Vroeg op 5
EO

Zondag 10 oktober 2021

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 10 oktober 2021

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

06:00-07:00
Favorite Song Of All – Philips, Craig & Dean
I’m In Love With You – Joy Williams
Teach Me To Love – Steve Green & Lamelle Harris
Any Road, Any Coast - Point Of Grace
No You – No Me – Ceili Rain
My Father’s Heart – Rachel Lampa
Geheim – Lucas Kramer
Higher Than My Ways – The Martins
Be Thou Near To Me – Selah & Amy Perry
Faith My Eyes – Caedmon’s Call
Wees Niet – TimZingt
Marvelous Light – Dan Hasseltine & Ginny Owens
Purified – Michael W. Smith
Come By Here – Frederick Vaughn & Derrick Jackson

07:00-08:00
Safe Haven – Hillary Scott & The Scott Family
Follow Love – FFH
Answer To My Prayer – Anointed
In De Stilte – Remco Hakkert
Broken Wings – Eastville
Don’t Make You Want To Go Home – Newsong
Lift It Up – Sierra
I Give MY Heart To WHat I Treasure (Treasure) – The Hudson Taylors
Altijd Welkom – Kinga Ban
More Than I – Commissioned
The Sound Of You And I – Seabird
Zoals Een Hinde – Opwekking
How Deep The Father’s Love For Us – Troy Donockley

Overdenking van Jurjen ten Brinke:
Als kerk zijn we een bezinningstraject gestart, waar we de komende jaren naar toe moeten. Wat de focus wordt en hoe we dat vanuit onze kernwaarden een plek gaan geven. We worden geholpen door een coach, al is het maar om ervoor te zorgen dat we allemaal ‘neutraal’ in het proces staan en alle aandacht kunnen richten op de inhoud. Ik vind het fijn om eens geen voorzitter te zijn en e.e.a. gewoon over te laten aan iemand anders.
Maar wat ik nog bijzonderder vind: dat er dan gewoon een ouderling is die vorige week zei: zullen we voor elke vergadering een uurtje nemen om samen te bidden en naar Gods stem te luisteren!? Dus maandagochtend om 9.00 uur, op de dag dat we ’s avonds de kerkenraad en het leidersteam samen hebben, was er een groepje mensen (uit het leiderschap én uit de gemeente) samen om te bidden. Ik word daar zo blij van. Dat God dit geeft, mensen in de gemeente, die áltijd gebed op hun hart hebben. Wat kan ik als voorganger nog meer wensen? Ik denk dan terug aan vroeger, in de kerk waar ik opgroeide. Daar waren ‘gebedsgroepjes’ altijd een beetje verdacht. Helaas… als zou je elkaar daar van alles aan praten. Nog steeds is dat het geval in een aantal kerken. Lieve mensen, láát het! Wat kun je nu beter hebben dan biddende gemeenteleden!?
God geeft in deze groep dan ook mensen die denken in beelden. En dus was er het moment dat een Indonesische zuster zei dat ze jaren terug al een beeld had van een rijk gedekte tafel, maar dat de vier tafelpoten vervangen moesten worden door honderden bamboestokken die onder de tafel de boel in evenwicht hielden. Mooi beeld: niet alleen de kartrekkers en betaalde werkers, zoals een voorganger, moeten een ‘tafelpoot’ zijn… maar heel veel bamboestokken samen. Een Surinaamse broeder met een pinksterachtergrond vertelde dat hij de afgelopen tien jaar zoveel in Hoop voor Noord (we zijn een zendingsgemeente binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken) geleerd had. Dat hij verschillend dacht, op onderdelen, dan zijn voorganger… maar ook dat we ‘bondgenoten’ waren in het Evangelie. En elkaar zo hard nodig hadden. Prachtig. Tijdens de gebedsbijeenkomst kwam mij opeens het beeld voor ogen dat ik jaren geleden op een conferentie leerde: de spin en de zeester. Als je een spin onthoofd, is hij dood en dat is het dan. Maar als je een zeester doormidden snijdt, dan heb je twee zeesterren. Het DNA van het dier zit in elke cel. Zo moet het in de kerk ook zijn: niet het leiderschap is als enige ‘bewaker’ van de koers, maar elk gemeentelid zou het DNA in zich moeten hebben. Dankbaar dacht ik aan de momenten dat mensen de gemeente verlieten vanwege een verhuizing, terwijl ze nu op andere plekken in het land met hetzelfde DNA bezig zijn om kerken te stichten. Wauw!
Het is een interessante vraag in hoeverre het DNA van het kerk-zijn echt onderdeel is van je gemeente. Wij hebben een DNA-cursus van vijf avonden, waar álle nieuwe leden doorheen gaan. Of ze nu al jaren christen zijn of niet. Dat helpt, merken we, omdat het mensen bewust maakt van welke kerk ze lid worden. En toch blijkt het belangrijk om onderdelen daarvan te blijven herhalen. Zodat we gefocust blijven op dat waar de Here God ons toe roept. Tenslotte was er een broeder die met Spreuken 11:14 op de proppen kwam: Door gebrek aan visie gaat het volk ten onder, een keur van raadgevers brengt het tot bloei. Of dat nu voor de huidige politieke situatie geldt… wellicht. Maar voor ons was het vooral voor de kerk. Mooi zo, dan was het toch een goede keus om er een externe persoon bij te vragen.
Wat hadden we een goede avond, die maandag. En dus gaan we voor elke vervolgavond in dit bezinningsproces ’s morgens een uur bidden met een groep gemeenteleden. Ik heb er nu al zin in; kijken wat God ons gaat geven!
Voor nu: een mooie zondag gewenst.