Vroeg op 5
EO

uitzending 10 november

  1. Nieuwschevron right
  2. uitzending 10 november

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Vroeg Op 5

Overdenking

Gisteren was er de Open Doors dag in Utrecht. Wat een intense dag is dat toch altijd. Het is en blijft bijzonder om met zoveel verschillende mensen (7500) uit allerlei kerken samen te zijn. Als het gezamenlijke doel er maar is, dan lukt het wel… om over alle kerkmuren heen te kijken en ons te richten op wat ons bindt. Ik vind dat bijzonder.
Het thema is wel stevig. Geloofsvervolging. Ga er maar aan staan.
We voelen ons verbonden met onze vervolgde broers en zussen in Christus, onze Here en Heiland. Wáár ook ter wereld.
Hoe kan dat? Als wij niet in hun schoenen staan en nauwelijks kunnen ervaren wat zij ervaren aan? Hoe kunnen we mee-lijden, als leden van hetzelfde lichaam?
Als ik het goed zie, verenigen christenen zich nogal eens rondom ‘standpunten’ waarin duidelijk wordt waar je voor staat, maar heel vaak ook: waar je op tegen bent. Waar je het níet mee eens bent. In de Romeinenbrief worden we opgeroepen en aangespoord tot zaken die bóvennatuurlijk zijn, namelijk: het kwade overwinnen met het goede. Dat is dus een andere keus dan ‘vechten tegen het kwaad’ (wat ook goed is). En voordat je denkt dat dit onmogelijk is: Paulus geeft kleine handvatten hoe dit kan. Je vijanden liefhebben en zegenen. Geen wraak nemen. In vrede met allen leven.
Hoop hebben omdat God Zelf ons hiervoor kracht geeft. En die hoop doet ons leven. Nu… op deze aarde, en ook in de toekomst, als we met Christus één zijn.
We zullen ons moeten realiseren dat het lijden en de strijd van vervolgde christenen het mééste vrucht oplevert… als wij mét hen Bijbelgedeelten als Romeinen 12 durven toe te passen.
Wees verheugd door de hoop die u hebt, wees standvastig wanneer u tegenspoed ondervindt, en bid onophoudelijk. Bekommer u om de noden van de heiligen en wees gastvrij. Zegen uw vervolgers; zegen hen, vervloek hen niet. Wees blij met wie zich verblijdt, heb verdriet met wie verdriet heeft. Wees eensgezind; wees niet hoogmoedig, maar zet uzelf aan tot bescheidenheid. Ga niet af op uw eigen inzicht. Vergeld geen kwaad met kwaad, maar probeer voor alle mensen het goede te doen. Stel, voor zover het in uw macht ligt, alles in het werk om met alle mensen in vrede te leven. Neem geen wraak, geliefde broeders en zusters, maar laat God uw wreker zijn, want er staat geschreven dat de Heer zegt: ‘Het is aan mij om wraak te nemen, ik zal vergelden.’ Maar ‘als uw vijand honger heeft, geef hem dan te eten, als hij dorst heeft, geef hem dan te drinken. Dan stapelt u gloeiende kolen op zijn hoofd.’ Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede.
Als we dat doen, dan zijn we niet alleen toehoorders op zo’n dag, maar weten we ons bidders en werkers in hetzelfde Lichaam van onze God. Zij daar, wij hier. Verbonden in Christus, onze Here en Heiland.Playlist

06.00 – 07.00 uur

Home in Zion The Shiryr Poets

There is a Redeemer The Sonflowerz

Deep enough to dream Chris Ric

Echo Ginny Owens

Beschermer Kees Kraayenoord

Devoted Liz Fitzibbon

Victory day One Hunderd Days

Bring all the walls down Sierra

Peace of God Chris Falson

Ken je Mij Trijntje Oosterhuis

People get ready Bryn Hwaorth Band

Maybe The Fields

I’ll never leave you Elise Krijgsman & Dennis Tielkis

07.00 – 08.00 uur

Our time is now Amy Grant & Carole King

Lay it down Daniel Kirkley

Fly away Sarah Fairfield

Hard to get Phil Stacey

Heb het leven lief Elise Mannah

The war is over Josh Baldwin

Holding on Jamie Grace

Clair Gilbert )’Sillovan

Say won’t you say Jennifer Knapp

We will stand Russ Taff

God bless the children The Staple Singers

Heer, wijs mij Uw weg Opwekking

Everithing’s gonna be alright Ben Tankard