Vroeg op 5
EO

Zondag 17 oktober 2021

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 17 oktober 2021

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

06:00-07:00
Home In Zion (Psalm 126) – The Shiyr Poets
There Is A Redeemer – The Sonflowerz
Deep Enough To Dream – Chris Rice
Echo – Ginny Owens
Beschermer – Kees Kraayenoord
Devoted – Liz Fitzgibbon
Victory Day – One Hundred Days
Bring All The Walls Down – Sierra
Peace Of God – Chris Falson
Ken Je Mij – Trijntje Oosterhuis
People Get Ready – Bryn Haworth Band
Maybe – The Fields
Anansi – Nancy Rumbel

07:00-08:00
Our Time Is Now – Amy Grant & Carole King
Lay It Down – Daniel Kirkley
Fly Away – Sarah Fairfield
Hard To Get – Phil Stacey
Heb Het Leven Lief – Elise Mannah
The War Is Over – Josh Baldwin
Holding On – Jamie Grace
Clair – Gilber O’Sullivan
Say Won’t You Say – Jennifer Knapp
We Will Stand – Russ Taff
God Bless The Children – The Staple Singers
Life Worth Living – Antonio Neal
Heer, Wijs Mij U Weg – Opwekking
Everything’s Gonna Be Alright – Ben Tankard

Overdenking van Jurjen ten Brinke:
Afgelopen woensdag werd de NBV21 gepresenteerd. De Bijbelvertaling voor de 21e eeuw. Het is een geactualiseerde, gereviseerde versie van de Bijbel die in 2004 het licht zag. Op grond van de feedback uit het land is opnieuw naar de bronteksten gekeken en heeft het Nederlands Vlaams Bijbelgenootschap geprobeerd om woorden die een verkeerde indruk wekken, zinnen die mensen onbewust op het verkeerde been zetten, en zo meer… te wijzigen. Met een erg mooi resultaat. Een hoogleraar van de Theologische Universiteit Apeldoorn, eentje waar ik zelf veel vertrouwen in heb, heeft elk Bijbelboek gedetailleerd doorgenomen en geeft aan dat hij van geen andere Bijbelvertaling waar ter wereld weet waar zo secuur en precies de tekst is bekeken, met een zeer brede inbreng van Bijbelwetenschappers en vanuit een interconfessioneel perspectief. De nieuwe NBV is grondig doorgemeten, de rariteiten zijn eruit gehaald en het geheel is dichter bij de brontekst gekomen.
De lancering zelf was een feest. In de Oude Kerk in Den Haag waren honderden mensen samengekomen, mensen uit allerlei christelijke tradities. Er was klassieke muziek, Trinity maakte vrolijke muziek en een swingende gospelgroep sloot de bijeenkomst af. Dan klinken dus opeens ‘happy day, o happy day, when Jesus washes my sins away’ stemmen door die grote eeuwenoude kerk. Er werd gebeden dat de Bijbel de plek in de samenleving krijgt die nodig is. Het eerste exemplaar werd aan koning Willem-Alexander overhandigd. En de mengelmoes aan mensen bij de borrel erna was fascinerend. Wat een boel verschillende soorten mensen, jong en oud, uit diverse culturele achtergronden, alsook mensen die niet persoonlijk zeggen te geloven, maar voor wie de Bijbel waarde heeft. Het raakte me. Dit is dus ook gewoon ons Nederland, waar dit kan. Waar dit gebeurt. Waar de NOS een mooi stukje schrijft en laat zien op de Nederlandse televisie als het gaat om die NBV21.
Zelf mocht ik een paar weken geleden een van de vertalers interviewen. Dat deed ik in de drukkerij waar de Bijbels van de pers rollen, in Heerenveen. Ik was overweldigd door de grootsheid van die drukkerij en het ingewikkelde proces dat daar vorm kreeg. Van enorm grote papierrollen tot prachtig vormgegeven Bijbels… echt heel erg mooi. Het was leuk om te zien hoe de vertaalster erop reageerde; hoewel ze dit werk al lange tijd doet was ook zij nog nooit in de drukkerij geweest. Het proces deed haar zichtbaar goed en de vergelijking was al snel gemaakt: al die verschillende machines langs de weg die het papier gaat tot het een Bijbel is… lijken verdacht veel op het proces dat een Bijbelvertaling doormaakt. Soms worden er foutjes gemaakt, dan moet het overnieuw. Er zijn meerdere check-and-balance momenten ingebouwd, ook in de drukkerij. Er zijn noodknoppen. Er wordt vooral naar de inhoud gekeken, maar ook de vorm, de buitenkant, de toon die je kiest… doet wat.
Op die manier werd het een mooi geheel. En straks om 11.45 uur kun je het resultaat zien op NPO2 in Nederland Zingt Dichtbij.
Ik wens je een mooie zondag toe. Waarin misschien al in de kerk gelezen wordt vanuit de NBV21. Het Woord van God. De Bijbel. Zwarte letters op wit papier, die door de werking van de Heilige Geest echt léven kunnen bewerken bij jou en mij. Hoop. Toekomst. Houvast. Op de ochtend van de verschijning van de NBV stierf totaal onverwachts een gemeentelid van me. Het was dus weer een dag van verdriet, ontreddering én hoop en verwachting: deze lieve Surinaamse mevrouw kwam Thuis bij de Vader. Haar leven was gestempeld door de Bijbel en God Zelf. Wat een zegen als je dan mag gaan… je aardse leven hier kunt laten en met God mag zijn. Ik had een mooi moment met de familie, waar ook veel tranen vloeiden. En een paar uur later was er dat feestelijke moment in de kerk in Den Haag. Dit is het leven; maar ik dacht ook: Gods Woord… is eeuwig. Het overleeft mensen. Een nieuwe vertaling of niet, het gaat nooit voorbij. Wat fantastisch!