Vroeg op 5
EO

Uitzending 24 maart

  1. Nieuwschevron right
  2. Uitzending 24 maart

Muziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Vroeg Op 5

© foto ANP

OVERDENKING

Waarschijnlijk gaat het bij jou net als bij mij. Als er nieuws op je af komt van aanslagen en onveiligheid, als er politiek van alles gezegd wordt, als het je bij de handen afbreekt omdat je enerzijds ziet dat mensen prima integreren en anderzijds dat dit voor veel mensen niet geldt; als je ook nog ziet dat aanslagen in Nederland diverse keren gepleegd werden door blanke Nederlandse mannen… dan weet je toch niet meer waar het heen moet?
Ik word er soms wel een beetje moedeloos van. En anderzijds: wat heb ik te klagen? Het cijfer dat we als Nederlanders geven aan ons land en leven is hoog; we horen bij de top als het gaat om inkomen, gezondheidszorg én, jawel, veiligheid. Ik geneerde me gewoon toen ik afgelopen week zowel uit een dorpje in Oeganda als een stad in Bangladesh appjes kreeg of het wel goed met me ging na de aanslag in Utrecht. Zo snel haalde het nieuws de wereldpers. Terwijl er in die landen veel meer narigheid, dood en verderf is… wat nauwelijks het nieuws haalt.
Onwillekeurig dacht ik terug aan een les die ik ook van brother Andrew, Anne vd Bijl (de oprichter van Open Doors) leerde. Hij zei na de aanslagen van 11 september 2001 in Amerika: ‘Moslimterroristen? Daar moet je naartoe gaan. Die moet je liefhebben. Die moet je omhelzen. Want om te schieten heb je afstand nodig.’
Dat is een doordenkertje. Je kunt er sceptisch over zijn. Voor mij is het een antwoord op de vraag wat ik nu kan doen. Je kon stemmen afgelopen week. En je kunt vinden dat mensen harder aangepakt moeten worden. Dat vind ik wel, tenminste. Strenger straffen ook.
Maar ja, daar kan ik zelf zo weinig aan doen. Wat kan ik wel doen voor de ander die totaal mijn persoon niet is? Hem of haar leren kennen en liefhebben zodat er steeds minder afstand tussen ons is. Of hij of zij nu een aso is, of iemand uit een andere sociale klasse, of een lompe boer, of een moslimvluchteling, of een Europese allochtoon, een Duitser of een Pool, arm of rijk… iemand die ánders is dan ik. Maar die wel door God gemaakt is, naar Zijn beeld. Zelfs zieke gekken met pistolen… natuurlijk, je moet om je veiligheid denken, maar ik zou hen willen leren kennen. Ik zou persoonlijk wat willen doen. Gewoon op mijn eigen plekje. En eerlijk gezegd… doe ik dat al. En het is tof. Het valt me mee en het is verrijkend.
Zelfs je vijanden? Tja, zelfs dat. Al hoef je daar niet direct mee te beginnen. Wat mij inspireert en in beweging zet is dat Jezus Christus de hemel verliet om hier op aarde te komen wonen, onder mensen die Gods vijand waren en zijn. Hij zocht ze op. En overbrugde de afstand. Dat kan… als je echt vervuld bent van liefde. Een enorme uitdaging. Ik bid om kracht zodat ik dit kan blijven doen. Al is het er maar voor één, die door de liefde die hij van mij krijgt (of eigenlijk: van Jezus door mij heen) zal veranderen.


PLATENLIJST

06.00-07.00 uur

Hands Of The Healer, Brandon Heath
Love is Waiting, Brooke Fraser
Find your Kindness, Rend Collectieve Experiment
Make us one, Cindy Morgan
Sweet surrender, John Denver
Rust, Reyer van Drongelen & Mirjam de Jager
When I look into Your eyes, Kenny Marks
Joy!, Joyce van Boven
Carry On, Stu Garrard & Michael W. Smith
Zeg Me, Kinga Ban
Big Blue Sky, Bebo Norman
Yes, I believe, Point Of Grace
One hand, one heart, Nueva Manteca

07.00-08.00 uur

I Will Sing Of My Redeemer, Selah & BarlowGirl
Sanctus, Travis Cottrell
Heart Of My Heart, Lara Landon
Listen and learn, Geoff Moore
Het allerbeste komt er nog aan, Rebecca Steenbergen
Reason I live, Big Dismal
Show you love, Reana
I wish you Jesus, Scott Wesley Brown
Strength of my live, Leslie Philips & Russ Taff
Rattling the air, One Hundred Days
Bonded Together, Twilla Paris
Doorgrond Mijn Hart, Opwekking
Doorgrond Mijn Hart, Jan Lenselink & Dick LeMair Orchestra