Vroeg op 5
EO

24-01-2021

  1. Nieuwschevron right
  2. 24-01-2021

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Overdenking:

Meer dan ooit had ik de afgelopen periode het verlangen om het Koninkrijk van God te zien en er ‘in te wandelen’. En de vraag is of je dan op zoek moet. Ik werd getroffen door wat er in het Evangelie, geschreven door Lukas, staat: ‘De komst van het Koninkrijk van God laat zich niet aanwijzen, en men kan niet zeggen: “Kijk hier is het!” of: “Daar is het!” Maar weet wel: het koninkrijk van God ligt binnen uw bereik.’ (Lukas 17:20,21)
In oudere Bijbelvertalingen staat zelfs: het is in u.
Dat is schrikken! In Amsterdam roept iedereen iets soortgelijks: ik ben zelf god, ik bepaal wat goed en fout is, vrijheid… god zit in iedereen. Zou het waar zijn?
Het is extra tekenend dat Jezus dit niet tegen zijn volgelingen, maar tegen de Farizeeën zegt… Het kan dus zijn dat je overal zoekt, vooral als je ‘God even niet ziet’ en als anderen je allerlei adviezen geven. Dat je doldriest op zoek gaat om ‘het’ weer te ‘zien’ of te ‘pakken’. Links, rechts, waar is het Koninkrijk van God!? Jezus kiest voor een andere aanpak: houd rust!
‘Het’ komt wel weer. Ook als het je niet snel genoeg gaat. Blijf dichtbij huis, lees je Bijbel, doe goed, bid, zoek de gemeenschap van gelovigen op, doe recht…
Het Koninkrijk van God is dichterbij dan je denkt. Je kunt het niet maken, maar je maakt er wel onderdeel van uit. Het is het gevolg van ‘vrucht’ in je leven: vrucht van Gods Geest, de Geest die altijd blijft. Die waait waarheen Hij wil en die ons niet oproept om erachteraan te rennen.
Relax. Verwacht. Zie uit. En kijk goed!
Voor mezelf werd dat ook een beetje werkelijkheid bij een bijzonder verzoek, afgelopen week. Een aantal jaren geleden mocht ik spreken tijdens een oecumenische viering van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Echt zo’n afkorting die je, als je het nieuws volgt, geregeld hoort… en waarvan je niet weet waar de letters voor staan. Tenminste, ik wist dat niet. Maar de C staat voor christelijk, van oorsprong. En dus mocht ik op die tweedaagse conferentie op zaterdagochtend een viering leiden. Ik was verbouwereerd. Als evangelist in een kleine kerk in Amsterdam… voelde ik me klein tussen al die politieke leiders en topmannen en -vrouwen van beursgenoteerde bedrijven. Maar: de preek daar maakte nogal wat los, in de goede zin van het woord. En ook voorman Hans de Boer werd geraakt. We hielden wat contact, heel losjes; het stelde niet veel voor. Maar na zijn pensionering, afgelopen najaar, maakten we de afspraak uit eten te gaan zodra de restaurants weer open zouden zijn. Het is er niet meer van gekomen, want afgelopen zondagnacht overleed hij; een dag na zijn 66everjaardag. Zijn kinderen belden me maandag op en vertelden dat hun pa op willekeurige momenten terugkwam op die preek van toen, en ook wel eens wat van de EO op zondagmorgen zag. Of ik wilde spreken op zijn uitvaart. ‘Want’, zeiden zijn kinderen, ‘pa was gelovig. Alleen hield hij meestal niet van preken, omdat ze niet genoeg over het leven gingen.’
Dat heb ik toegezegd en gisteren gedaan. Spannend… in zo’n setting. Maar ook goed.
Even vroeg ik me af: wil ik me dan vereenzelvigen met zo iemand? Hij heeft toch ook keuzes gemaakt die niet de mijne zijn. Maar ik was er snel overheen. Hier, op deze plek, mocht ik dienen en iets van het Koninkrijk van God zichtbaar maken. Door te getuigen van mijn Heer en Heiland en uit te leggen hoe Hans de Boer óók wist van meer tussen hemel en aarde.
Op hoop van zegen.
En dus stel ik je vandaag de vraag: waar zit dat Koninkrijk van God bij jou? Geloof je dat het in je is? En zo ja, hoe uit zich dat dan, waar is de vrucht ervan? Je kunt jezelf alleen maar teleurstellen, is mijn ervaring, maar God kent je tekorten en wil door jou heen werken, hoe weinig je ook om handen hebt! Daar is Hij God voor.
Een goede zondag gewenst.

Playlist:

06.00 – 07.00

Come just as you are Crystal Lewis

The coloring song Petra

Fields of gold Eva Cassidy

I know your name Michael W. Smith

Schuil bij mij Delise

Golden dreams Lost Dogs

In Your arms Heather Miller

The sound of silence Simon & Garfunkel

Lucky one Amy Grant

On the wings of His victory Glen Campbell

U bent mijn schild Suzanne van de Velde & The Psalm Project

He’ll be a friend Johnny Cash

Always on my mind Philippa Hanna

Under the influence Cliff Richard

There is a green hill David Fitzgerald


07.00 – 08.00

The proof Don Francisco

All that I have Andrea Crouch

You’ve got a friend in me Randy Newman & Lyle Lovett

What we’ve been praying for Susie Luchsinger

Niemand langer houdbaar Matthijn Buwalda

I heard the voice Joanne

Trust in You Wayne Watson

Hold on to me Point of Grace

Fragile Sting

So we never got to Paris Out of the Grey

Things are getting better Malcolm and Alwyn

My soul desire Deniece Williams

Hemelse Vader, hoor, wij eren U Opwekking

Be Thou my vision Mark McClure