Vroeg op 5
EO

Uitzending 31 maart

  1. Nieuwschevron right
  2. Uitzending 31 maart

Muziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Vroeg Op 5

OVERDENKING

Deze week realiseerde ik me weer eens hoe verschillend mensen zijn en hoe verschillend je ze moet benaderen wil je elkaar kunnen begrijpen.
Omdat ik leiding geef aan een kerk met veel culturen en verschillende soorten mensen, hoog en laag opgeleid, rijk en arm, word ik daar nog nogal eens mee geconfronteerd. Je hebt een boodschap die je wilt overbrengen naar de ander en dan kan er wel eens iets fout gaan in de communicatie. Of het wordt verkeerd begrepen en dat moet je dan met elkaar uitpraten in een persoonlijk gesprek en vooral niet via bijvoorbeeld whatsapp.
Als het gaat om de boodschap van God, het Evangelie, de blijde boodschap van redding voor mensen en contact met de Hemelse Vader, geldt iets soortgelijks. Mensen uit Afghanistan of Iran hebben niet zoveel met schuld, meer met schaamte. En dus stierf Jezus aan een kruis voor hun schaamte. Mensen uit culturen van syncretisme (vermenging van godsdiensten) hebben moeite met het exclusieve van het christelijk geloof. En mensen met een behoorlijk rechtvaardigheidsgevoel uit Westerse samenlevingen kunnen moeilijk omgaan met gezag. God, die iets over jou te zeggen heeft.
Op mijn vensterbank staat een prachtig schilderijtje. Ik kreeg het van een oude vrouw die ons werk in Amsterdam al jaren steunt en die voor ons bidt. Hoe bijzonder is dat! Ze stuurde het me op nadat ze de schuur van haar overleden man had opgeruimd. Er staat een bakje met allerlei vishaakjes op het schilderij. In kleine letters staat er rechtsonder: ‘vissers der mensen’. Dat is de benaming die Jezus aan Zijn discipelen gaf in Matteüs 4:19. En in het kaartje dat ze erbij schreef zei ze: let goed op, als je bezig bent met je werk. Verschillende vissen hebben verschillende haakjes nodig om gevangen te worden. Daar wist mijn man, die veel viste alles van. Maar dat geldt ook voor jou in Amsterdam. De één heeft veel liefde nodig, de ander een confronterend verhaal, een derde mag je dienen en een volgende heeft behoefte aan veel vriendschap. Ooit schreef een buurvrouw dat zij wel jaloers was op al die mensen die bij de kerk horen en dat zij dat ook zou willen. Deze week realiseerde ik me weer eens hoe verschillend mensen zijn. En hoe je verschillende mensen dus verschillend moet benaderen, wil je elkaar tenminste begrijpen.
Omdat ik leiding geef aan een kerk met veel culturen en verschillende soorten mensen, hoog en laag opgeleid, rijk en arm… komt dat behoorlijk vaak naar voren. Je hebt een boodschap, iets wat je een ander wilt vertellen. Ik vertel die boodschap aan de ander. En bij ‘ik’, bij ‘de boodschap’ en bij ‘de ander’ kan iets misgaan, waardoor de boodschap niet overkomt zoals je bedoelde. Dat is vervelend en dat moet uitgepraat worden. Hoe makkelijk social media als whatsapp en andere diensten ook zijn, dit is het grote gevaar: je ziet de reactie van de ander niet en daarom is de gouden regel in ieder geval dat wat je niet live tegen iemand durft te zeggen, je ook niet via de digitale weg naar iemand moet roepen.
Als het gaat om de goede mooie boodschap van God, het Evangelie, de blijde boodschap van redding voor mensen en contact met de Hemelse Vader, geldt iets soortgelijks. Mensen uit Afghanistan of Iran hebben niet zoveel met schuld; meer met schaamte. En dus stierf Jezus aan een kruis voor hun schaamte. Mensen uit culturen van syncretisme (vermenging van godsdiensten) hebben moeite met het exclusieve van het christelijk geloof. En mensen met een behoorlijk rechtvaardigheidsgevoel uit Westerse samenlevingen kunnen moeilijk omgaan met gezag: God, die iets over jou te zeggen heeft.
Op mijn vensterbank staat een prachtig schilderijtje. Ik kreeg het van een oude vrouw van in de tachtig, die ons werk in Amsterdam al jaren steunt en die voor ons bidt. Hoe bijzonder is dat! Ze stuurde het me op nadat ze de schuur van haar overleden man had opgeruimd. Er staat een bakje met allerlei vishaakjes op het schilderij. In kleine letters staat er rechtsonder: ‘vissers der mensen’. Dat is de benaming die Jezus aan Zijn discipelen gaf in Matteüs 4:19. En in het kaartje dat ze erbij schreef zei ze: let goed op, als je bezig bent met je werk. Verschillende vissen hebben verschillende haakjes nodig om gevangen te worden; daar wist mijn man, die veel viste, alles van. Maar dat geldt ook voor jou in Amsterdam: verschillende mensen hebben verschillende haakjes nodig. De een heeft veel liefde nodig, de ander een confronterend verhaal, een derde mag je dienen en een volgende heeft behoefte aan veel vriendschap. Ooit schreef een buurvrouw me: ik ben wel jaloers als ik al die mensen bij de kerk zie hoor; ik zou daar ook wel bij willen horen. Maar ja, eenzaamheid is geen goede reden om je bij een kerk te voegen, toch? Ik heb haar heel snel geantwoord: zeker wel!
Het haakje van deze mevrouw was… eenzaamheid oplossen. En ze komt nu al drie jaar bij ons, met veel plezier… en heeft mensen om zich heen gekregen.
Verschillende mensen, verschillende haakjes. Onthoud het maar!
Maar ja, eenzaamheid is geen goede reden om je bij een kerk te voegen, toch? Ik heb haar heel snel geantwoord: zeker wel!
Het haakje van deze mevrouw was… eenzaamheid oplossen. En ze komt nu al drie jaar bij ons met veel plezier.
Verschillende mensen, verschillende haakjes. Onthoud het maar!

PLATENLIJST

06.00-07.00 uur

Morning Prayer, Don Francisco
Thy Word, Ginny Owens
Prys God, Louis Brittz
Laat Uw vrede heersen, Suzanne van der Velde
That’s what friends are for, Dionne Warwick & Elton John & Gladys Knight & Stevie Wonder
I wish you peace, The Eagles
All we need, Out Of The Grey
Across the miles, Aaron Jeoffrey
Sing, The Carpenters
Gevoelsmens, Martin Brand
How Could I Ever Say Thank You, Kathryn Scott
Healing On Me, Bryn Haworth
My idea Of Heaven, Leigh Nash
Rising Star, Robin Crow

07.00-08.00 uur

Old Time Religion & O happy day, Charlie Rich
Shower the people, Marcia Hines & Belinda Emmett
Fragile, Sting
Square peg, Jill Philips
Ik Wens Jou, Trinity
Night Song, Ellie Holcomb
What A Friend We Have in Jesus, Steven Curtis Chapman
Reach out Your Hand, Dottie Rambo
Let me sing, Andrew Peterson
Find it On The Wings, Sandi Patty
I See A Crimson Stream, The Jim Brady Trio
Dit is een morgen als ooit de eerste, Elise Mannah
Heaven is, Lenny LeBlanc
Ik heb U lief, Opwekking
Tennessee Morning, Phil Keaggy