Vroeg op 5
EO

Uitzending 10 maart

  1. Nieuwschevron right
  2. Uitzending 10 maart

Muziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Vroeg Op 5

OVERDENKING

Misschien herken je het wel. Je hebt veel werk verzet en hoe tof is het dan als je hoort hoe goed dat mensen doet.
Ik heb in mijn leven geleerd dat ik niet afhankelijk wil zijn van complimenten, want dan komt het echt niet goed. Dan word je onzeker als ze er niet zijn en ga je mogelijk zelfs dingen doen óm de positieve feedback die je nodig hebt.
Afgelopen zondag kreeg ik op een mooie manier feedback. Een goede vriend uit het Midden-Oosten, die jaren geleden tot geloof kwam, heeft sinds een jaar een relatie met een meisje dat God niet kende. Nou, dat zeg ik verkeerd, ze kent de christelijke God niet en is opgegroeid als moslima. Sinds december komt ze in onze kerk, met haar vriend mee. Nieuwsgierig naar wat hij daar elke zondag doet en hoort.
Nu was er zondag een jeugdgroep met hun dominee in onze kerk; ze stapten uit hun comfort zone ergens op de Biblebelt en wilden eens met eigen ogen zien wat hier gebeurt. Dat is leuk natuurlijk! Na de samenkomst, die al behoorlijk intens was qua culturen, dans, onderwerp van de preek… zaten we in de bovenzaal van de kerk en liet ik vriend Achmed en zijn vriendin Maryam wat dingen vertellen aan de jongeren uit die andere kerk.
Achmed vertelde hoe hij tot geloof was gekomen, ruim vijf jaar geleden. En wat het hem gedaan had. Natuurlijk óók wat de moeilijke dingen waren. Ademloos zaten ze te luisteren naar zijn verhaal. Voorzichtig had ik Maryam, die in NL geboren is maar dezelfde nationaliteit als Achmed heeft, gevraagd of ze ook wat dingen wilde vertellen.
En er kwam een waterval van woorden! Over wat ze zojuist in de preek hoorde, hoe blij ze was dat ze er bij aanwezig was en dit nu kon delen met haar vriend. Ik was verrast hoe hongerig ze was. En als klap op de vuurpijl vertelde Maryam hoe een preek van een paar weken geleden haar zo had geraakt, over concreet bidden en God vragen om in je leven te interveniëren. Dat had ze dus maar gedaan, een paar weken terug op zondagmiddag. Vier dingen had ze Hem gevraagd. Het eerste werd na twee uur verhoord, het tweede de volgende dag, het derde verderop in die week en het vierde… daar wacht ze nog op.
Het raakte me. Wauw. Als mensen toch zó aan de slag gaan met dat wat ze op zondag horen, dat maakt het voor mij alles waard om goede preken voor te bereiden.
Ik kan dan wel niet de wereld veranderen, maar er wel zijn voor een persoon. En dat geldt ook voor jou, vandaag. Doe wat je kunt doen, en doe het goed. Verwacht dat God iets gaat doen. En als je niet gelooft: doe het dan alsnog. Ik ben van mening dat God jou ook heeft gemaakt naar Zijn beeld en ook jou, al geloof je niet in Hem, kan inzetten bij Zijn grote plan in deze wereld. Een mooie zondag gewenst!

PLATENLIJST

06.00-07.00 uur

The ground you shook, Sixpense None The Richer
Above all powers, Jarrod Cooper
Light of love, Tammy Trent
Slow down, Michael James
My God, Carla Sullivan
Verloren Zoon, Twice
Wonderful, merciful Savior, Susn Ashton
Jesus is Love, Commodores
Covered, Kate Miner
Je Draagt Het Niet Alleen, Matthijn Buwalda
The prayer, Andrea Bocelli & Celine Dion
Daily bread, Jill Philips
Just the way you are, Eelco Vos

07.00-08.00 uur

New Under This Sun, Janine
In a Father’s heart, Our Family
And Can it Be, Becki Ryan
Silent Love, Russ Taff
You Draw Me into You, Katie Gustafson
Mooie Vader, Coen van den Heuvel
’T Is So Sweet To Trust in Jesus, Amy Grant
Think Of Me, Mark Schultz & Rachael Lampa
Sometimes By Step, Rich Mullins
Everywhere, Michelle Tunes
Waardig, O Waardig Bent U, Heer, Opwekking
The Prayer, Sam Levine