Vroeg op 5
EO

Zondag 25 april 2021

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 25 april 2021

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

06:00-07:00
Homesick For Heaven – Kelly Willard
Heaven Is The Face – Steven Curtis Chapman
We Will Glorify – Twila Paris
Faithful – Randy Stonehill
Find Your Strength In Him – Dick & Mel Tunney
Papa – Leen Koster
I Will Choose Christ – Kathy Troccoli
In My Mothers Eyes – Kenny Marks
Slow Down – Nina Ästrom
Fragile – Sting
Thuis Bij Hem – Schrijvers Voor Gerechtigheid
Bread Of The World – Clint Wells
How Great Thou Art – CeCe Winans
Where You Are – Adrian Snell
Banou – Thomas Kessler

07:00-08:00
Somebody’s Out There Watching – The Kinleys
When It’s All Been Said And Done – Don Moen
You – Jaci Velasquez
Oh How The Years Go By – Amy Grant
Hier Ben Ik – Gerald Troost & Elisa Krijgsman & Suzanne van der Velde
Always There – Russel Watson
Wait Another Year – Northern Lights
Beauty For Ashes – Ron Kenoly & Crystal Lewis
Bridge Over Troubled Water – Simon & Garfunkel
My Heart Is Filled With Thankfullness – Joanne Hogg
Lay It Down – Daniel Kirkley
Come Thou Fount – Chirstine Byrd
Ik Bouw Op Jezus – Opwekking
You Are My King (Amazing Love) – Mark McClure

Overdenking van Jurjen ten Brinke:
Ik verlang wel weer terug naar de tijd dat je als kerk druk kunt zijn met vluchtelingen of voedselbanken zónder dat je over corona-regels hoeft na te denken. Kleding, fietsen, allerlei spullen worden ingezameld. En dat is prima. In onze kerk doen we dat ook. Toch hebben we wel een belangrijke switch gemaakt, jaren terug. Een omslag die voor een andere dynamiek is gaan zorgen. Het is het besef dat de ander een persoon is die jij niet hoeft te helpen, maar die je mag dienen. Voor je staat geen arme sloeber, maar een mens, een schepsel van God, die je tot z’n doel mag laten komen. Ook Jezus, zegt de Bijbel, kwam om te dienen.

We moeten de rollen durven omdraaien. Als ik weet dat Mohammad veel sport, kan ik vragen of ik een keer met hem mee mag naar de sportschool. En ik vraag Pakistaanse vrouwen om een buffet te verzorgen voor een classisvergadering. Dan waardeer ik hún talent en kracht. Het beste wat ik voor een ander kan doen, is het goede in hen naar boven halen.Een ander dienen, door hen jou te laten dienen dus (en omgekeerd, uiteraard!).

Van mensen uit het Zuiden kunnen we leren dat zij hun huis, hun eten, hun leven met je delen. Zij denken van nature inclusief, echt altijd weer. Van vluchtelingen heb ik gastvrijheid geleerd. Maar ook wat puur geloof is. Dat verrast me vaak. Wat een diepgeworteld Godsbesef is daar! En verder: de contacten met mensen uit een andere sociale klasse dan de mijne hebben me verrijkt. En geloviger gemaakt. Hoewel het soms wat grofgebekt is en er nogal eens misverstanden ontstaan.

Als het gaat om dienen en het goede doen om het beste in een ander naar boven te halen, of als het gaat om het zoeken naar geloofslessen of om praktisch christen-zijn, heb ik de keus gemaakt om achter anderen te gaan staan. Hen rugdekking en zo nodig een duwtje geven. Opdat zij gaan bloeien en groeien in het Koninkrijk van God. Dat behoedt mij dan direct voor de good feeling van het helpen, want dat risico zit er altijd in. Dit denkduwtje geef ik je vandaag graag mee. Een ander dienen… opdat hij of zij mag bloeien… in plaats van hem of haar helpen, waardoor afhankelijkheid ontstaat.
Voor vandaag: een mooie en gezegende zondag gewenst!