Vroeg op 5
EO

08-12-2019

  1. Nieuwschevron right
  2. 08-12-2019

Een programma met gospel-praise- en worshipmuziek en een overdenking van Jurjen ten Brinke, voorganger van de multiculturele kerk Hoop voor Noord in Amsterdam.

Vroeg Op 5

Overdenking

Afgelopen week trok ik een ochtend met Dwight van van de Vijver op. Inderdaad, een dubbele ‘van’. Misschien heb je de aflevering ‘Geboeid’ afgelopen week gezien; hij is voor de EO op zoek gegaan naar zijn roots in Suriname en wilde graag weten hoe zijn voorouders ooit in Suriname terecht zijn gekomen. Als je een achternaam hebt zoals hij… wordt je er je leven lang aan herinnerd dat je ‘van’ iemand was. Van meneer Van de Vijver.
De afspraak die wij van de week hadden, om door te praten over liederen die over ellende, verschrikking, onrecht en ook bevrijding, hoop en verwachting gaan… (dat was gisterenavond op TV, bij Nederland Zingt), die afspraak was in het Van Loon Museum in Amsterdam, op de Keizersgracht. Rijke buurt. Mooi pand. Van, voorheen, meneer Van Loon. Ook rijk geworden met de handel in van alles en nog wat… waaronder (ik durf het haast niet te zeggen): mensen.
Dwight grapte dat hij wel een weekendje wilde blijven hier. Of een stukje van het pand wilde. Maar doorpratend wilde hij dat helemaal niet. Ik was onder de indruk van deze politieagent. Hij was niet boos, niet teleurgesteld, niet vol wraak. Hij heeft vreselijke dingen gezien in Suriname, maar vertelde me dat hij onder andere wakker had gelegen van de vraag hoe het met de beul die de zweepslagen moest uitdelen zou gaan. Hoe hij zijn leven leidde. Hoe hij omging met zijn ‘werk’. En hoe hij dat een plekje zou gegeven hebben.
Dwight leerde me om echt een ander in de ogen te kijken. Dat hebben wij dan ook gedaan, hoewel het voor de camera wel nodig was dat hij daarvoor op een grote zak tuinaarde ging staan, want we scheelden zo’n 30 cm in lengte.
Het was een mooie ochtend. En een mooie aflevering, uiteindelijk. Vandaag staat er bij NL Zingt Dichtbij ook een aflevering centraal die ons doet terugdenken aan slavernij, maar vooral ook laat zien waar het vandaag de dag nog mis kan gaan in je – vaak onbewuste – vooroordelen en gedachten. En laat ik nu afgelopen week, als voorganger in Amsterdam-Noord, ook een Surinaams gemeentelid, die op last van de rechter haar huis moest verlaten afgelopen vrijdag, geholpen hebben. Niet met woonruimte, want dat is me niet gelukt. Wel met het vervoer van spullen naar een gehuurde opslagbox. Toen ik met een stagiaire van me om 9.00 uur bij haar woning kwam, sliep ze nog. In de badjas vertelde ze wat mee mocht en wat weg moest. Verderop in huis lag een zoon te slapen. De wanhoop was groot in het huis. En opeens friemelde die akelige gedachte naar boven: houd je dan ook eens aan je afspraken! Doe dan ook niet zo stom!
Ik heb me vervolgens uit de naad gewerkt. In het zweet. Zo boos was ik op mezelf. Natuurlijk, soms moet je even optreden bij iemand. Maar mijn stagiaire en ikzelf… moesten in de auto belijden dat we toch dat rotstemmetje naar boven kregen, van ‘eigen schuld dikke bult’ en ‘wat een puinhoop hier’. Confronterend ochtendje dus. En ik vertel het ook maar gewoon vanmorgen. Want hoeveel ik ook met migranten en nieuwe Nederlanders heb, ook bij mij zit de wortel van betweter. En van, hoe onbewust ook, neerkijken naar mensen die het minder goed hebben. Ik wil het niet en ik zál me ervan bekeren; daar heb ik Gods Geest bij nodig.
En voor vandaag? Deze zondag? Hoop ik dat jij en ik allerlei mensen tegenkomen die ons bewust maken van wie wij zijn, wie zij zijn en vooral… wie God is!


Playlist

06.00 – 07.00

Grace, they callit amazing Candi Staton

Where it’s always been Phillips, Craig & Dean

Blessing in Disquise Margaret Becker

Cast down your cares John Michael Talbot

I’ll arise and go to Jesus Ruut Sallinen

Focus op Jezus Gerald Troost

God so loved Jaci Velasquez

Whatever you ask Steve Camp

Grace flows down Sandi Patty & Jenn Helvering

The sweet love of Jesus Andrea Crouch and the Disciples

Wees verheugd Sela

You need a reason The Sweet Comfort Band

Great is the faithfulness Kathy Troccoli

Shower the people Sam Levine

07.00 – 08.00

His love is strong Clay Crosse

Power to redeem Lauren Daigle & all sons & daughters

Draw me close Michael W Smith

Love is waiting Brooke Fraser

Jij bent niet alleen Martin Brand

I will bless the Lord Silverwind

Days of Grace Greg Long

Keepin’ my eyes on you Twilla Paris

I’m forgiven Guy Penrod

Salvation belongs to our God Crystal Lewis

Oh happy day Larnelle Harris

I have decided Amy Grant

Mijn Redder Opwekking & Marcel Zimmer

Hold on, keep strong Ben Tankard