Vroeg op 5
EO

19-01-2020

  1. Nieuwschevron right
  2. 19-01-2020

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Vroeg Op 5

Soms zijn er van die onderwerpen waar de Bijbel best duidelijk over is of lijkt te zijn, maar waar toch verschillend over gedacht wordt én wat lang niet aan bod is geweest in de theologie, in preken, in thema’s van kerken en christelijke magazines en kranten. En op andere momenten popt het dan helemaal op. Een van die onderwerpen is duurzaamheid. Tja, iedereen heeft het over milieu en toekomst en er zijn allerlei alarmerende rapporten, die door anderen dan weer als nepnieuws of linkse hobby’s bestempeld worden.
Hoe het ook precies zit: ik had een draaidag (opnames voor Nederland Zingt Dichtbij) bij een dame in Lelystad. Ze heeft een bedrijf in kinderopvang verkocht en is gaan pionieren met een eerlijk kledingmerk, Fair Rebel. Met alle passie en enthousiasme liet ze me kleding zien, de webshop, de fotoshoots om het gebeuren aan de man te brengen… en het deed me wel wat. Ze weet van nagenoeg elk t-shirt uit welke fabriek het komt, in Bangladesh of een andere plek… hoe de arbeidsomstandigheden er zijn en wat dus ook de eerlijke prijs is.
Ik werd er zo enthousiast van dat ik dingen bij haar gekocht heb, stevige prijs… maar ja, principes mogen wat kosten. Vandaag kun je haar verhaal in Nederland Zingt Dichtbij op NPO2 horen, om 11.00 uur. En daarna geef ik mijn dochters dan zo’n kledingstuk. Nou ja, daarna… ik zit dan in de kerk, of liever: ik sta er te preken, en we kijken Nederland Zingt Dichtbij altijd gezamenlijk terug. Krijgen mijn kinderen tenminste ook van die mooie oude NL Zingt liederen te horen en een toespraakje, preekje van 6 minuten, van paps. En vandaag… een kadootje erbij! Nadat ze, hopelijk, warm gemaakt zijn door het verhaal van deze dame.
Vandaag wil ik een pleidooi houden voor dit soort mensen, die een soort luis in de pels zijn van ons luxe leven. Die ons de vraag stellen waarom we niet kritischer kijken naar onze kledingkast. Die het probleem van textielfabrieken in de derde wereld onder je neus wrijven op een manier dat het ongemakkelijk wordt. Dat raakt me gewoon… en ik denk… omdat het me aan iemand doet denken. Jezus. Die ook ongemakkelijke dingen zegt en zei. Die ook niet altijd zalvend was. Die klip en klaar benoemde dat je mooi gelovig kunt zijn, of liever: je zo kunt noemen (en je aan alle voorschriften kunt houden), maar die meer ‘rebel’ wil zien. Ingaan tegen wat zo ‘logisch’ is. Kritische opmerkingen durfde te maken.
Maar, let op: in LIEFDE. Altijd weer. Scherp, doch liefdevol. Uitnodigend. Zonder ‘jij ook altijd met je…’ Ik wil dat graag. Daar strek ik me echt naar uit. In onze kerk zijn we momenteel aan ’t vasten en bidden… drie weken lang… en een van mijn ‘doelen’ is om nog meer op Jezus te lijken en vooral minder te vinden van anderen. En toch… niet vaag te worden. Me kritisch laten bevragen zonder dat ik me ga verdedigen. Laat het maar tot nadenken stemmen. En zelfs tot ander koopgedrag.
Ik wens je een mooie zondag toe!


Playlist

06.00 – 07.00

One more river The Hoppers

Fear not Missi Hale

10.000 reaseons Rend Collective Experiment

Always for you Michael English

In Gods naam Psalmen voor nu

Road to Zion Petra

Out of my bondage Leigh Nash

Genade is genoeg Gerald Troost

Better than a Hallelujah Amy Grant

The promise Danielle

More love to thee Bruce Carroll

Hoe machtig is uw naam Sela

Right on time Randy Travis

Autumn of our love Spyro Gyra

07.00 – 08.00

Days like these Natalie Grant

Do you wanna be well The Gaithers

Beyond Joann Rosario

Het levende bewijs Kinga Ban & Elisa Krijgsman & Jannis Beens

& Kees Kraaijenoord

Songbird Jillian Edwards

Love song for a savior Jars of clay

All of me Pam Thum

Flood waters Josh Garrels

Healing Deniece Williams

Mercy said no Greg Long

How great thou art Martina McBride

Wij zijn hier bijeen in Jezus naam Opwekking

Driving through rain Tom Howard