Vroeg op 5
EO

uitzending 2 juni

  1. Nieuwschevron right
  2. uitzending 2 juni

Muziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Vroeg Op 5

Overdenking

We zitten tussen Hemelvaart en Pinksteren… een bijzondere zondag eigenlijk, tenminste: als je iets hebt met het ‘kerkelijk jaar’, zoals dat wordt genoemd… de christelijke feesten en hoe daar in kerken invulling aan wordt gegeven. De zondag wordt in de traditie ‘weeszondag’ genoemd, omdat de volgelingen van Jezus het nu zonder hun Heer moeten doen en wachten op de komst van de Heilige Geest. Wij kijken terug en weten dat tien dagen na Hemelvaart die Heilige Geest ook kwam, maar voor hen was het natuurlijk afwachten… Gelovig afwachten.
Op weeszondag denk je na over de belofte van de Here, die Hij uitgesproken heeft bij Zijn vertrek naar de hemel. Jezus bemoedigde zijn volgelingen toen en beloofde dat Hij persoonlijk terug zou komen. En Hij spoorde hen aan om te bidden. Om uit te zien naar de vervulling van deze belofte. En, heel bijzonder, er kwam een groep mensen samen, een kleine kerk vormden ze, zou je kunnen zeggen… die deed wat hen was gezegd. Volhoudend in het gebed wachtten ze de vervulling van de belofte af. Ze smeekten en hielden aan. Net zolang tot tien dagen na de Hemelvaart de bijzondere uitstorting van de Heilige Geest plaatsvond. Toen was het Pinksterfeest.
Je kunt je los van deze zondag ook verweesd voelen. Misschien wel omdat je SP of PVV gestemd hebt en weggevaagd bent uit het Europees Parlement. Of omdat je afgelopen week aan een open graf stond… van een geliefde of bekende. Die is er niet meer. Of je man of vrouw of vader of moeder, waar je altijd als mantelzorger klaar voor stond, is nu opgenomen in een verpleeghuis. Opeens is je agenda leger en is er weer tijd voor wat anders. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk!?
Juist voor jou is er dan de belofte dat God komt, door Zijn Geest, in de harten van mensen. Hij zit niet opgesloten in een hokje, vakje of zelfs een mens. Hij is beschikbaar in allen en door allen. Zijn Geest is uitgestort en Hij leeft overal. Wauw. Wat bijzonder dat je Hem nu kunt zien in een ander.
Je kunt leven in een wereld van huisje, boompje, beestje, Iphone, Ipad, laptop, auto, bedrijfsfeestje, seks, barbecue, televisiekijken, inkopen doen… (op zich allemaal goede dingen!!) en je wordt erdoor overweldigd. Je kijkt naar boven, naar een lege, blauwe lucht… en je ziet niets. Door naar de hemel te gaan nam Jezus het risico vergeten te worden!
En hoe loste Hij dat op? Door ons in beweging te zetten. Hemelvaart zet ons in beweging. Het antwoord van de engelen (wat sta je nou te kijken, Jezus is naar de hemel gegaan en komt zo op een dag terug) zet ons in beweging. De volgelingen moeten wachten op de Trooster, maar ook vooral geloven dat Jezus ooit weer terugkomt. En leren om Hem te zien in de ander: in de arme, de zieke, de gevangene… Jezus zei: als je iets aan hen hebt gedaan, heb je het aan mij gedaan. En op een andere plek: vang maar mensen op waar je kunt. Want onwetend… heb je engelen gehuisvest. Mooi he! Gods Geest in mensen uitgestort. Dan ben je dus niet door God verlaten, al kan het soms best even zo voelen.Platenlijst

06.00-07.00

I could sing of Your love forever, Te Martins
Subday, Bebo Norman
The Search, Maria Solheim
Suzanne, Herman van Veen
The calling of love, Sheila Walsh
Where you are, Adrian Snell
Please forgive me, The Crabb Familiy
I bless your Name, Selah
Beauty for ashes, Ron Kenoly & Crystal Lewis
Met de ogen van Jezus, Gerald Troost
Build my mansion next door to Jesus, The Rambos
Annie's song, John Denver
Carry me over the water, Northem Lights
Lay it down, Danile Kirkley
Leroy Anderson medley, Louis van Dijk en Cor Bakker

07.00 - 08.00 uur

Friends from a distance, One Hundred Days
Stay with me, Kate York
Gravity, Shawn McDonald
My heart is filled with thankfullness, Joanne Hogg
Love, Petra
Vader U bent goed, Reni & Elisa Krijgsman
One more soul, Dallas Holm
Faithful, Darlene Zschech
Bridge over troubled water, Simon & Garfunkel
You remain, Jennifer Knapp
Schuilplaats, Opwekking
Joy follows suffering, Michael W. Smith