Vroeg op 5
EO

Zondag 11 juli 2021

  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 11 juli 2021

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

06:00-07:00
The World Needs Jesus – Malcolm And Alwyn
Love Is The Only Power – Out Of The Grey
Bound To Come Some Trouble – Rich Mullins
Softly And Tenderly – Twila Paris
Hoor Jij De Vogels Nog Fluiten – Christian Verwoerd
My Soul Desire – Deniece Williams
What A Wonderful World – Jorginho Paunussa
Say The Name – Margaret Becker
Let His Love Into Your Heart – Brent Bourgois
Into My Heart – Patty Cabrera
Mooie Vader – Coen van den Heuvel
The Loving Kind – Cindy Morgan
That’s What I Love About Sunday – Craig Morgan
Parasol – Jesse Cook

07:00-08:00
He Will Love You – Cheri Keaggy
Someday I May Rise Above It All – Bruce Carroll
He Ain’t Heavy… He Is My Brother – Olivia Newton John
We Are The Reason – David Meece
Wat Een Mensenoog Niet Zien Kan – Elise Mannah
Whenever God Shines His Light – Van Morisson & Cliff Richard
What The World Needs Now Is Love – Dionne Warwick
Be In Her Eyes – Our Family
Just A Prayer Away – Jaci Velasquez
By Your Name – Michael Card
A Song In The Night – Silverwind
Bij Uw Rivier Wil Ik Komen – Opwekking
Lamb Of God – Mark McClure

Overdenking van Jurjen ten Brinke:
We denken deze weken na over de vraag hoe je in West-Europa het Evangelie aan de man brengt. De Bijbel, Gods Woord is hetzelfde gebleven maar de context waarin we werken is veranderd. Ik denk dat een paar dingen belangrijk zijn.
Als we uit zijn op een missionaire ontmoeting… hebben we het niet over een ‘terugtrekken’ in je eigen zuil, zonder veel contact met de samenleving waarin je leeft. En wat we denk ik ook niet meer moeten willen is om politieke invloed te bouwen om daarna onze normen en waarden aan de samenleving op te leggen als men daar totaal geen boodschap aan heeft. En we moeten ook maar niet proberen om als kerk zo relevant mogelijk te zijn, waarbij we ons helemaal aan de cultuur aanpassen en er nauwelijks meer een tegendraads christelijk geluid is.
Wat nodig is, is dat gelovigen verbinding maken met anderen. Vriendschappen sluiten. Een zegen zijn. En tegelijk kritiek leveren op wat niet klopt, in het verlangen dat mensen zich bekeren, naar God toekeren.
Je hebt het dan nodig dat je de cultuur waarin je leeft leert kennen. Dat kan door je onder te dompelen in de seculiere cultuur. Je kunt populaire films bekijken. Of naar podcasts luisteren die geproduceerd zijn buiten jouw context. Ik lees zelf intensief het Parool, om de Amsterdammer te leren begrijpen. Ik zit in een medezeggenschapsraad van de school van mijn kinderen en leer daar van het ‘denken’ van anderen, moslims en niet-gelovigen. Niet om me aan te passen, maar wel om haakjes en ingangen te hebben voor het Evangelie van Jezus Christus. Ooit kreeg ik van een oude vrouw een schilderijtje met daarop een doosje met 12 vakjes, vakjes voor verschillende vishaakjes. Het was een vissersdoosje, en de oude vrouw vertelde erbij: je bent een visser van mensen, vergeet nooit dat elke vis z’n eigen haakje nodig heeft. De één een grote, de ander een kleine. Onthoud dat.
In Amsterdam zei een dominee ooit: als je Jantje over Jezus wilt vertellen, dan moet je Jezus goed kennen, maar Jantje ook. De slogan ‘Jezus is op alles het antwoord’ klinkt mooi, maar terecht zegt Visje (de tegenhanger van Loesje) dan: wat was ook alweer de vraag?
We moeten de vraag van onze niet gelovige buurman leren kennen. Bij mij is dat door schade en schande heen gebeurt. Ik heb twee jaar lang elke twee maanden met iemand geluncht waarbij we doorspraken over het leven. Hij was atheïst maar vond het interessant. Na twee jaar verhuisde hij en vertelde hij me dat hij agnost was geworden. Dat was al iets. Maar de grootste fout die ik bij hem ooit maakte, was dat hij uitlegde dat hij Jezus niet nodig had om gelukkig te zijn. Het ging prima. Ik dacht koortsachtig na en zei: stel je voor dat je in een prima Volkswagen Golf rijdt, fijne auto. Maar er staat ook een prachtige complete BMW voor je klaar. Dan ben je toch gek als je die BMW laat staan? Hij keek me even doordringend aan en begon toen te lachen: ‘Ik hou echt niet van BMW’s’, zei hij.
Ik realiseerde me dat ik probeerde om iemand warm te maken voor het geloof, maar dat ik de vraag van zijn leven niet kende. En wat heb je dan te vertellen?
Dus vandaag een oproep: leer de ander kennen, leer je dorp of stad kennen, leer je cultuur kennen, weet wat er leeft, ga actief op zoek naar de vraag wie God daarvoor op jouw pad brengt.
Een hartelijke groet en een fijne zondag!