Vroeg op 5
EO

Zondag 30 mei 2021

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 30 mei 2021

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

06:00-07:00
Dust In The Wind – Kansas
Tell Me Something – Nicky Rogers
Such Is The Mystery – Cliff Richard
Come What May – Cheri Keaggy
Jouw Eigen Weg – Reni & Elisa Krijgsman
What A Wonderful World – Eva Cassidy & Katie Melua
10.000 Reasons – Rend Collective Experiment
Precious Memories – Randy Travis
Turn! Turn! Turn! (To Everything There Is A Season) – Nina Simone
How Great Thou Art – The Statler Brothers
Uw Liefde Zal Er Zijn – Sharon Kips
When He Returns – Bob Dylan
Don’t Try So Hard – Amy Grant & James Taylor
Reach Out To Jesus – Elvis Presley
Rising Star – Robin Crow

07:00-08:00
I Could Sing Of Your Love Forever – Martin Smith
People Get Ready – Aretha Franklin
Place In This World – Wayne Kirkpatrick
Colors Of The Wind – Vanessa Williams
Morgen En Vandaag – Theo van Teijlingen
Wings Of Peace – Sandi Patty
Another Day In Paradise – Phil Collins
Wade In The Water – Eva Cassidy
Be With Me Jesus – Sam Cooke
Amazing Grace – Celtic Woman
My Sweet Lord – BeBe Winans
Heer, Wijs Mij Uw Weg – Opwekking
Everything’s Gonna Be Alright – Ben Tankard

Overdenking van Jurjen ten Brinke:
In maart had de redactie van het TV programma NL Zingt Dichtbij bedacht dat ze mij met m’n verjaardag gingen verrassen. Het kadootje was… hoe kan het ook anders… een filmpje. Mooi gemonteerd, met een leuk muziekje eronder. En ze hadden drie gasten uit het afgelopen seizoen gevraagd om een verjaardagsboodschap in te spreken. Dat gebeurde, het geheel werd op social media gepost en ik werd uiteraard overladen met lieve berichten. Erg leuk natuurlijk! Een van de gasten van het afgelopen seizoen was boswachter Jonathan. Hij nodigde me uit voor een dagje vogels kijken, o.a. omdat ik in het gesprek met hem had laten vallen dat ik de roerdomp geregeld hoor, maar nooit kan vinden.
Vorig week maandagochtend tegen 5.00 uur ging de wekker, want we zouden om 6.30 uur verzamelen in zijn gebied, de Rottemeren en het Bentwoud (in de buurt van Zoetermeer). Onderweg kreeg ik stortbuien over de auto, het regende echt heel hard. Maar boswachter Jonathan, optimist pur sang, maakte zich niet druk. Immers: ‘Als het slecht weer is, zijn er weinig mensen buiten en dan worden de vogels niet verstoord.’ Dat bleek inderdaad zo te zijn. Het voordeel van een boswachter is natuurlijk dat hij met zijn groen Staatsbosbeheer auto over de fiets- en wandelpaden heen mag. Dus als het regent… draai je gewoon je raampje open en is er alsnog genoeg te zien.
En ja hoor. De roerdomp kwam al na een half uur in beeld. En een half uur later nóg een. En een uur later nóg een. Alsook steltkluten, de oeverloper, heel veel soorten zangvogels en eenden… al met al: 57 vogelsoorten in drie uur regen. Ik stond perplex. Wat tof om met iemand die zóveel kennis heeft op stap te gaan. Ik beschouw mezelf ook als vogelaar, maar als er een KBV’tje (vogelaar taal voor een Klein Bruin Vogeltje) langs komt, dan pas ik liever. Zo niet Jonathan. Hij wist álles te determineren. Echt fantastisch. En dan met die optimistische smoel van hem… ik snap wel dat ze hem publieksboswachter gemaakt hebben!
Onderweg ging het over van alles. Over God de Schepper, over kerk, over de EO, over mensen dopen… Het was een mooie ochtend.
Vertwijfeld vroeg ik me af waarom ik niet standaard elke maandagochtend, na meestal een drukke zondag, buiten vogels ga kijken. Het antwoord kwam diezelfde middag in een mailtje van de sportschool: we gaan woensdag weer open. Reserveer nú je plekje.
Uhm… luxeprobleem. Vogels kijken of me uitleven in de sportschool? Ik ga maar geen peiling doen onder de luisteraars, want ik vermoed dat ik de uitkomst wel weet. Nou ja, laten we zeggen: het is allebei goed. Dus ik ben ook weer aan het sporten geslagen. Heerlijk! Helemaal nat geworden, net als in die regen, maar dan anders.
Maar nu… eerst zondag. Voor mij betekent dat: de kerk. En ik hoop voor u of jou ook. En anders? Dan op deze zondag toch echt de natuur maar verkiezen boven de sportschool, zou ik zeggen! Of het nu droog is of als er regen valt, er is genoeg te zien! Een mooie zondag gewenst!