Groot Nieuws
EO

Zondag 27 februari

foto: Shutterstock
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 27 februari

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek. En deze week een meditatie van Paulien Vervoorn.

06:00-07:00
Standing by - Madeline Bell & The New London Chorale
Streets of London - Ralph McTell
Big yellow taxi - Amy Grant
Songs of Praise – Husky
Leun op mij - Ruth Jacott
Three wooden crosses - Randy Travis
Forgive me - Donna Summer
Precious angel - Bob Dylan
Over the rainbow - Eva Cassidy
Zwijg maar - Dwight Dissels
Brighten my heart - Sixpence None The Richer
Better together - Jack Johnson
Another time, another place - Sandi Patty & Wayne Watson
Benediction - Van Morrison

07:00-08:00
Friend that lives in you - Jon Gibson
Love falls down - Sheila Walsh
The love I know - PFR
God will take care of you - Ella Fitzgerald
Uw liefde is meer dan het leven - Eric & Tanja Lagerström
Jesus Will Still Be There - Point Of Grace
Feed my sheep - Don Francisco
Sweet hour of prayer - Casting Crowns
Waiting - Chris Rodriquez
Be Thou my vision - Audrey Assad
Kom naar beneden - Psalmen voor Nu
Before I tell them - Yolanda Adams
Above all powers - Jarrod Cooper
I am the Bread of Life - Oslo Gospel Choir
Jesus in your eyes - Julie & Buddy Miller

08:00-09:00
Ik wil altijd zijn waar U bent - Opwekkingskoor & Band
Psalm 42: 't Hijgend hert, der jacht ontkomen' – Christelijke Gemengde Zangvereniging ‘Asaf’
Ik bouw op U - Joke Buis
Stromen van zegen - Remco Hakkert & Centre Gospel Choir
Daar is kracht in het bloed - Urker Mannen Dubbelkwartet
Gevoelsmens - Martin Brand
Heer, U bent altijd bij mij - Marcel & Lydia Zimmer
Zingt voor de Heer een nieuw gezang – Christelijk Gemengd Koor ‘Omnia Cum Deo’
De dag van de Heer – Sela
Wacht op de Heer (naar Psalm 27) - The Psalm Project
Het dorre land zal juichen - Samenzang Walburgiskerk
Lopen op het water - Elise Mannah & Koorzang
Ambrosiaans lofgezang (Heer God U loven wij) - Maranatha 2000 Koor

foto: eo.nl

Paulien Vervoorn

Meditatie van Paulien Vervoorn

Proeven en genieten van Gods goedheid

Samen met vriendin Agnieta las ik tijdens de vorige veertigdagentijd het boek Sugar Fast, en dat betekende dat we - de titel zegt het al - veertig dagen nee zeiden tegen suikers.
De eerste dag startte met een tekst uit Psalm 34: ‘Proef en geniet de goedheid van de HEER’. De auteur legde uit dat God ons dagelijks uitnodigt te proeven en heel persoonlijk te ervaren dat Hij goed is. Daar kan niets lekkers tegenop. En dat is natuurlijk ook zo, maar ik moet toegeven dat er momenten waren waarop ik toch echt zin had om iets te eten waarvan ik de Heer (en Agnieta) had beloofd dat veertig dagen lang te laten staan. ‘Ren naar Hem in plaats van naar de voorraadkast’, hoorde ik dan de stem van de auteur. Niet dat je geen lekkere dingen zou mogen eten of films zou mogen kijken uiteraard. Haar punt is dat niets je zo kan vervullen als Gods goedheid en dat je nergens anders beter kunt schuilen dan bij Hem. Dat je je troost bij God zoekt, in het Engels the Comforter, in plaats van in comfort food. Want bij God kom je niets tekort! ‘Wie de HEER zoekt, ontbreekt het aan niets’, zegt vers 11.
Elke dag lazen we een meditatief stukje uit het boek en onafhankelijk van elkaar maakten we in die tijd een lijst met bovenaan: Proef en geniet de goedheid van de Heer. Met daaronder veertig keer: proeven van … en dat vulden we dan dageljjks aan met een eigenschap van God. Wekelijks deelden we dat en baden we als het ware voor smaaksensaties van zijn goedheid, waardoor ons vertrouwen op Hem zou groeien en onze lof zou toenemen.

Eerlijk gezegd wist ik eerder nauwelijks in welke context het vers in Psalm 34 stond. Ik ontdekte dat het een kunstzinnig lied is dat je leert prijzen en proeven uit ontzag voor de Heer. Hopelijk proef je door mijn overdenking heen dat God goed is en is je interesse gewekt om de hele Psalm te lezen.

