Zondag 23 januari 2022
- Nieuws
- Zondag 23 januari 2022
Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek. En deze week een meditatie van Paulien Vervoorn.
06:00-07:00
Fragile – Sting
Never Knew Love – Oleta Adams
The Prayer – Andrea Bocelli & Celine Dion
I’d Like To Teach The World To Sing – The New Seekers
Vergezicht – Ralph van Maanen
I Believe In Miracles – Deniece Williams
Fire And Rain – James Taylor
Shower The People – Sharona
My Special Prayer – Percy Sledge
Nu Dat Jij er Bent – Trijntje Oosterhuis & Carel Kraayenhof
Tie A Yellow Ribbon Round The Ole Oak Tree – Dawn
Home (Wherever Your Heart Is) – Patty Cabrera
Up Where We Belong – Bebe & Cece Winans
Turn! Turn! Turn! – Pam Thum
United We Stand – Brotherhood Of Man
Love Of My Life - Poema
07:00-08:00
Always On My Mind – Malcolm And Alwyn
Everyone Needs A Little – Kari Jobe
Trust In You – Wayne Watson
Hold On To Me – Point Of Grace
Mooie Vader – Coen van den Heuvel
Wonderful, Merciful Saviour – Susan Ashton
Promise Me – Aaron Jeoffrey
He Watches Over You – Our Family
Come Holy Spirit – Bryan Duncan
Kleine Dingen – Delise
Restored – Brent Bourgeois
Love In Any Language – Sandi Patty
Closer To You – Mark Schultz
Be Thou Near To Me – Selah & Amy Perry
08:00-09:00
Psalm 138: Dan Zingen Zij, In God Verblijd – Samenzang Bovenkerk & Hollandkoor
Red Mij Heer – The Psalm Project
God Van Het Licht – Kithara
God Is Getrouw, Zijn Plannen Falen Niet – Koorzang
Jezus’ Liefde Voor Mij – Sela
Nader Tot U, o Heer – Filiae
Eens Zal Op De Grote Morgen – Deo Cantemus
Als Het Leven Soms Pijn Doet – Reni & Elisa Krijgsman
Verloren Zoon – Twice
Leg Maar Stil Je Hand In Zijn Handen – CGK Muntendam-Stadskanaal
De Heer Is Mijn Kracht En Mijn Lied – Opwekking
Oneindig Groot – Joke Buis
Ere Zij Aan God De Vader – CGK Omnia Cum Deo
Alles Wat Adem Heeft, Love De Here – Chr. Mannenkoor De Lofzang
foto: eo.nl
Paulien Vervoorn
Meditatie van Paulien Vervoorn
Wijze raad van Anna
Een poosje geleden praatte ik met mijn nichtje Anna van dertien over haar naamgenoot uit Lukas 2. Of Hanna, net welke vertaling je leest. Het betekent hetzelfde, namelijk begenadigde. Ik zei dat ik er een keer over ging preken en vroeg of ze dan met me mee wilde. Ze reageerde meteen enthousiast! We brainstormden over een mogelijke insteek en besloten dat ik drie keer een wijze raad zou doorgeven. Mijn nichtje zou dan ter afwisseling een weduwe uit de gemeente interviewen, zodat we zouden horen hoe iemand die eeuwenoude wijze adviezen wel of niet in praktijk brengt.
Lukas schrijft maar een paar verzen over Anna, maar ze zijn wel veelzeggend. Ze laat met haar voorbeeld zien hoe je de juiste prioriteiten stelt in het leven, in je geloofsleven. Ik lees het voor: Er was daar ook een profetes, Hanna, de dochter van Fanuel, uit de stam Aser. Ze was hoogbejaard; vanaf haar huwbare leeftijd had ze zeven jaar met haar man geleefd, en ze was nu al vierentachtig jaar weduwe. Ze was altijd in de tempel, waar ze God dag en nacht diende met vasten en bidden. 38Op dat moment kwam ze naar hen toe, bracht hulde aan God en sprak over het kind met allen die uitzagen naar de bevrijding van Jeruzalem.
Zou ze een jaar of dertien zijn geweest toen ze trouwde? Als ik naar mijn nichtje kijk, kan ik me daar geen voorstelling bij maken! Dan was ze twintig toen ze weduwe werd! Hoe haar man heette, weten we niet, maar wel dat haar vader Fanuël heette. Lukas schrijft niet veel, maar het lijkt alsof elk detail waardevol is. De naam Fanuël is afgeleid van Pniël, dat betekent het aangezicht van God. En dan komt ze ook nog eens uit de stam Aser. Dat betekent geluk, terwijl op jonge leeftijd juist het ongeluk haar treft. Dagelijks zoekt ze Gods aangezicht, omdat ze weet dat haar geluk in Gods aanwezigheid is te vinden.
