Vroeg op 5
EO

Zondag 16 mei 2021

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 16 mei 2021

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

06:00-07:00
Carry Me Over The Water – Northern Lights
First Love – Brian Doerksen
Love Of Heaven – Lisa Bevill
Jeruzalem, Stad Van Goud – Christian Verwoerd
You Raise Me Up – Josh Groban
What A Fool Believers – Sharon Kips
Tears In Heaven – Eric Clapton
Zie Me Dromen – Elise Mannah
It Is No Secret What God Can Do – Johnny Cash
I Believe In Miracles – Deniece Williams
More Than I – Commissioned
Altijd Bij U – Sela
Corcovado (Quiet Nights Of Quiet Stars) – Jean Toots Thielemans

07:00-08:00
Jesus And Me – Glen Campbell
In A Little While – Amy Grant
With You I’m Born Again – Billy Preston & Syreeta
Broken Wings – Eastville
Witter Dan Sneeuw – The Psalm Project
Say Won’t You Say – Jennifer Knapp
Still / Be Still My Soul – Don Moen
Love Is Waiting – Brooke Fraser
Sweet Surrender – John Denver
Sing – The Carpenters
Zoals Een Hinde – Opwekking
To Be In Your Presence (My Desire) – Troy Donockley & Band

Overdenking van Jurjen ten Brinke:
Wat een prachtig weer was het donderdag, in ieder geval in Amsterdam. Ik werd oprecht blij van deze kroningsdag van Jezus. In onze kerk bereidden een paar zusters van de gemeente een bijeenkomst voor waar we biddend en zingend deze dag vierden. Ventilatie aan, ramen en deuren open, wauw wat was dat bijzonder. Verschillende mensen die getuigden van de donkere dagen in hun leven en het licht dat weer was doorgebroken, net als bij de discipelen. De blijdschap en vreugde waar Lukas in het door hem geschreven Evangelie over spreekt… nadat Jezus hun verstand geopend had en ze zagen wat er allemaal over Hem gezegd was door de profeten. Blij gingen ze naar Jeruzalem om de Geest af te wachten.
Het feit dat Hemelvaartsdag en Suikerfeest, het einde van de ramadan, dit jaar op dezelfde dag vielen… leverde wel wat reuring op. Op social media waren politici die moslims een goed Suikerfeest wensten, waarna anderen eroverheen vielen en zeiden: pardon? Fijne Hemelvaartsdag zul je bedoelen.
Politiek een slaatje slaan uit, van welke partij dan ook, uit de religieuze feesten van een deel van de bevolking. Ik word er wel verdrietig en ook een beetje boos van. Waarom is er zo weinig respect voor elkaar en waarom zijn zelfs de wensen aan het adres van gelovigen nou weer politiek zo gevoelig? Waarom lukt het mevrouw Kaag van D66 alleen om moslims een goed Suikerfeest te wensen (en niet christenen een fijne Hemelvaartsdag) en waarom lukt het meneer Wilders van PVV alleen om heel hard te roepen “niks fijn Suikerfeest, fijne Hemelvaartsdag” terwijl hij (tenminste, volgens mij…) zelf niet eens gelooft in die Hemelvaart van Jezus? Blijf er dan gewoon van af. Natuurlijk, alles is politiek geladen. Maar op van deze manier wordt het allemaal niet beter. Dat geldt natuurlijk evenzo het vreselijke conflict in Israël. De strijd om Jeruzalem, die al duizenden jaren duurt en ook zal voortduren. Het eenzijdig alleen maar kiezen voor de een of de ander. Tja, iedereen zal daar zijn reden voor hebben. Persoonlijk kies ik liever voor de nuance. Zónder dat dit betekent dat het “een pot nat is” en zónder dat ik als grijze muis door het leven wil gaan. Maar kies je woorden voorzichtig! Als dit of dat ‘schandalig’ is, of als politici ‘achter de tralies’ moeten als ze verkeerde dingen hebben gezegd; als het ‘onthutsend’ is als de belastingdienst opnieuw een fout maakt… of ‘verschrikkelijk’ als mevrouw Kaag de moslims een fijn Suikerfeest wenst… welke woorden gebruik je dan eigenlijk nog voor verkrachting, moord, gewapende overvallen, ernstige auto-ongelukken, honderden nee duizenden weeskinderen in India omdat hun ouders aan corona stierven… is dat dan honderdmaal onthutsend? Of echt heel erg verschrikkelijke vreselijk?
We zetten een grote mond op, vinden overal van alles van, grossieren in overtreffende trappen van schandaligheid… en vallen maar zo in onze eigen valkuil: de oerzonde, zoals ook Adam en Eva die kenden, te willen zijn als God. Machtig. Groot. Gekend. Gezien. Erkend. Gewaardeerd. Majesteitelijk. Rechthebbend.
Terwijl Jezus ons iets anders liet zien. Hij liet zich kennen als Dienaar. Die door mensen verhoogd werd aan een kruis. Maar door God gekroond werd met een Hemelvaart.
Op Hém wil ik lijken en op niemand anders.
En ik verlang naar meer van Gods Geest en van Zijn vervulling. Ik zie uit naar Pinksteren en ik hoop u en jij ook. Zodat er ook vrucht van de Geest zal zijn: liefde, vrede, blijdschap, geloof, zachtmoedigheid, goedheid, barmhartigheid, zelfbeheersing en geduld.
Tenslotte: ik appte een aantal moslims om hen een goed Suikerfeest te wensen. Ik bid sowieso voor hen in de ramadan, zodat ze een ontmoeting zullen hebben met de levende God. De moslimmoeder van een vriendje van mijn zoon appte terug: Dank je wel Jurjen, jullie ook een zalige Hemelvaartsdag. Zoals Mohamed (haar zoon) net zei, mama het is vandaag Suikervaartsdag. We hebben allemaal feest.
Ik moest erom glimlachen. En laat duidelijk zijn: het doet er wel toe wat je viert; deze feesten zijn zéker niet samen te voegen. Want er is maar één Koning en dat is Jezus. En die koning leert ons om onze vijanden lief te hebben, om de ander hoger te achten dan jezelf, om te dienen en om in álles wat je doet God de eer te geven. Ik wens je een gezegende zondag!