Vroeg op 5
EO

26-01-2020

  1. Nieuwschevron right
  2. 26-01-2020

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Vroeg Op 5

Overdenking

Wat een pijnlijk bericht van de week in de krant. Ik vermoed dat je het wel gelezen hebt. Alle miljardairs van de wereld bij elkaar (dat zijn er ruim 2000) zijn rijker dan 60% van de wereldbevolking. Dus ruim 2000 mensen die samen méér hebben dan 4,6 miljard (!) mensen samen.
Het zal wel komen door mijn opleiding Tropisch Landgebruik, jaren terug in Wageningen. Maar ik kan er boos over worden. En verontwaardigd. Toen ik op social media ook nog zag dat mensen dit getal verdedigden met de opmerking ‘ze hebben er toch eerlijk voor gewerkt’, moest ik me inhouden om niet helemaal los te gaan.
Eerlijk voor gewerkt? Het moet niet gekker worden; dat moet er nog bij komen, dat je er niet eerlijk voor hebt gewerkt! Het is toch ook echt zo dat je op de juiste plek bent geboren… als dat hier is. Dat je kennelijk slim zaken hebt gedaan, met het verstand dat je van de Here God gekregen hebt. Ik ben opgevoed met ‘wat heb je, wat je niet eerst ontvangen hebt’ en dat lijkt me blijvend cruciaal! En tegelijk… voelt dit natuurlijk als een soort ‘monster’ waar je nauwelijks tegen kunt vechten. Waar je maar weinig aan kunt doen. Nou ja, in het groot dan.
De profeet Jesaja geeft aan dat het vasten en bidden waarin God geprezen wordt, Hij bezongen wordt en mensen zichzelf het juk van het vasten opleggen niet perse fout is, maar dat als het juiste hart ontbreekt… je er beter mee kunt stoppen. Als christen ben je niet geroepen om je in devotie af te zonderen, maar om uit te reiken. ‘Is dit niet het vasten dat ik verkies: misdadige ketenen losmaken, de banden van het juk ontbinden, de verdrukten bevrijden, en ieder juk breken? Is het niet: je brood delen met de hongerige, onderdak bieden aan armen zonder huis, iemand kleden die naakt rondloopt, je bekommeren om je medemensen?’ (Jesaja 58:6,7).
Best stevige taal. Tegenover dat krantenbericht. Ik kan niet anders dan me maximaal inzetten voor mijn omgeving; begin maar klein… zou ik zeggen. Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat je niet gefrustreerd en gedesillusioneerd niks doet.
Het is oneerlijk verdeeld in de wereld en gelukkig zijn er organisaties en mensen die daar telkens melding van maken. Rijk zijn op zich lijkt me geen punt, mits je het op de juiste manier inzet. En voorlopig zie ik vooral veel misstanden als het gaat om de manier van rijk worden. ‘Laat ons voor overdaad ons wachten’, zegt de Bijbel. Als kerk kregen we van de week weer het overgebleven eten van congrescentrum de Rai in Amsterdam. Het Leger des Heils haalt het dan op en brengt ook wat bij ons. Bizar hoor… 150 ontbijtjes teveel, of 100 lunches te veel. Groots. Veel. Zorgen dat je genoeg hebt. Nou, wij zijn er blij mee. En proberen van die rijkdom uit te delen in de buurt om ons heen.
Hopelijk ontvang jij ook… als je het minder hebt. En deel je uit… als je rijker bent.

  • Het is het vasten waar God naar verlangt. En uit ervaring zeg ik je: je wordt rijker van delen!

Playlist

06.00 – 07.00

Ain’t no grave Hillary Scott & The Scott Family

Lead us back to love Conway Twitty

Can you reach my friend Debby Boone

Love crucified a rose Michael Card

Kom maar bij mij Kinga Ban

The life you safe may be your own The Pelgim Travelers

Love will bring you home Sharon Kips

Alpha and Omega Gaither Vocal Band

You raise me up Celtic Woman

The veil Bruce Carroll

Goud Gerald Troost & Annemieke Koelewijn

His little girl Sera

Stay Close Ralph van Manen

Light David Fitzgerald

07.00 – 08.00

This rain is bound for glory Johnny Casg & June Carter Cash

Heal Brian Courtney Wilson

Goodbye my friend Linda Ronstadt

Portrait of my love Matt Monro

Always Atlantic Starr

Ik zie uit naar morgen Lars Gerfen

Father’s eyes Amy Grant

When mama prayed Randy Travis

Thta’s what friends are for Dionne Warwick & Elton John &

Gladys Night & Stevie Wonder

Midnight oil Philips, Craig & Dean

Love is the answer Sheila Walsh

Maar ik bezing Uw sterkte Bouw Uw troon

A sense of place Eric Tingstad