Vroeg op 5
EO

Uitzending 24 februari

  1. Nieuwschevron right
  2. Uitzending 24 februari

Muziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Vroeg Op 5

© foto ANP Freek van den Bergh

‘Ik vroeg mij af of wij dit ook nog zo zouden schilderen’

Vorige week bezocht ik het Rijksmuseum. Werd wel eens tijd na 13 jaar wonen in Amsterdam. Nou ja, lange tijd was het museum natuurlijk gesloten, maar het is inmiddels alweer jaren te bezoeken. Het was tof. Wat een prachtig gebouw en wat een diversiteit aan schilderkunst, beeldhouwwerken en historie.
Wat me triggerde was een schilderij in de Hal of Fame: het laatste oordeel, een drieluik wat Lucas van Leyden schilderde. Je kunt er lang naar kijken en het ‘oude’ (vertrouwde?) beeld van het oordeel komt erin terug. Mensen die proberen weg te blijven van de trekkende kracht van allerlei duivels en klauwen, anderen die door engelen worden meegenomen. Fascinerend maar ergens ook angstaanjagend. Mijn vrouw en ik vroegen ons af of wij dit vandaag de dag ook nog zo zouden schilderen en tekenen. Ik geloof zeker in hemel en hel, al is het alleen al omdat ik geloof dat het kwaad een eind zal hebben en niet altijd door zal gaan. Toch heb ik niet zoveel met angstaanjagende plaatjes rondom die hel. Volgens mij is de hel een zelfgekozen plek… waar je komt omdat je niet wilt dat God Koning over je leven is. Een God die jou of mij telkens over het randje terugduwt in de kuil met vuur is niet het plaatje wat ik bij de hel heb. Eerder een plek zoals deze aarde, maar dan nog heel wat erger omdat er geen goede mensen meer zijn en iedereen voor zichzelf kiest, ten koste van de ander. Onrecht ten top. Liefdeloosheid ten top. Geen God die zorgt. Afschuwelijk.
Een paar dagen later gaf ik de DNA-cursus in onze kerk. Nieuwe bezoekers en mogelijke leden volgen die cursus en het ging over het feit dat in onze gemeente de Bijbel het fundament is. Ik probeerde uit te leggen wat dit betekent en het was wel heftig om daarna te horen en te zien hoe mensen in hun leven hadden meegemaakt dat de Bijbel als stok om te slaan is gebruikt. Dat je met de waarheid om de oren bent geslagen. Heftig! En vaak niet in lijn met de boodschap van diezelfde Bijbel.
De Bijbel is het fundament onder onze kerk en ook in mijn leven. Maar die Bijbel schrijft over Jezus, die de Waarheid is. Dat is interessant. De Waarheid is dus een persoon en niet een boek. En een persoon kun je alleen kennen door hem of haar te ontmoeten.
Mijn vrouw is voor mij de ware. En toch… begrijp ik haar niet altijd. Snap ik haar niet altijd. En toch kan ik haar 100% vertrouwen. Dat is heel tof. (En ja, ik weet dat het anders kan en dat veel huwelijken helaas stranden.) Met God is het net zo. Je kunt Hem, de Waarheid, leren kennen door een ontmoeting. Waarmee je niet alles ‘snapt’, maar waar een relatie ontstaat. En die relatie helpt om Hem te vertrouwen, zelfs als je Hem niet helemaal begrijpt.
Ik wens je die relatie toe. Zodat je vanuit het kennen van Hem in deze wereld kunt staan. En zelfs schilderijen kunt bekijken waar je je wenkbrauwen een beetje van optrekt. Prachtig zijn ze, maar ze verbeelden niet de waarheid. De Waarheid is een persoon. En die kun je slechts leren kennen door Hem te ontmoeten.


PLATENLIJST

06.00-07.00 uur

Fly eagle fly, White Heart
Crush on You, Sarah Brendel
In My Mother’s Eyes, Kenny Marks
Captivated, Vicky Beeching
Thuis bij Hem, Schrijvers voor gerechtigheid
Into Your waiting arms, Carla Sullivan
Grace For Me, The Michael Gungor Band
Last chance, Jeremy Casella & Sandra McCracken & Andrew Osenga
Living in paradise, Tata Vega & Koinonia
Foto van Toen, Leen Koster
Change will come, O’g3ne
Zeroes & Ones, Derek Webb
Ups and downs, Kendall Payne
Awesome God, Sam Levine

07.00-08.00 uur

Green tree, Buddy Green
O God of mine, Rita Springer
We’ll be together again, A Ragamuffin Band
Morgenlicht, LEV,
You’ll get through this, Greg Long
Grace Child, Helma Sawatzky
My Jesus I Love Thee, Go Fish
Be strong, The Martins
Golden Drams, Lost Dogs
All I long for, Michael English & Susan Ashton
Nederig van hart, Bertina Grijpstra & Opwekkingskoor & Band
Rain, The Rippingtons & Russ Freeman