Psalm 34 zit poëtisch gezien subliem in elkaar. Zo vormen de eerste letters van de tweeëntwintig verzen het Hebreeuwse alfabet, bedoeld als ezelsbruggetje, zodat je de psalm uit je hoofd kon leren. De eerste, de middelste en de laatste letters van de reeks vormen ook het Hebreeuwse woord voor leren. En juist dat woord staat in het midden van de Psalm: ‘ik leer je ontzag voor de Heer’.

David schreef de psalm naar aanleiding van een zeer benarde situatie: hij was doodsbang voor de koning en deed alsof hij gek was. Hij ging als een waanzinnige tekeer, kraste tekens op de deuren van de poort en kwijlde in zijn baard (1 Samüel 21). In de psalm noemt hij zijn eigen sluwe actie niet, maar belijdt hij dat hij zijn bevrijding te danken heeft aan de Heer: ‘Ik zocht de HEER en Hij gaf antwoord.’
En dan even later dat ene vers, vers 9: ‘Proef en geniet de goedheid van de HEER, gelukkig de mens die bij Hem schuilt.’
Zit jij in een benarde situatie waarin je het wel kunt uitschreeuwen naar de Heer? Ik hoop dat je dan niet alleen weet dat de Heer goed is, maar dat je het ook ervaart. Trek je op aan de woorden uit de psalm: ‘Gebroken mensen is de HEER nabij, Hij redt wie zwaar wordt getroffen.’
Hoe Hij je precies redt, kan ik je niet zeggen. Wat ik wel durf te garanderen, is dat Hij je troost. En daar kan inderdaad geen comfort food tegenop. Of Netflix. Of het kopen van nieuwe spullen. Of iets anders waarvan jij merkt dat je er eigenlijk te snel je emoties mee wilt dempen. Daarvan word ik me tenminste jaarlijks extra bewust in de veertigdagentijd: dat ik soms bijna gedachteloos iets naar binnen stop vanuit teleurstelling, stress of verveling. Voor een echte schuilplaats moeten we bij de HEER zijn, bij the Comforter.

Wist je dat Petrus deze Psalm citeert (1 Petrus 2:3)? Zijn lezers hadden serieuze issues aan hun hoofd. Lijden. Dreiging. Uitsluiting. Zij moeten zich absoluut herkend hebben in de woorden van David, zoals angst, nood, gebrek, hulpgeroep en zwaar getroffen zijn. En dan schrijft Petrus aan hen: ‘U hebt toch de goedheid van de Heer geproefd?’ ‘Het is toch niet alleen theorie? Je hebt het toch gemerkt?!’
Petrus houdt hen voor op die ervaring te teren, te blijven vertrouwen op Gods goedheid. Het kwaad heeft niet het laatste woord! Houd vol! Wat er ook gebeurt: De Heer is goed!

En ook vandaag mag ik je voorhouden: Je hebt toch de goedheid van de Heer geproefd? Dat hoop ik tenminste? Ga voor jezelf maar eens na op welke momenten dat was en hoe je dat ervoer. Houd die nasmaak vast: God is goed! Of heb je het gevoel dat je zijn goedheid nauwelijks hebt geproefd? Bid dan dat Hij het persoonlijk aan je zal bevestigen.

Psalm 34 belooft grote dingen, zelfs dat je beenderen niet worden verbrijzeld. Nu blijft een psalm natuurlijk poëzie, want we weten helaas maar al te goed dat dit niet altijd letterlijk zo werkt. Denk maar aan verhalen die je leest over vervolgde christenen. Hoe ze in elkaar worden geslagen, hoe hun botten worden gebroken en meer dan dat: hoe ze vaak op gruwelijke wijze aan hun eind worden gebracht.

En toch is dit vers wel degelijk letterlijk in vervulling gegaan. Johannes noemt in zijn evangelie namelijk dat de soldaten Jezus’ benen niet braken! Hij zal bij het schrijven wel als eerste hebben gedacht aan de Paaslammeren van wie de botten niet gebroken mochten worden. En aan Psalm 34.

En zo komen we Jezus, die stierf aan het kruis als het volmaakte Paaslam, tegen in deze psalm. De Heer is goed!

Dankzij het werk van Jezus Christus mag je weten dat God goed is. Proeven. Ervan genieten. Aanstaande woensdag is het Aswoensdag en begint de veertigdagentijd weer. Ik zou zeggen: draag - net als ik - de tekst over de goedheid van de HEER de komende veertig dagen met je mee. Ik zeg opnieuw nee tegen suikers. Om me er extra bewust van te zijn dat ik pas echt gelukkig ben als ik bij Hem schuil, bij Degene die voor me leed. Om stil te staan bij het lijden van onze vervolgde broers en zussen. In de hoop dat ik weer nieuwe smaken ontdek van de goedheid van de Heer.
Waartegen zou jij nee kunnen zeggen, zodat je meer proeft van de goedheid van de Heer?
Proef en geniet de goedheid van de HEER, gelukkig als je bij Hem schuilt. Tast toe!