Vroeg op 5
EO

Uitzending 12 november

  1. Nieuwschevron right
  2. Uitzending 12 november

Over Joden die allemaal Aliyah gemaakt hebben en wandelen in Klein Profijt

DE WEEK VAN KEES
Met Kees van Velzen

Ergens in een zaal van de Jewish Agency in een plaats aan de kust van Israël. We zijn met zo’n 20 mensen uit Nederland en België aanwezig. Voor ons zitten er 6 mensen. Ze komen uit Rusland, Oekraïne en Venezuela. Venezuela? Jawel Venezuela. Het zijn Joden die allemaal Aliyah gemaakt hebben. Daar sprak ik een paar weken geleden ook over. Maar nu zie ik ze real life voor me. Ze vertellen hun verhaal. En dan mogen we vragen stellen. Maar ze vertellen ons niet alles. Dat hoor ik later als ik het echtpaar uit Venezuela spreek.

PUUR NATUUR
Met Martine Dubois

'Klein Profijt' is een gebiedje dat ligt in de Johanna polder, een minidelta gebied aan een oude arm van de rivier de Maas. Tja…dat betekent wel weer kilometers maken om er te komen, maar mijn favoriete collega Guus van Oostwaard was erg nieuwsgierig naar het gebied, dus het zal heel mooi zijn!
Namen van natuurgebieden zijn vaak makkelijk terug te leiden naar een stad of dorp dat er vlakbij ligt. Maar vaak hebben ze ook namen die je al iets vertellen over het gebied of de geschiedenis. Zo was ik eerder dit jaar op stap in het Veluwse natuurgebied ‘Planken Wambuis’. Een komische naam die op meerdere manieren kan worden uitgelegd, maar de lugubere versie is die van een wambuis van hout. Vrij vertaald is dat dus een doodskist. Een ander natuurgebied dankt haar naam aan de vogel die er vroeger heel veel voorkwam: de Kievitslanden. Het moet er vroeger barstensvol hebben gezeten met die vogels en zo is de naam ontstaan. Zo zal dus ook Klein Profijt een logische en leuke verklaring van de naam hebben.
In ieder geval weet ik al dat het gaat over grienden, rijshout en getijden én dat ik laarzen aan moet. Oké dit wordt spannend. Luistert u mee? De Boswachter

SPEELLIJST

06.00-07.00 uur
1. I don't worry - Silverwind
2. Whole World - Bobby McFerrin & Esperanza Spalding
3. Peace - Watermark
4. Find your kindness - Rend Collective Experiment
5. Love is waiting - Brooke Fraser
6. Sometimes I cry - Buddy Miller
7. Jezus' liefde voor mij - Sela
8. Listen - Rogier Pelgrim
9. The Moon - Kendall Payne
10. When mama prayed - Leigh Nash
11. Along the Wall - Leigh Nash
12. The Lord is my Sheperd
13. Dit is een morgen als ooit de eerste - Elise Mannah
14. Overjoyed - Ben Tankard

07.00-08.00 uur
1. Day by day - Kirsten Alting
2. Back Home again - John Denver
3. You lead me - Half a Mile
4. Make us one - Cindy Morgan
5. Rust - Reyer van Drongelen en Mirjam de Jager
6. There is a line - Susan Ashton
7. Love and learn - Steven Curtis Chapman
8. Seize the day - Carolyn Arends
9. Stil mijn ziel wees stil - Opwekking
10. Orbit - Jesse Cook