Vroeg op 5
EO

12-01-2020

  1. Nieuwschevron right
  2. 12-01-2020

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Vroeg Op 5

Afgelopen week stond er een interessant weetje in de het Parool, de krant van Amsterdam. Ik lees die krant van harte, om helemaal op de hoogte te zijn van het Amsterdamse nieuws. Daarnaast lees ik het Reformatorisch Dagblad, dan blijf ik mooi in evenwicht.
Voorpaginanieuws in het Parool was dat Amsterdam de immigratie in ons land hard nodig heeft. Anders, zo schreef de journalist, zou Amsterdam een krimpregio zijn net als Oost-Groningen. Nou ja, dat geloof ik niet echt en er stond wel bij dat het misschien niet zo zou zijn omdat de middeninkomens dan zouden blijven in plaats van dat ze vertrekken zoals nu.
Van de totale immigratie in Nederland, in 2019, was 6% (ja echt, 6%) afkomstig van asielzoekers. In totaal 16.000 mensen. In totaal kwamen er 270.000 mensen in ons land, met name expats en arbeidsmigranten… waarvan je van alles kunt zeggen, maar waar toch met name van geconcludeerd kan worden dat het om mensen gaat die wij hier kennelijk graag hebben in NL, we creëren een vestigingsklimaat. En hebben hen nodig om onze economie goed draaiend te houden.
Ik begrijp natuurlijk dat hier veel meer over te zeggen valt en dat je de cijfers ook verschillend kunt lezen. En dat veel mensen uit Engeland en Duitsland en Italië komen en dat ze daarmee dichter bij de NL-cultuur en context staan en voor minder problemen zorgen. Maar het is wel tekenend dat het politieke debat met name gaat over die 6% en veel minder over die 94%. In ieder geval als het om beeldvorming, politieke statements, etc. gaat.
Maar laat me de hand in eigen boezem steken. Ook als het gaat om mijn werk bij de EO, waar ik onder ander ambassadeur van de migrantenkerken ben, en als voorganger van multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam gaat het meer over gekleurde Nederlanders met een vlucht-achtergrond dan om een gemiddelde Amerikaan, Duitser, Spanjaard of Pool. Terwijl zij de grote aantallen vormen… de mensen die geen Nederlander zijn, maar die hier wel werken, wonen en leven.
Het laat mij in ieder geval twee dingen zien: hoe divers de mensheid is (en hoe mooi God, de Schepper, al die mensen heeft gemaakt). En daarnaast: hoe toch echt de media bewust, maar nog vaker onbewust… bepalen hoe je kijkt naar belangrijke thema’s in de samenleving. Dat voor je gevoel de situatie rondom migratie de spuigaten uit loopt en dat blijkt dat dit eigenlijk niet zo is…
De Bijbel zegt: beproeft alle dingen… het is goed om kritisch te zijn. En je te laten spiegelen. Ik werd in ieder geval even op mijn nummer gezet.
Nu mag ik straks weer heerlijk preken in een multiculturele context, waarbij wel 25 culturen en nationaliteiten zijn, maar niet zo veel Duitsers, Italianen, Amerikanen en Engelsen. Een paar. Verder vooral veel mensen die bij de 6% horen. Nou ja, het moet kennelijk zo zijn. En we hebben… jawel… hetzelfde Evangelie nodig van een Redder en Zaligmaker, Jezus, die kwam voor mensen zoals jij en ik!
Een mooie zondag toegewenst.

06.00 – 07.00

Jesus will still be there Point of Grace

Morning has broken Cat Stevens

Sometimes a prayer will do Celtic woman

I will sing Don Moen

Love like breathing Out of the grey

De Hemel dichterbij Ralph van Manen

I won’t last a day without you The Carpenters

Give your heart a home Don Francisco

Grace has called my name Kathryn Scott

Create in me a clean heart Brown Bannister

Genade zo oneindig groot Sharon Kips & Miranda de Vlieger

One less Matthew West

Thera’s still power in the blood Heirloom

of the lamb

It is well with my soul 2nd Chapter of Acts

07.00 – 08.00

Unexpected guest Aaron Jeoffrey

Captivate us Watermark & Charlie Hall

The comforter Edwin Hawkins & The Edwin Hawkin Singers

God is faithful Sheila Walsh

Precious Jesus Leigh Nash & The Choir

Goede Hoop De Oden van Salomo

All the way home Andrew Peterson

Happiness belongs to me Susanna Fields

The wonders of His love Philip Bailey

Hoe lang Opwekking

When you believe Sam Levine