Vroeg op 5
EO

Zondag 21 november 2021

foto: istock.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 21 november 2021

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

06:00-07:00
Precious Memories – Randy Travis
When You Come Home – Julie Miller
Reminiscing – Little River Band
Not Guilty – Mandisa
Looking Up – Lenny LeBlanc
Neem Uw Plaats – The Fruits
Take Me Back – Anointed
Stay With Me – Kate York
Time To Believe – Clay Crosse
Wonderful, Merciful Saviour – Selah
Ha Én Rozsa Volnék – Als Ik een Roos Zou Zijn – Kinga Ban
Dolphins Make Me Cry – Martyn Joseph
Help Me Hold On – Danielle
Sweet Hour Of Prayer – John Catchings

07:00-08:00
Soul Searching – Phil & John
There Is A Redeemer – Brown Bannister & Kelly Willard
We are The Reason – David Meece
The Warrior Is A Child – Twila Paris
Verdwaald – Leen Koster
Do You Remember The Time – Amy Grant
If I Stand – Jars Of Clay
Only Your Love – Margaret Becker
Lean On Me – Bill Withers
Hundred More Years – Francesca Battistelli
Jesus Loves Me (This I Know) – Michael Card
Journey Into The Morn – Lona
Toon Mijn Liefde – Talitha Nawijn & Opwekking
Mercy, Mercy, Mercy (Live At The Tankand Place) – Ben Tankard

Overdenking van Jurjen ten Brinke:
Het is vandaag de laatste zondag van het kerkelijke jaar. Veel mensen zegt dat niks… en dat begrijp ik ook wel. Als je niet bent opgegroeid met die traditie, en de oorsprong of herkomst ervan niet kent, dan ‘pas’ je dat maar niet zomaar toe in je leven. Ik ben christelijk opgevoed dus ik weet dat het volgende week advent is, en dat dan de cyclus van een nieuw kerkelijk jaar begint: advent, verwachten, kerst, ontvangen, goede vrijdag, Jezus’ dood, pasen, opstanding, hemelvaart, de kroning en Pinksteren, Gods Geest. In prekenseries probeer je er aandacht aan te besteden, maar (ik zeg het maar gewoon even op de man af): soms ook niet. Dit jaar doen wij het niet. Want we zijn met een serie over de tabernakel bezig en die is nog niet klaar. Er valt zoveel over te vertellen en van te leren!
In de kerk die ik mag dienen hebben we vandaag twee tienerdiensten; dat zegt veel over ons… we denken als relatief jonge en nieuwe kerk nog niet zo in kerkelijke tijden. Zonder dat we er ‘tegen’ zijn ofzo. Maar goed. Altijd spannend: samen met de tieners de samenkomst voorbereiden. Meestal doen ze van alles, maar niet de preek. En dit jaar zei 1 van de tieners in de voorbereiding: waarom doen we de preek eigenlijk niet? Waarop een ander zei: wil jij dat doen dan? Nou, ja hoor.
En dus zat ik van de week met een van de tieners. Die bij nader inzien tot de conclusie kwam dat een verhaal vertellen toch wel veel spanning op zou roepen, dus of ik interview vragen wil stellen. Daarop gaat ze uitgebreid antwoorden, dat heeft ze beloofd. Dus geen ‘ja’ of ‘nee’.
Ik ben benieuwd. De gemeente is voorbereid (altijd belangrijk, want ja: veel Engelse liederen, een flashmob… oh, dat mocht ik juist niet zeggen want dat is geheim… en zo meer). Toch doen we dit echt van harte. Zoveel tieners in allerlei kerken geven er de brui aan. Of: trekken naar event-gerichte kerken. Ik snap het wel, en soms ook niet, maar realiseer me terdege dat het, wil je daar wat tegenover zetten, nodig is om hen maximaal te betrekken bij ons kerk-zijn.
In Nederland Zingt Dichtbij ga ik straks wél stilstaan bij eeuwigheidszondag. Omdat we het belangrijk vinden om stil te staan bij rouw en herinnering. Bij duizenden mensen die het programma zien en die het afgelopen jaar een geliefde, soms van heel dichtbij, moesten loslaten. Dan kun en wil je niet anders dan hen bijstaan. En voor hen bidden. We zijn straks in het programma in Groot-Ammers. In een Bed & Breakfast van een echtpaar… dat een zoon verloor. Wat intens verdrietig. En tegelijk: wat een hoopvol en gelovig verhaal, als we horen en zien hoe deze jongeman in vertrouwen zijn leven in Gods handen legde en het ziekbed moedig doorstond. Als u of jij vandaag ook terugdenkt aan mensen die je ontvallen zijn, wens ik je kracht en sterkte. Ik hoop dat je de Levende, Jezus Christus, mag kennen. En dat je je veilig weten mag in Zijn armen. Hij kent je verdriet. Hij heeft het zelf doorstaan. Hij is erbij op deze dag. Als je het wilt, kun je ook naar de website www.ikmisje.tv, waar je ervaringsverhalen kunt lezen en waar je een digitale kaars kunt branden.
Een goede en gezegende zondag toegewenst, ik ga naar de kerk rennen nu… we moeten wat eerder zijn, om de tieners een beetje in toom te houden!