Vroeg op 5
EO

07-02-2021

  1. Nieuwschevron right
  2. 07-02-2021

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Overdenking:

Een paar weken geleden kreeg ik een envelop binnen, in onze kerk in Amsterdam-Noord. Een alleraardigste brief van lokale Jehova’s Getuigen en een wachttoren over het ‘Koninkrijk van God’. Nu is dat een onderwerp wat me intrigeert, dus heb ik een alleraardigste mail teruggestuurd dat we wel eens een kop koffie konden drinken.
De beste mensen vonden het niet wijs om dat in corona-tijd live te doen, dus het werd een online afspraak, mét koffie. Ik had mijn koffie in een mok met Bijbeltekst ingeschonken, zodat we in ieder geval een aanleiding hadden om mooi verder te praten. In mijn leven heb ik al heel wat gesprekken met Jehova’s Getuigen gevoerd en ik sta geloof ik ook op een zwarte lijst ergens, want van praten aan de deur houd ik niet zo en dus nodig ik mensen binnen uit voor een kop koffie, met slechts één voorwaarde: bent u echt geïnteresseerd in wat er in mijn hart leeft? Wees dan welkom. De kunst is vervolgens om de leiding in het gesprek te houden, dat gaat me doorgaans redelijk goed af. En dan kan de discussie beginnen.
Die mogelijkheid was er nu niet. Nou, het was vooral anders. Dit echtpaar had zich zichtbaar in ons verdiept. Ze hadden de website van Hoop voor Noord bekeken en waren onder de indruk. Bovendien wonen ze in de buurt en komen ze vaak langs ons gebouw rijden, dus ze zien ook dat er op de ramen staat dat je welkom bent, dat het over God en Jezus gaat, dat we van de stad houden en ook van koffie. ‘Echt een kerk voor de omgeving he!’ was hun conclusie. Wat mooi dat jullie het niet voor jezelf houden! Ze vonden het wel jammer dat we niet, zoals Jezus gezegd had, langs de deuren gingen. Twee aan twee. Maar toen ik uitlegde dat ik als evangelist ook niet anders wil dan mensen bereiken met het goede nieuws van het Evangelie, waren ze gerustgesteld. Ja, zo kan het ook.
Ik vroeg hen hoe ze het vonden dat ze vaak als ‘groep met een eigen waarheid’ werden weggezet. Het antwoord was niet verrassend: we hebben de Bijbel, dat is Gods waarheid, dus ja, we hebben de waarheid. En veel andere Bijbels hebben de Naam van God, van Jehova, eruit vertaald en hoe kun je Hem dan nog kennen? Nou, in die welles-nietes had ik niet zo’n zin, dus ging ik vooral verder op die waarheid. De Waarheid is volgens de Bijbel namelijk geen boek, of systeem, of religie… maar een Persoon. En Zijn Naam is Jezus. Of, zo je wilt, Jehova. Een persoon leer je kennen door hem of haar te ontmoeten. Dus hoe is dat bij hen gegaan dan, die ontmoeting met Jezus? Dan wordt het altijd een mooi gesprek. Waarna ik vraag of ik hen eens mag vertellen hoe dat bij mij is gegaan. Ook mooi, en heel persoonlijk.
Alles bij elkaar… werd het een open, ontspannen gesprek wat nog een vervolg moet krijgen in het echte leven, face to face. Toen ik na dat Zoom-gesprek een rondje liep, buiten, realiseerde ik me dat we (ik ook) een bepaald beeld van Jehova’s getuigen hebben. Een beeld wat deels klopt en ook door hen in stand gehouden wordt. Maar ook een beeld wat deels niet klopt. Ik sprak mensen met een enorme Bijbelkennis en met een verlangen om Gods liefde door te geven aan de wereld. Mensen die bewoners in Amsterdam-Noord willen helpen om te begrijpen dat je niet perse bang hoeft te zijn voor corona, omdat God sowieso iets beters heeft weggelegd voor wie Hem kennen. Die punten van overeenstemming waren er en we voelden verbondenheid.
En don’t worry, ik ga nu niet zeggen dat het allemaal niet uitmaakt en dat we toch dezelfde God dienen en dus vooral blij moeten zijn. Want als er cruciale verschillen zijn in de beleving van die God en het Evangelie, dan kun je dat niet wegmoffelen. Maar: het zette me stevig aan het denken. Wie ben ik dan? En waar sta ik in deze bandbreedte?
Niet toevallig, denk ik, stuurde een dag later een vriend uit Arnhem me een vraag. Ze evalueerden daar de Week van Gebed, van pas geleden. En een moslimgemeenschap uit de stad had naar het interkerkelijke platform gereageerd: we hebben de gebedspunten gezien, die mede door de burgemeester opgezet zijn: hier heeft de stad God nodig. Kunnen we volgend jaar meebidden met jullie? Die vriend vroeg wat ik ervan vond. Dat weet ik denk ik wel: ja dat kan, mits niemand uit coulance ‘vaag’ gaat doen. Dus gewoon bidden zoals je altijd bid. In Jezus’ Naam. Zelf zou ik in zo’n week van gebed niet snel de samenwerking zoeken met andere gelovigen, die hun geloof echt anders belijden en vormgeven. Maar als zij vragen of ze mee mogen doen… tja, dan moet je ook wel van goeden huize komen om heel hard ‘nee’ te roepen.
Spannende vragen, ik gooi ze nu maar eens de ether in. Zonder gemakkelijke antwoorden. Behalve één dan, die ik nadrukkelijk geleerd heb in Amsterdam: zorg dat je heel goed weet waar je staat. Rotsvast, zo je wilt, in het allerheiligst geloof. En veroordeel vervolgens een ander niet, maar laat hem je ook niet tot ‘vaagheid’ verleiden. Ik wil graag afgerekend worden op de vrucht in mijn leven, niet op de overtuigingen. Maar de overtuiging dat Jezus Christus, de gekruisigde en opgestane, de Zoon van God is… is wel nodig voor goede en voor veel vrucht.
De stad biedt het allemaal. En misschien een dorp ook wel. Kijk buiten je bubbel, zodat je gedwongen wordt na te denken over de plek waar jij staat. En zodat God zich opnieuw in alle grootsheid aan je kan openbaren! Een fijne zondag gewenst.


Playlist:

06.00 – 07.00

When I approach my God Wayfarer

Come be who you are Sara Groves

Simple song of freedom Tim Hardin

How great you are Kathy Troccoli

Til me nu dan maar op Matthijn Buwalda

Thy word Ginny Owens

Love never fails Brandon Heath

A living prayer Alison Krauss & Union Station

People need the Lord Steve Green

U bent hier Sela

Send one your love Stevie Wonder

Common Ground Sierra

Deeper than you think George Benson


07.00 – 08.00

Alter of God Josh Bates

Amazing grace Celtic Woman

Streets of London Ralph McTell

Naast je lopen LEV

Mercyland Phil Madeira

Change Heather Headley

His strength is perfect Steven Curti Chapman

Gebed om hulp The Psalm Project

Table for two Caedmon’s Call

How great Thou art Dolly Parton

Rest at ease Stewart & Kyle

Mansion Builder 2nc Chapter of Acts

U bent de grote Koning Opwekking

Passing of Day Brian Thiessen