Vroeg op 5
EO

22-12-2019

  1. Nieuwschevron right
  2. 22-12-2019

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Vroeg Op 5

Overdenking

Het is bijna Kerst! Wat heerlijk om dat weer te mogen vieren. Na lange voorbereiding en na allerlei vieringen en concerten die er al waren, de afgelopen weken… is het woensdag echt zo ver.
Een tijd van verwachten van de Koning… afwachten, verwachten, ja Hij komt. En tegelijk ook een tijd die voor allerlei mensen donker en eenzaam is.
Hoe deal je daar mee? Als er niets vanuit de hemel komt? Dan fluistert er een stem in je hart: ‘Waar is nou jouw God?’ Dan mag je dit bedenken: je staat niet helemaal met lege handen.
Want wat je hébt, is dat God een belofte heeft gedaan. Hij heeft een eed gezworen. De kerk houdt zich daar al tweeduizend jaar aan vast, en zij zal dat blijven doen. Ik roep je op: doe dat ook. Ook als je een tijdje niets van God merkt sta je niet met lege handen. Hij heeft jou een eed gezworen toen je gedoopt werd, als kind of als tiener of volwassene. Houd je dááraan vast. Zelf spreek ik vandaag in de gemeente die ik mag dienen over Jesaja 62. Daar klinken de woorden over de wachters op de muren van Jeruzalem die niet ophouden om te bidden. Die ‘zichzelf en God geen rust gunnen’. Zo stevig staat het er. Omdat wij de redding van onze Heer Jezus nog steeds verwachten, dáárom mag de HEER geen rust krijgen.
Wat ver gaat dit, vind je niet? Het is bijna een beetje gênant. Is dat niet ‘zeuren’, dag en nacht een beroep doen op God? Ja, soms wel. Wij moeten met ons gebed van ophouden weten, wanneer Hij laat zien dat Hij iets anders besloten heeft dan wat wij zouden willen. Maar hier is het anders. Want hier wordt Hem in herinnering gebracht wat Hij beloofd heeft. Hij heeft Jeruzalem gezworen dat Hij redding zou brengen, vers 8. Dáárom mag Hem geen rust worden gegund. Met een gebed waarin wij de HEER vragen om te doen wat Hij plechtig beloofd heeft, mogen wij in alle vrijmoedigheid bij Hem aankomen, net zo lang totdat Hij er op antwoordt.
Kijk, in de adventstijd denken we vooral aan de belofte dat onze Heer Jezus in heerlijkheid zal verschijnen, en dat Hij alle kwaad zal overwinnen. Aan die belofte mogen wij God houden, juist ook wanneer het de schijn heeft dat er niets van terecht komt.
Gelukkig zijn er tijden dat je als christen concreet ervaart dat God doet wat hij beloofd heeft. Ik wens ze je toe, vandaag. En als je je afvraagt of het nog plaats vindt, stem dan straks om 11.05 uur maar af op NPO2. Waar je een dominee in Sliedrecht ziet, die van de kerk naar de kroeg ging. Om mensen te ontmoeten en hen over Jezus te vertellen. Prachtig!
Een mooie zondag toegewenst!

Playlist

06.00 - 07.00

Silent night Celtic Woman

The first Noel Josh Groban & Faith Hill

I’ll be home for Christmas Barlow Girl

Klein Gloria Sela

Breath of Heaven Guy Penrod

Tennessee Christmas Amy Grant

Thankful Josh Groban

Christmas day Michael W. Smith & Mandisa

U bent meer dan welkom Joke Buis

Joyful, joyful, we adore thee Rend Collective & Urban Rescue

What Child is this Lauren Daigle

Silver bells Jerry Vale

Piano carol Max Stark

07.00 – 08.00

O Holy night Tasha Cobbs Leonard

Let us got to Bethlehem Phil Keaggy

Labor of love Andrew Peterson & Jill Phillips

God is with us Casting Crowns

Zoon van God LEV

When I think upon Christmas Hillsong

White Christmas Michael Buble

Bethlehem skies Dara Maclean & Dave Barnes

Holy is the lamb Oleta Adams

Hail almaighty King Cliff Young

O little town of Bethlehem James Morrison

Zie de stroom van Jezus liefde Opwekking

Breath of Heaven David Fitzgerald