkste is dat je mét die Geest opstaat en naar bed gaat. En dat Hij bepalend is voor wie jij bent.
Afgelopen weekend kreeg dit verhaal nog een andere wending. We hadden een leenhondje, omdat we overwegen een hond aan te schaffen (wat goed zou zijn voor een van mijn dochters). Nou, ik zal je zeggen: de aanwezigheid van hond Kiki bepaalde alles. Overdag, maar ook ’s nachts, omdat bleek dat hij niet alleen wilde zijn. Dus op de slaapkamer, of… iemand van ons op de bank in de woonkamer. Precies dat dus: de aanwezigheid van dit diertje in ons gezin was bepalend voor alles wat we deden. En dat is wat er gebeurt, vergeef me de vergelijking, als de Heilige Geest in je hart woont en verblijft. Dat bepaalt alles!
Ik wens je die vervulling van harte toe.
God zij met je op deze Pinksterdag; wees vervuld met de Geest!