Vroeg op 5
EO

Uitzending 29 september 2019

  1. Nieuwschevron right
  2. Uitzending 29 september 2019

Muziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam

Vroeg Op 5

Overdenking

Vorige week trouwde een gemeentelid, een zuster uit onze gemeente. Een Amsterdammer. En de V gelukkige bruidegom is een Rotterdammer. Ik mocht de huwelijksdienst leiden, samen met een Rotterdamse dominee. Het feest vond in Rotterdam plaats; het bruidspaar had een soort deal gemaakt: trouwen in Rotterdam, maar wonen in Amsterdam! Dat leverde uiteraard de nodige hilariteit op. Maar we hebben ons ingehouden, als dominees.
Het was een mooi feest. Niet eerder heb ik een stel getrouwd dat elkaar echt via internet, datingsite Funkyfish, leerde kennen. Ik moet erkennen dat ik daar altijd wat sceptisch over was. Maar achteraf moet ik belijden dat dit een gedachte is die vooral veel over mijzelf zegt. Tja, ik ben getrouwd met het meisje dat ik op mijn 13e in een sinterklaasgedicht heb gevraagd, dus wat heb ik nu eigenlijk te zeggen over een stel wat verliefd is, veel van elkaar houdt, de nodige struggles overwonnen heeft en elkaar via deze datingsite leerde kennen?
‘We hebben geen spectaculair verhaal, eerlijk gezegd, maar het is gewoon goed zo!’ En dat straalt er vanaf, dus daar twijfel ik niet over.
Mooi, dat nieuwe media ook nieuwe mogelijkheden bieden. Vroeger kon je, overzee als zendeling (waar ik interesse in had) nauwelijks contacten met het thuisfront. Nu des te beter. Niet dat het altijd allemaal beter wordt, want er zijn ook voorbeelden van mensen die naar het buitenland vertrekken en daar minder goed functioneren omdat ze zich minder dan vroeger genoodzaakt zien aan te passen aan de nieuwe cultuur. Je kunt immers elke dag, als je wilt, lekker met ‘thuis’, met Nederland, met je familie en vrienden contacten. Je kunt ze zelfs zien.
Toch vind ik het mooi om te zien dat de nieuwe media, zoals datingsites, ook positief werken. Dat mensen elkaar vinden. Dat ze elkaar, in een geïndividualiseerde samenleving, op deze wijze kunnen ontmoeten. En tegelijk: iedereen weet dat het niet bij digitaal kan blijven. Er gaat niets boven een ontmoeting in het echte leven, van mens naar mens.
Precies dat geldt ook het christelijk geloof. Je kunt veel over God leren, van Hem gaan houden, verliefd worden… als je filmpjes op internet of televisie ziet waar Hij ter sprake komt. Maar het gaat niet zonder een persoonlijke ontmoeting die je op een dag met Jezus krijgt. Vroeger citeerden ze dan vanuit de oude vertaling een mooi Bijbelvers: ‘Zeg Gij tot mijn ziel: Ik ben uw heil.’ Met andere woorden: dat je uit Gods eigen mond hoort… dat jij van Hem bent. Dat Hij je Redder is. Dat Hij voor je stierf aan een kruis. Dat Hij je innig lief heeft.
Ik zou zeggen: geniet van radio. En tv. En internet. En social media. Maar laat het nooit in de plaats komen van echte ontmoetingen met mensen en met God. Hij heeft je gemaakt voor die relatie met Hem!

PLATENLIJST

06.00-07.00 uur

01) Rolls like Tumbleweeds – Paul Cherryseed

02) Come as you are – Jaci Velasquez

03) Alway’s on my mind – Michael Buble

04) What the World needs now – Dionne Warwick

05) You me and Jesus – Cliff Richard

06) Liefde voor altijd – Irma Dee

07) I am the Bread of Life – Oslo Gospel Choir

08) In Your arms – Heather Miller

09) The simple life – Gavin Chatelier

10) Watching and waiting – Carrie & David Grant

11) Keep the Candle burning – Remco Hakkert

12) In goed handen – Kinga Ban

13) Friends – Michael W. Smith, Pearl Joan & Dwight Dissels

14) Pray where you are – Lost Dogs

15) How deep the Father’s love for us – Troy Donockley

07.00-08.00 uur

01) What a mystery – Josh Wilson

02) Jesus, draw me nearer – Kelly & Kristyn Getty

03) Daisies and Roses – Burlap to Cashmere

04) Imagination – Bethany Dillon

05) Ik wil U danken – Christian Verwoerd

06) Older Angel – Kate Campbell

07) Hope of Deliverance – Paul McCartney

08) Build my Mansion, next door to Jesus – The Rambo’s

09) My Prayer – Ray, Goodman & Brown

10) Because He loved me – Celine Dion

11) Swing Low sweet Chariot – Eric Clapton

12) Ik verhoog Uw naam – Opwekking

13) Cats in the Bakery – Frank van Essen