Vroeg op 5
EO

29-12-2019

  1. Nieuwschevron right
  2. 29-12-2019

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Vroeg Op 5

Overdenking

De laatste zondag van 2019 is een feit.
In de gemeente die ik mag dienen spreek ik vandaag over het léven, aan de hand van de geschiedenis van koning Hizkia. Hij wordt ziek en zal gaan sterven en dat vindt hij erg moeilijk. Want hij wil zijn volk nog dienen. In een bijzonder maar ook heftig gebed, wat we vinden in Jesaja 38, bid hij tot zijn God. Ach Heer, sta in mijn nood voor mij in, lezen we. En dat doet God in dit geval. Het is eigenlijk te simpel om waar te zijn. Nóg een keer komt de profeet Jesaja bij Hizkia op bezoek. Hij was al eerder geweest en zei toen dat Hizkia zich moest voorbereiden op zijn sterven. Déze keer heeft hij de volgende boodschap: Dit zegt de Heer: Ik heb je gebed gehoord en je tranen gezien. Welnu, ik geef je nog vijftien jaar te leven (vers 5). Het is één van de vele Bijbelse passages waarin God gevoelig blijkt te zijn voor wat een mens beweegt en verlangt. Eén van de voorbeelden uit de Bijbel, op basis waarvan Jezus zijn leerlingen leerde: vraag en er zal je gegeven worden, voor wie klopt zal de deur opengaan, jullie Vader in de hemel zal het goede geven aan wie hem daarom bidden. Het is het keerpunt van Hizkia’s leven en het is ook het keerpunt van het lied wat hij schreef: Maar…! (vers 16). Maar mijn Heer zei: ‘Tijd om te leven!’ Ik kreeg nieuwe kracht, God deed mij herleven. Het is zoiets als de wederopstanding van Hizkia.
Het is vervolgens wel belangrijk om te zien wat hij zegt – ook al om niet gefrustreerd af te haken omdat God bij Hizkia wel doet wat Hij bij zoveel anderen schijnbaar niet doet. Ik haal het uit de teksten zelf en het is om diep over na te denken. Hizkia krijgt niet zomaar een verlenging, niet 15 x 365 dagen. God zegt met nadruk dat hij vijftien jaar de tijd krijgt om te leven. Tijd die God je verleent is kostbare tijd, genadetijd. In de bijbel – het boek dat over God spreekt als de Eigenaar van de tijd – is ‘tijd’ geen neutraal begrip, wat je zelf in kunt vullen. Tijd is per definitie tijd van leven.
Heb je nu de laatste week van 2019 begint enig idee wat het met jou zou doen als je nog maar een dag zou bestaan, nog maar een jaar, nog maar vijftien jaar? Heb je door dat God aan het begin van een nieuw jaar ook tegen jou zegt: ‘Tijd om te leven!’ Misschien één dag, misschien een week, misschien zelfs een heel jaar, of langer!
Hizkia heeft zich dit gerealiseerd, daar op zijn ziekbed. Dat er misschien nooit meer een morgen zou zijn, en dat dát alles anders maakt. Dat hij teveel dromen had uitgesteld, misschien wel – modern gezegd – dat hij vergeten was te léven! En elke dag van de vijftien jaar die hij nog kreeg, heeft hij bij zichzelf herhaald de woorden van vers 19 en 20, met die aansporende herhaling: hij die leeft, - leeft! – zal God loven. Laten wij op de snaren spelen voor de Heer. Hizkia gelooft dat elke dag een kostbare dag is als je gelooft dat die je gegeven is, door Hém, God.
Een fijne zondag en een mooie jaarwisseling gewenst!


Playlist

06.00-07.00

Precious memories Randy Travis

When you come home Julie Miller

Reminiscing Little River Band

Not guilty Mandisa

Looking up Lenny LeBlanc

Neem uw plaats The Fruits

Take me back Anointed

Stay with me Kate York

Time to believe Clay Crosse

Wonderful, merciful Saviour Selah

Als ik een roos zou zijn Kinga Ban

Dolphins make me cry Martyn Joseph

Help me hold in Danielle

Sweet hour of prayer John Catchings

07.00-08.00

Soul searching Phil & John

There is a Redeemer Brown Bannister & Kelly Willard

We are the reason David Meece

The warrior is a child Twila Paris

Verdwaald Leen Koster

Do you remember the time Amy Grant

If I stand Jars of clay

Only Your love Margaret Becker

Lean on me Bill Withers

Hunderd more years Francesca Battistelli

Jeses loves me Michael Card

Journey into the morn Iona

That’s what love about Sunday Craig Morgan

Toon Mijn liefde Talitha Nawijn

Mercy, Mercy, Mercy Ben Tankard