Ze kiest ervoor om trouw naar de tempel te gaan. Om te bidden. Te vasten. Ze geeft alle prioriteit aan het wachten, het verwachten van de Messias.
Ik praat erover door met mijn nichtje. Zij en ik kunnen makkelijk ons geluk in iets anders zoeken. Zij in haar vriendinnen en in haar hobby’s, ik – net als zij - in vriendschappen of in de preektrainingen die ik geef. Hoe doe jij dat? Vind jij je werkelijke geluk in God door zijn aangezicht te zoeken?
Tijdens mijn preek stelde Anna deze vraag aan de weduwe uit die kerk die naast haar was komen zitten op het podium: ‘Was u niet heel verdrietig en vond u het niet heel moeilijk om God te zoeken?’
‘Ja, ik was zeker heel verdrietig, maar ik wist ook dat ik het alleen van Hem kon verwachten.’
Ik heb geen idee hoe jij nu luistert. Of je juist in een gelukkige periode zit of dat je het gevoel hebt dat ongeluk jouw leven treft. Ik hoop dat je het dan ook van Hem verwacht. Niet dat je dat geluk dan natuurlijk altijd meteen ervaart, maar hopelijk proef je er regelmatig iets van en smaakt het naar meer …
Anna keek uit naar de eerste komst van Jezus. Jij en ik mogen zijn tweede komst verwachten. Dat zal pas geluk geven! Dan zal Hij alle tranen van onze ogen wissen en zullen we Hem met eigen ogen zien, zoals Openbaring 22 zegt. Dan wordt werkelijkheid dat we zijn aangezicht, zijn gezicht zien. Hoe veelbelovend en troostend!
Zoek Gods aangezicht, dat is dus de eerste wijze raad van deze oude wijze dame.
Hoe oud ze precies was, daar kun je trouwens over discussiëren. Ze was 84 jaar of ze was al 84 jaar weduwe. Ik las ergens dat Lukas misschien op iets anders zinspeelde: 7 x 12 = 84. Zeven geeft de volheid aan, twaalf de stammen van Israël. Alsof Lukas wil zeggen: die periode is afgerond en een heel nieuw tijdperk breekt aan. Anna maakte iets mee wat de hele wereldgeschiedenis op de kop zette: de komst van Gods zoon op aarde.
Vier weken geleden was het kerst. Dan klinken vaak de eerste twintig verzen uit Lukas 2, over Jezus’ geboorte. In vers 21 lees je dat Jezus op de achtste dag naar de tempel wordt gebracht voor de besnijdenis en de naamgeving. Daarna lees je hoe Jezus, als hij veertig dagen oud is, opnieuw naar de tempel wordt gebracht. Hij wordt aan de Heer aangeboden, staat er zo mooi. Daarnaast moet er een offer worden gebracht, omdat Maria onrein is vanwege haar bloedverlies bij de geboorte.
Op het moment dat Jozef en Maria daar staan, komen Simeon en Anna naar hen toe. Simeon wordt door de Heilige Geest gedreven, hij wéét dat dit de Messias is op wie werd gewacht en sluit Jezus letterlijk in zijn armen.
Bij Anna lezen we niet dat ze gedreven wordt door de Geest. Dat is ook niet nodig, want zij is er al! Zo zie je maar weer dat God verschillend werkt bij verschillende mensen. Anna brengt hulde aan God, staat er dan. Dat zie ik als tweede wijze raad van haar: breng hulde aan God. Bij Simeon lezen we hoe hij dat doet met zijn lofzang waarin hij blij getuigt dat hij met eigen ogen de redding heeft gezien! Anna lijkt meer iemand van de achtergrond. Ze komt naar Jozef en Maria toe, komt erbij staan en brengt God hulde. Of jij nu van de voor- of achtergrond bent: je mag op jouw manier God alle hulde brengen.
‘Hoe brengt u God hulde?’ vroeg mijn nichtje Anna tijdens de dienst. Ze kreeg meerdere voorbeelden te horen: door zingen, op bed zingen, muziek luisteren, stil zijn of door samen met anderen te praten over Jezus.
Dat is ook de laatste wijze raad uit dit korte stukje: ze spreekt over het kind met allen die uitzien naar de bevrijding van Jeruzalem. ‘Ze sprak voortdurend’ geeft de Griekse werkwoordvorm aan. Niet te pas en te onpas overigens, maar aan ieder die het horen wilde, aan ieder die net als zij had uitgezien naar de Messias.
Welke wijze raad spreekt jou vandaag het meest aan? Gods aangezicht zoeken? Of Hem hulde brengen? Of over Hem spreken?
Ik wil je uitdagen vandaag verwachtingsvol uit te kijken naar de tweede komst van Jezus. En net als Anna Gods aangezicht te zoeken, Hem hulde te brengen en over Hem te praten. Totdat Hij komt!