Vroeg op 5
EO

Zondag 19 september 2021

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 19 september 2021

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

06:00-07:00
Put Your Hand In The Hand – Ocean
Got To Know You’re There – David Meece
Which Way The Wind Blows – 2nd Chapter of Acts
I Wish You Jesus – Scott Wesley Brown
I’m A Believer – The Boones
He’ll Take Care Of The Rest – Keith Green
Sail Into Tomorrow – Olivia Newton John
Fly Fly Fly – Larry Norman
All That I Need Is You – Amy Grant
Amazing Grace – Johnny Cash
The Day He Wore My Crown – Sandi Patty
Praise The Lord – Imperials
Rivers Of Babylon – Boney M.
Love (1 Corinthians 13) – David Fitzgerald

07:00-08:00
Dance Children Dance – Leon Patillo
You Light Up My Life – Debby Boone
Lay Your Burden Down – Chuck Girard
Coat Of Many Colors – Dolly Parton
Bright Eyes – Art Garfunkel
Making Melody In My Heart – Honeytree
Si On Chantait – Julien Clerc
Jesus Is My Sunshine - Christine Wyrtzen
My Special Prayer – Percy Sledge
Hallelujah – Milk And Honey
He Touched Me – Elvis Presley
Thank You For The Music – ABBA
The Comforter – Edwin Hawkins & The Edwin Hawkin Singers
Hemelse Vader, Hoor, Wij Eren U – Opwekking
American Blend – Eric Tingstad


Overdenking van Jurjen ten Brinke:
Van de week was ik een uurtje op bezoek bij mijn opa en oma. Opa Jurrie en oma Nies. Ja, ik ben als oudste kleinzoon naar opa vernoemd. En dat voelt als een eer! Wat een ontzettende schatten. 91 jaar oud… en zo’n jaloersmakend geloof! Eenvoudig, vol verwachting, zeker zijn van wie God voor je is.
Hoe langer ik in Amsterdam woon en werk (of misschien moet ik zeggen: hoe ouder ik word) hoe meer ik me bewust ben van het voorrecht een biddende opa en oma te hebben. Want ik kom talloze mensen tegen die dat missen. Niet alleen het hebben van een opa en oma, maar ook biddende grootouders. Als oudste kleinzoon van 43 jaar mag ik weten dat ze al 43 jaar bidden voor me. Dat Gods grote en heilige Naam wordt aangeroepen, voor mij… en voor de andere kleinkinderen (en kinderen) van opa en oma. Ze hebben een lijst met namen… om ze te onthouden; een lijst die groeit, want ja als je zes getrouwde kinderen hebt en 27 kleinkinderen, die bijna allemaal getrouwd zijn, dan heb je maar zo ook meer dan 50 achterkleinkinderen. Ik weet natuurlijk dat God niet afhankelijk is van gebed. Maar als je naar de kerkgeschiedenis kijkt en er verhalen over leest… dan is voor mij wel helder wat een zegen het is als je biddende ouders en grootouders hebt. Bekend is dat de moeder van kerkvader Augustinus een biddende moeder was, Monica. Vasthoudend, volhardend, wat de omstandigheden ook waren.
Hoe langer ik er over nadenk, hoe bijzonderder ik dit vind. Zoveel mensen die ik ontmoet, of die boeken geschreven hebben… schrijven over het gemis van ouders of opa’s en oma’s. Ik denk dat ik vaak onderschat heb dat wat ik als ‘gewoon’ ervoer, toch zo bijzonder is. De Bijbel spreekt er ook over, als het gaat over het verbond van God. Hij sluit het met Abraham en zijn nageslacht en de zegen die God geeft door generaties heen is groot. Zou het komen vanwege dat gebed? En vanwege de zegenende ouders die ik mag hebben?
Het maakt me klein. Want wie ben ik? Waar heb ik dit aan verdiend? En kan ik dit doorgeven aan mijn eigen kinderen? Dat is een wens en een opdracht… ja, ik wil dat!
En voor iedereen die luistert of die ik ontmoet in het leven en die dat mist… wat heftig! Wat een gemis. Ik hoop dat je de moed hebt om te geloven dat jij… in de kracht van God… de negatieve tendens kan doorbreken; dat je een soort nieuwe start in je familie kan maken. Dat je de keus kunt maken om te gaan bidden voor je kinderen. Voor je kleinkinderen. Voor je neefjes en nichtjes, als je single bent. En vertel hun dat dan ook! Zodat ze het weten; het zal hen bemoedigen, zoals het mij bemoedigt. En je kunt er een ‘negatieve’ lijn (ik bedoel: een familie waar niet gebeden wordt) ombuigen in een ‘positieve’ lijn: daar waar gebeden wordt.
Nogmaals, het hangt niet van je gebed af. En als je het zelf gemist hebt, dan is er Gods genade die je heeft vastgehouden. Ik wens je toe dat je een biddende zegen zult zijn voor het nageslacht. Een fijne zondag toegewenst.