Voor Elkaar
EO

Tom en Henk gaan op pad tijdens de Ontdekdezorg week

foto: EO Milou van Ommen
  1. Nieuwschevron right
  2. Tom en Henk gaan op pad tijdens de Ontdekdezorg week

Tijdens de landelijke Ontdekdezorg week is er aandacht voor alle aspecten van werken in de zorg. 14 t/m 19 maart vind je Open Huis daarom bij verschillende zorginstellingen door het hele land!

De Ontdekdezorg week wordt georganiseerd om potentiële zij-instromers en herintreders te interesseren in een baan in zorg en welzijn.

In het zonnetje

Henk van Steeg en Tom Herlaar reizen met een mobiele studio naar zorg- en welzijnsinstellingen door heel Nederland. Ze spreken daar met zorgverleners over wat hen drijft in dit werk. Ook onderzoeken ze de rol van muziek in de zorg. En ze zetten dé ZorgHelden van 2022 in het zonnetje. De kennismaking met deze ‘achterkant’ geeft een veelzijdige en verfrissende kijk op de huidige zorg en welzijn nu corona wat meer op de achtergrond is gekomen. Dit jaar is het voor het eerst in twee jaar voor ‘Open Huis’ weer mogelijk om de zorglocaties te bezoeken en van daaruit uit te zenden. Na twee jaar lang coronanieuws uit de zorg is het nu ook weer tijd om te horen wat er nog meer gebeurt.

Met kleine dingen een groot verschil maken

Over het ‘waarom’ van de themaweek zegt presentator Henk van Steeg: “Mensen kunnen met schijnbaar kleine dingen een heel groot verschil maken, zeker ook in de zorg. Dat zie ik ook in mijn eigen leven. Bij de geboorte van mijn zoon werden mijn vrouw en ik ook ondersteund door iemand die daar coschappen liep. De bevalling verliep moeizaam en ons zoontje moest in alle haast voor onderzoek naar een andere afdeling. Alle artsen en verpleegkundigen gingen mee. Ik mocht ook mee, maar mijn vrouw moest alleen achterblijven na een heftige ervaring. Toen bleef de co-assistent bij haar en dat bleek achteraf zo waardevol te zijn, ook al lijkt het iets kleins. En naar zulke verhalen zijn wij op zoek tijdens deze week; vrijwel iedereen heeft uiteindelijk een zorgverhaal te vertellen.” Daarom haken we met ‘Open Huis’ graag weer aan bij de landelijke Ontdekdezorg week.”

Mobiele telefoon als dokter

De EO trapt op maandag af in het UMC Utrecht. Het UMC Utrecht zet bijzondere stappen op het gebied van medische technologie door mobiele telefoons in te zetten als dokter. Ook zijn Henk en Tom te gast bij Amerpoort, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Hoe betrekken we hen bij de samenleving en zorgen we ervoor dat ze kunnen doen waar ze goed in zijn? De slotuitzending op zaterdag is op zaterdag 19 maart en dan is ‘Open Huis’ te gast bij de christelijke ggz en verslavingszorginstelling ‘De Hoop’ in Dordrecht.

Gerelateerde podcast

En toen was ik mantelzorger

En toen was ik mantelzorger

Bekijk alle uitzendlocatieschevron down

Maandag: Universitair Medisch Centrum (Utrecht)
Dinsdag
: Reade Revalidatie Centrum (Amsterdam)
Woensdag
: Amerpoort voor mensen met een verstandelijke beperking (Baarn)
Donderdag
: Riederborgh, voor thuiszorg of wonen in een zorgorganisatie (Ridderkerk)
Vrijdag
: Koninklijke Visio, voor revalidatie (Breda)
Zaterdag
: De Hoop christelijke ggz en verslavingszorg (Dordrecht)

Hart voor de zorg

In andere programma's van NPO Radio 5 (o.a. Goeiedag Haandrikman!, Arbeidsvitaminen) is de komende week ook aandacht voor de mensen en locaties waarvan zorg het hart is.

Ontdekdezorg week

14 t/m 19 maart 2022