Zondag 27 juni 2021
- Nieuws
- Zondag 27 juni 2021
Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.
06:00-07:00
Don’t Hold Me Back – Stewart & Kyle
Baby Now That I’ve Found You – Alison Krauss
Strung Out Heartstrings – Joal Kamps
Abide With Me – Audrey Assad
Samen Staan We Sterk – Stef Bos
The Promise – Half A Mile
How Long (Psalm 13) – The Shiyr Poets
He’s Always There – CeCe Winans
Beschermer – Kees Kraayenoord
There Is A Redeemer – The Sonflowerz
Closer To You – Mark Schultz
Peace – Jennifer Knapp
Love (1 Corinthians 13) – David Fitzgerald
07:00-08:00
You Alone – Brian Littrell
He Is Exalted – Twila Paris
Not Alone – Savador
Thuis – Sela
Vessel Of Weakness – Ralph van Manen
Hey Now – Lisa McClendon
Rock Of Ages – Ronnie Milsap
Learning To Love You More – Oleta Adams
Here I Am – Russ Taff
God Bless The Children – The Staple Singers
Holding On – Josh Baldwin
Bless The Broken Road – Sera
‘t Is Nu Het Uur – Opwekking
Novelas – Jimmy Haslip
Overdenking van Jurjen ten Brinke:
De komende zondagen ga ik je meenemen in een zoektocht. Een zoektocht naar een voorzichtige aanzet tot het antwoord op de vraag hoe we in de westerse cultuur het Evangelie van Jezus Christus kunnen uitdelen. Er is namelijk een boekje over verschenen, van de bekende predikant Tim Keller uit New York. Afgelopen week werd het boekje gelanceerd op een bijeenkomst met tientallen mensen die bij kerken en organisaties voorop lopen als het gaat om het zoeken naar een antwoord op de vraag hoe je de moderne mens iets vertelt van het Evangelie.
Laten we maar eerlijk zijn, al dertig jaar of langer zegt bijna iedereen dat de westerse samenleving post-christelijk aan het worden is en dat de kerk zich zal moeten aanpassen aan de veranderende cultuur als zij relevant wil blijven. En aan de andere kant: ondanks alle sombere voorspellingen blijkt het christelijk geloof in veel opzichten aanweziger dan ooit. Dus het is geen negatief verhaal, als het gaat om dat geloof. En de reden daarvoor is uiteraard dat de God ván dat geloof, de Almachtige Schepper van hemel en aarde, die ook onze Hemelse Vader is, erboven staat. Hij kijkt niet zozeer naar dalende cijfers. Sowieso startte het christelijk geloof maar met een klein groepje volgelingen van Jezus.
Toch valt niet te ontkennen dat de invloed van het christelijk geloof in het Westen aan het afnemen is. Elke nieuwe generatie is minder religieus en minder christelijk dan de vorige. En terwijl religie altijd werd gezien als goed voor de samenleving, of in ieder geval min of meer onschadelijk, zien nu steeds meer mensen de kerk als slecht voor een mens en een obstakel voor sociale vooruitgang. Een voorbeeld wat iedereen daarin kan kennen is dat traditionele christelijke opvattingen over seksualiteit en gender, die vandaag de dag maar zo gezien worden als gevaarlijk en een beperking van grondrechten.
We kunnen natuurlijk heel down doen over deze situatie, maar misschien moeten we onszelf onderzoeken. Bidden. Onze handen ineenslaan als het gaat om nieuwe missionaire initiatieven. Hoe kunnen we het christelijk geloof nou zó presenteren en verkondigen in onze tijd dat het begrijpelijk en aantrekkelijk is voor onze buren?
Nou, als denkduwtje voor deze week: kijk, eeuwenlang konden christenen ervan uitgaan dat iedereen om hen heen geloofde in iets heiligs, iets bovennatuurlijks. Alle culturen geloofden in een norm voor goed en kwaad waar je je aan te houden had, wat je gevoel daarbij verder ook was. En dus geloofden al die mensen ook in iets van schuld, van zonde en gingen ze ervanuit dat problemen in het leven worden opgelost als we contact weten te maken met God. Kijk, moslims en hindoes en boeddhisten en animisten en christenen zijn het onderling soms zeer oneens wie die God dan precies is, maar: het goddelijke had een plek. Terwijl wij in het westen nu voor het eerst in een cultuur leven die de ‘heilige orde’ van een God… verwerpt. En dat doen we dan in naam van ‘persoonlijke vrijheid’. We hoeven ons helemaal niet aan een god te onderwerpen, we kiezen onze eigen waarden en we zijn er zelf verantwoordelijk voor om ons leven betekenis te geven. In alles word je geleerd, vandaag de dag, dat maar één ding echt heilig is en dat is je diepste zelf. Jouw ik. En jij bepaalt wat goed en fout is, goed en fout voelt…
Tja, vroeger en eerlijk gezegd (zeg ik als evangelist) vandaag de dag nog steeds veel te vaak… gingen evangelisatie-initiatieven ervanuit dat mensen in een God geloofden, wisten dat er goed en fout was, en vaak zelfs: dat mensen een besef van zonde en schuld hadden. Daar sloot je dan bij aan, in het delen van het goede nieuws. Maar ja, onze cultuur vindt nu juist dat we verlost moeten worden van het hele idee dat we verlossing nodig hebben.
Hoe breng je dan het Evangelie?
Je kunt het boekje kopen… of natuurlijk de komende weken zondags meeluisteren, of zo je wilt op de website van Vroeg op 5 teruglezen.
Voor nu: wees blij als je God mag kennen. En weet je gezegend op deze zondag!