Vroeg op 5
EO

Zondag 20 juni 2021

foto: pixabay.com
  1. Nieuwschevron right
  2. Zondag 20 juni 2021

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

06:00-07:00
Holy, Holy, Holy – Audrey Assad
My God Is Real – Al Green
We Will Trust You – Ginny Owens & GlassByrd
My Special Prayer – Percy Sledge
Ha Én Rozsa Volnék – Als Ik Een Roos Zou Zijn – Kinga Ben
Guide Me, O Thou Great Jehovah – Kelly Joe Phelps
Is There Any Chance – Sharon Kips
I Don’t Belong – Buddy Green
I’m A Believer – The Boones
Mijn Herder - Trinity
All That I Need – Point Of Grace
Pass Me Not – The Martins
Wonderful, Merciful Saviour – Susan Ashton
Pass Me Not – Eden Symphony Orchestra

07:00-08:00
Restin’ In Jesus – Don Francisco
You Can’t Imagine – The Crabb Family & Kelly Bowling
My Shepherd (Psalm 23) – Michael Card
I’ve Never Known Love – Pam Thum & Clay Crosse
Gevoelsmens – Martin Brand
Sweet Peace Of God - Cheri Keaggy
Only Jesus – Adrian Snell
Above All – Jayne Lewis
Listen – Rogier Pelgrim
I Need You To Hold My Hand – Naomi Shelton & The Gospel Queens
Sweet Jesus – Selah & Jll Philips
Prayer For A Friend – Casting Crowns
God Is Mijn Herder – Opwekking
Holy, Holy, Holy – John Catchings

Overdenking van Jurjen ten Brinke:
Van de week woonde ik m’n eerste vergadering van SOFAK bij. Dat is het steunfonds allochtone kerken. Het is de financiële tak van SKIN (Samen Kerk in Nederland); een overkoepelend orgaan van migrantenkerken.
SOFAK helpt migrantenkerken die een steuntje in de rug nodig hebben. Omdat ze door corona geen of minder inkomsten hebben… Maar ook als ze (buiten corona tijd om) goede dingen voor hun omgeving doen, een opstartsubsidie nodig hebben of onverwachte kosten hebben waar anderen in kunnen bijdragen.
Ik had geen tijd meer over in de week, dus ik heb met m’n leidinggevende bij de EO gepraat. Is dit niet dé manier om meer migrantenkerken te leren kennen? Zal ik daar ietsje van mijn EO-tijd in steken? Dat vonden we allemaal wel, plus het vergroot mijn netwerk onder migrantenchristenen, waar er zoveel van zijn in Nederland en die voor zoveel mensen niet bekend zijn.
We hebben zo’n 15 aanvragen behandeld van de week. De meest wonderlijke namen van kerken kwamen langs (Mountain of Miracles and Wonders, Safe Haven, Jesus Christ Foundation en zo meer). Maar ik was onder de indruk van het feit dat het bestuur echt wist waar ze het over hadden, er onderzoek is gedaan, mensen hun aanvraag moeten ondersteunen met referenties en andere documenten. Wat gebeurt er veel in dit land! En wat zijn migrantenchristenen actief in hun omgeving. Wat is er een boel hoop en geloof… en anderzijds, wat is het verdrietig dat meerdere van hen in een soort wurgcontract met een verhuurder zitten, ook in corona-tijd, terwijl juist in deze kerken de contante inkomsten (o.a. van illegale gemeenteleden) hard zijn teruggelopen. Het is in deze culturen niet zo dat je wel even per bank je bijdrage overmaakt…
Migrantenkerken. Wat kunnen we veel van hen leren. Qua vertrouwen, geloof, dat God het moet doen en dat je links en rechts je hand durft op te houden voor een bijdrage. Zo noem ik het maar gewoon. Durft op te houden. Zelf moest ik dat in Amsterdam-Noord ook erg leren; wij zijn nog niet zelfvoorzienend. We gebruiken meer geld dan wat de leden opbrengen. Je hoort jezelf praten als je dan in het land om bijdragen vraagt. Maar: ik ben een beetje bekeerd van die gedachte, sinds iemand die ons royaal steunde tegen me zei: Weet je Jurjen, ik moet jou en jullie bedanken. Dat ik jullie mag dienen met geld. Dat voelt als een zegen!
Wat bijzonder. Ik denk dat deze broeder echt had geleerd dat je rijker wordt door te delen. En ik word daar oprecht blij van! Het moedigt me aan om me in te zetten voor de kerken die minder hebben. En ik vraag vrijmoedig steun bij degenen die meer hebben. Immers: als broeders en zusters lijden, dan lijden wij mee. Dan dragen we mee. Dan helpen we mee. God is degene… die ons verbindt.
Een fijne zondag toegewenst!