Vroeg op 5
EO

Zondag 9 mei 2021

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 9 mei 2021

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

06:00-07:00
By Your Name – Michael Card
Go Light Your World – Kathy Troccoli
Ain’t It Just Like Love – Philips, Craig & Dean
Loof de Heer – Suzanne van der Velde & The Psalm Project
Forever I Do – Image
Blessed – Rachael Lampa
New World In The Morning – Roger Whittaker
Life – Maire Brennan
By His Wounds – Wes King
Jij Bent – Elise Mannah
I’m Not Alone – Russ Taff
Son Of A Preacherman – Dusty Springfield
What A Wonder You Are – Phil Keaggy & Michelle Pillar
From This Old – Steeple – Tom Howard

07:00-08:00
Lost In You – Howard Hewett
The House You’re Building – Audrey Assad
Hallelujah – Leonard Cohen
One Man – Janine Beens
Reddingsplan – Leen Koster
Because You Loved Me - Ana Laura
Butterfly Kisses – Bob Carlisle
Shelter Me With Love – Kim Boyce
Caravana Of Love – Ben Tankard & Tribe Of Benjamin
All I Ever Have To Be – Amy Grant
Before The Throne Of Good Above – Guy Penrod
Say Won’t You Say – Jennifer Knapp
Wij Zegenen Jou – Opwekking
Ma Navu (How Beautiful) – David Fitzgerald

Overdenking van Jurjen ten Brinke:
Als je in de psychologie opzoekt wat twijfel is, dan is het antwoord dat twijfel een mechanisme is wat op gang komt en wat een doel heeft.
En waarom twijfelen we? Omdat dit mechanisme ons beschermt tegen teleurstelling. Dus: soms twijfel je aan iets, juist omdat je zo ontzettend graag wilt dat het waar is. Het is iets waarvan je hoopt dat het klopt, maar uit zelfbescherming twijfel je erover. Anders word je straks weer teleurgesteld en dat gevoel… wil je vermijden. Met andere woorden: liever twijfelen dan teleurgesteld raken. [Voorbeeld: gebed voor zieke]
Maar dat klinkt positief. Is twijfel okay dan? Collega discipel Jakobus zegt daar dingen over in zijn brief. Dat we, als we wijsheid nodig hebben, God mogen bidden en níet moeten twijfelen. ‘Vraag vol vertrouwen zonder enige twijfel. Wie twijfelt is als een golf in de zee, die door de wind heen en weer wordt bewogen’, zegt hij in Jakobus 1:6. Dat herken je wel toch, bij twijfelen? Dat is het precies, dat je als maar de voor- en nadelen moet afwegen.
Zie je wel? Twijfelen klopt niet. Ho! Wacht even. Je mag een tekst niet zomaar uit z’n context trekken. Weet je wat het volgende vers is? ‘Wie zo aarzelend en onberekenbaar is bij alles wat hij doet, moet niet denken dat hij iets van de Heer zal krijgen’ (Jakobus 1:7)
Wij denken vaak dat er staat: als je twijfelt kun je niet ontvangen. Maar dat staat er niet! Denk maar aan de twijfelende vader die het uitroept op de vraag of hij gelooft dat Jezus kan genezen ‘Ik geloof Heer, kom mijn ongeloof te hulp.’ Er staat niet dat je niet kunt ontvangen als je twijfelt, er staat dat je niet kunt ontvangen als je hele leven gebouwd is op het twijfelen. Als het plaatsvindt bij alles wat je doet. Dán blijft het wiebelig. Maar ook als je je daarin herkent… het is niet zo dat het dan over is. Juist dáárom staan deze teksten in de Bijbel. Als je twijfelt, en het herkent… ga naar de wortel van die twijfel, benoemt het; dan kun je juist antwoord kríjgen en moed om door te gaan. Dan kom je er sterker uit en vind je antwoorden op de meest belangrijke levensvragen.
Ik zou haast zeggen: gebruik de twijfel om versterkt te worden in je geloof. Benoem het, want daarmee laat je ook zien wat je grootste angst zou zijn. Blijf niet in je twijfels hangen, want dan leidt het niet tot standvastigheid. Maar reken jezelf of een ander er ook niet op af. Het biedt kansen om antwoorden te krijgen. Antwoorden… van de levende Jezus Zelf.
In de Bijbel staat een verhaal dat Jezus naar Zijn vriend Lazarus uit Betanië gaat, die gestorven is. Hij gaat erheen, terwijl de discipelen zich afvragen of dat nu wel een goed idee is. Het is richting Jeruzalem en de discipelen weten dat Jezus daar niet geliefd is. Jezus legt uit waarom het wél nodig is en dan is het Tomas die zegt: ‘Laten ook wij maar gaan, om met hem te sterven.’ (Johannes 11:16B).
Je kunt dat zien als pessimisme, omdat Tomas die discipel is waar het glas altijd halfleeg is. Maar het is dan wél heldhaftig pessimisme! Tomas was er kennelijk van overtuigd dat Jezus zijn eigen dood tegemoet ging, maar als zijn Heer vastbesloten was om dat te doen, dan was Tomas óók vastbesloten om met Hem mee te gaan en met Hem te sterven. Bewonderenswaardige moed!
Het is niet zo gemakkelijk om een pessimist te zijn, denk ik. Als optimist had ik waarschijnlijk gezegd: ‘Laten we gaan jongens; alles zal wel goed komen. De Heer weet wat Hij doet. Hij heeft immers zelfs gezegd dat we niet zullen struikelen.’ Maar de pessimist zegt: ‘Hij gaat zijn dood tegemoet en wij zullen met Hem sterven.’ Tja, Tomas had in ieder geval de moed om trouw te blijven, ondanks zijn pessimisme! Het is denk ik gemakkelijker voor een optimist om trouw te blijven, want hij verwacht altijd het beste. En het is moeilijker voor een pessimist, omdat hij ervan overtuigd is dat het ergste zal gebeuren. Dat noem ik dan maar heldhaftig pessimisme. Dat is écht moedig.
Tomas was blijkbaar de Heer bijzonder toegewijd, ondanks zijn twijfels. Hij wist dat het volgen van Jezus niet makkelijk was. Hij zag de dood en het graf voor zich. Maar hij volgde Jezus vastbesloten.
Ik vind dat mooi. De twijfelende Tomas, hij is een voorbeeld in zijn liefde voor Jezus. Ik hoop dat dit jou, als je ook zo iemand bent waar het glas vaker halfleeg is dan half vol… Tomas wilde wel met Jezus de dood in gaan. Petrus, met zijn opgewekte karakter… verloochende Jezus tot drie keer toe. Die optimist… dat is tekenend toch?
Nou, een luisteraar berichtte me pas door te zeggen dat deze overdenkingen denkduwtjes zijn. Succes met denken vandaag!
Een mooie zondag gewenst.