Vroeg op 5
EO

05-01-2020

  1. Nieuwschevron right
  2. 05-01-2020

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Vroeg Op 5

Overdenking

De eerste zondag van het nieuwe jaar onzes Heeren, 2020. Ook namens mij een mooi, gelukkig en door God gezegend 2020 toegewenst! Met alle goede voornemens die daar bij horen. Ik hoop dat het jou, gezond of ziek, óók lukt om die voornemens te hebben. Niet zozeer vanuit een houding van ‘dat gaan we eens even fixen’, maar wél vanuit een diep besef dat je afhankelijk bent van je Schepper, van God, die echt het állerbeste met je voor heeft. Met jou, én met heel Zijn schepping waar wij deel van uit maken. Een mooi beeld daarvan is een boom, aan de rand van een beek of stromende rivier. Misschien wel het liefst aan de rand van een oase, middenin de woestijn. De wortels van die boom zijn gaandeweg naar beneden en opzij gegroeid en bij het water uitgekomen. En dan kan er iets móóis gebeuren: temidden van een dorre omgeving is er een boom die vrucht geeft en (als het om landen gaat zonder de vier seizoenen): die niet eens zijn blad verliest.

Prachtig. Als je iets ziet van ‘hoop temidden van de wanhoop’; ‘licht in de nacht’; ‘leven waar veel doodsheid is’. En dat is natuurlijk ook precies waar jij en ik staan in deze wereld. Immers: hoe ga je dit nieuwe jaar in?
Als je een beetje thuis bent in de Bijbel, dan weet je dat dit beeld rechtstreeks uit de Psalmen komt, uit Psalm 1 om precies te zijn. Het gaat daar over iemand die vreugde vindt in de wet (je kunt ook zeggen: de Weg) van de HEER en zich daar dag en nacht in verdiept. Iemand die God wil volgen en niet met het kwaad bezig wil zijn. Hopelijk geldt dit ook voor jou. Over die persoon zegt de schrijver in vers 3 van Psalm 1: ‘Hij zal zijn als een boom, geplant aan stromend water. Op tijd draagt hij vrucht, zijn bladeren verdorren niet. Alles wat hij doet komt tot bloei.’
Wil je dat!? Ik verlang daar echt naar. Niet zozeer om er als miljonair uit te komen, maar veel meer omdat dit een soort hemels gevoel zou moeten zijn: dat de dingen die je doet (wat dat ook is in jouw leven) iets goeds opleveren, tot bloei komen. Wauw!
De schrijver van de Psalm zegt dat er dingen zijn die je níet moet doen en die je wél moet doen. En in die zaken die je niet moet doen (meegaan in het kwaad, de weg van zondaars volgen, met spotters aan tafel zitten) zit één centrale beslissende vraag: bij wie zoek je advies en raad? De raad die je aanneemt, bepaalt namelijk de koers van je leven. Als jouw raad komt van mensen die Gods principes afwijzen en zijn normen in de wind slaan, dan moet je ook niet rekenen op Gods zegen.
Maar er zijn ook dingen die je wél moet doen: vreugde vinden in de wet van de Heer en er dag en nacht over nadenken. Want de uiteindelijke bron van alle wijze en goede raad is de wet van de HERE. Als je je hart en je denken voortdurend met Zijn richtlijnen in overeenstemming brengt, dan zal God je zegenen en je dingen tot bloei doen komen.
Dat kan een tegenvaller voor je zijn. ‘Oh, dus als ik een mooi 2020 wil hebben moet ik naar Gods pijpen dansen. Zijn wet in acht nemen.’ Nou, ik zou het graag anders benoemen. Als je gelooft dat Hij je heeft gemaakt, nota bene naar Zijn beeld. Dat Hij je, als je Jezus kent, bovendien heeft vrijgekocht van je schuld en schaamte, dan wíl je niet anders dan voor Hem leven. Omdat je dan tot je doel komt. Het is, heel simpel gezegd, als een wat luxe auto die je hebt gekocht. Een tijdje geleden werd bekend dat het grootste deel van de mensen die in zo’n autorijden lang niet alle functies gebruiken. Terwijl die functies er juist zijn ingebouwd om veilig op je eindbestemming te komen. Als je ze gebruikt, komt de auto (en z’n aanschafwaarde) tot zijn doel. En dát is wat de Psalmschrijver ook bedoelt. God heeft jou gemaakt. Hij is je Schepper. En als je tot je doel wilt komen, tot bloei wilt komen, vrucht wil dragen… leef dan zoals God het bedoeld heeft. Leef dan volgens je gebruiksaanwijzing, gemaakt door je Schepper, die jou creëerde.
Ik wens je toe dat je in 2020 met vreugde mag werken aan dat wat je hand vindt om te doen. Hoe groot of hoe klein dat ook is. Dat je vreugde ervaart in het volgen van Gods geboden. Omdat Hij ze in je hart heeft geschreven en ze steeds meer een goede gewoonte van je worden (zoals een goede chauffeur die al lange tijd zijn auto bestuurt echt niet meer hoeft na te denken bij al die mooie functies, hij gebruikt ze gewoon automatisch en de auto komt tot zijn doel).
Ja, ook in de woestijn. Ook als het dor is. Ook als er akelig nieuws voorbijkomt. Je zult vrucht dragen. Je bladeren zullen niet verwelken. Alles wat je doet komt tot bloei. En dit, beste mensen, belooft God. Is dat niet fantastisch!?

Playlist

06.00-7.00

A new beginning Silverwind

Who hung the moon Kim Boyce

Learning to love you more Oleta Adams

Untitled Hymn Chris Rice

Undivided First Call

Rust Reyer van Drongelen & Mirjam de Jager

Faithful heart Pam Thum

Welcome to eternity Revive

Walk your road Watermark

How great Thou art Michale W. Smith

Heb het leven lief Elise Mannah

That’s me in the corner Adrian Snell

The quiet hours Phill Keaggy

07.00-08.00

We are a beginning Sarah Masen

Holy, Holy, Holy Donnie McClurkin

I call Him love Kathy Troccoli

He will carry me Mark Schultz

Herstel mijn eerste liefde Marcel & Lydia Zimmer

To me Matthew West

Grace abounds Laura Story

As the deer David Phelps

Hold on to me Point of Grace

On my knees Nicole C. Mullen

Uw liefde laat nooit los Opwekking

Columba Aspexit David Fitsgerald